Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 10 van de 10
 1. #1

  handgemaakte grafkist voor m'n vader

  In een ander topic werd er gesproken over het zelf maken van een grafkist. Dit heb ik in 2011 zelf ook gedaan, toen m'n vader is overleden. Hij is z'n leven lang een 'maker' geweest en ik weet niet wat hij niet van hout heeft gemaakt. ZIjn eerste baan was overigens in een werkplaats waar regelmatig grafkisten werden gemaakt, zo'n 50 jaar geleden. Ik kon het niet over m'n hart verkrijgen dat hij zou worden begraven in een standaardkist. Het grootste deel van het werk is gedaan in de week na het overlijden, wat uiteindelijk nog wel wat latertjes opleverde. Ik heb het ervaren als een bijzonder werkstuk en een mooi begin van het verwerkingsproces. Het zal voor de vakmensen onder u wellicht snel duidelijk worden dat ik geen professioneel houtbewerker ben!

  Het hele proces is niet tot in detail vastgelegd, maar hier zijn een aantal foto's:

  De kist is gemaakt van 18mm berkenmultiplex, dat grof op maat is gezaagd bij de lokale bouwmarkt. Ik zaag het liever zelf precies op maat, na een aantal minder precieze zaagsnedes mee te hebben gekregen bij andere projectjes.
  01 plaatmateriaal.jpg

  De bouw van de eigenlijke kist zelf is heel basic: 3 mm diepe sponningen zorgen voor versteviging van de verbindingen. De kopse kanten van het multiplex blijven zichtbaar over 15 mm aan de kopse kant van de kist (en later de rand van het deksel). Het uiteindelijke formaat van de kist bedroeg 74 x 214 x 41 cm

  02 basis van kist.jpg 03 basis van kist.jpg

  De handvaten zijn gemaakt van 30mm rondhout over de gehele lengte van de kist, verdeeld in drie segmenten, voor de dragers. Hiervoor zijn 12 afstandshouders gemaakt, met een ondiepe (3mm) pen-gat verbinding. In de zijwanden en de kopse kanten zijn hier gaten voor gefreesd met de bovenfrees. (Erfstuk van m'n vader: een makita die ouder is dan ik, voor zover ik weet)

  04 bevestiging handvaten.jpg 05 handgrepen kopse kant.jpg 06 handgrepen langse zijden.jpg

  De eerste assemblage:
  07 1e assemblage.jpg

  De zijkanten en onderzijde van de kast zijn verlijmd met standaard houtlijm (mag niet watervast zijn volgens de voorschriften) en vastgeschroefd met 4x40mm RVS torxschroeven. (m'n vader vond torxschroeven toffe schroeven...) De handgrepen zijn verlijmd en van binnenuit vastgeschroefd. Het rondhout is met een derde, 60 mm schroef in het midden van de afstandhouders vastgeschroefd. Achteraf gezien een domme zet om dit nu al te doen, omdat ik me bedacht dat ik de handgrepen blank wilde houden. Bij het losdraaien knapte een van de schroeven, waardoor de handgreep niet meer los kon... Kostte uiteindelijk een boel extra werk om deze schoon te houden tijdens de afwerking.

  Het pas maken van het deksel, mbv de bovenfrees (als je geen grote werkplaats hebt, moet je improviseren, gelukkig hielp het weer mee!):

  08 deksel op maat maken.jpg 09 begint ergens op te lijken.jpg

  De binnenzijde is gevuld met een bepaald gras, waarvan ik de naam even kwijt ben. Daarna bekleed met een door m'n schoenmoeder gemaakte katoenen hoes en kussentje. Nietjes weggewerkt achter een 18mm latje.

  10 gras en eerste laag lak.jpg 11 bekleding.jpg

  En dan wordt je toch benieuwd hoe dat nu ligt... (niet onaardig)

  12 proefliggen.jpg
  Op de foto's is ook de eerste laag celluloselak te zien. Wat een verrekt rotspul... Uiteindelijk heb ik denk ik zo'n 4 lagen aangebracht voor ik enigszins tevreden was.

  M'n vader was gek op z'n twee kleinzoons. Om dit in de kist te verwerken hebben we het uiteindelijk voor elkaar gekregen om twee van hun handafdrukjes te op de kist te zetten:

  13 handjes.jpg

  Het eindresultaat, inclusief door m'n vriendin en schoonzus handgemaakte boeket

  14 klaar.jpg

  Terugkijkend ben ik nooit helemaal tevreden geworden over de laklaag. Daar heb ik me op verkeken, totaal onbekend product voor me. Al met al ben ik echter toch zeer tevreden over het eindresultaat, al kan ik dat niet los zien van het proces van het maken van de kist. Het was dan ook op een vreemde manier mooi om te ervaren dat met het vorderen van de kist het besef kwam dat m'n vader écht overleden was.
  Bijgevoegde Afbeeldingen Bijgevoegde Afbeeldingen
  Laatst gewijzigd door bhengeveld; 14-12-14 om 01:19.

 2. #2
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  6.103
  Blog Berichten
  1
  Dat is erg indrukwekkend. Ik vind het erg mooi dat je dit hebt kunnen doen voor je vader.
  met vriendelijke groet,
  rick
  http://thewoodworkersattic.blogspot.com/

 3. #3
  Athanor
  Guest
  Wat een bijzonder project! Mooi dat je er zo open over kunt vertellen. Het is mijn ervaring dat je inderdaad al begint met de rouw(verwerking) als je actief kunt zijn bij de uitvaart en daar op een of andere manier een bijdrage aan levert, wat je hiermee zeker hebt gedaan!

  Fons

 4. #4
  Senior Member
  Ingeschreven
  May 2010
  Locatie
  Balloërveld (Dr)
  Berichten
  900
  Keurig gedaan en respect voor jou en je familie.
  Vorige maand heeft een goede kennis van mij, samen met zijn broer ook een grafkist gemaakt voor een familielid.
  Daar heb ik aan bij mogen dragen door cnc freeswerk te verzorgen in een mooi stuk eiken hout.
  Geeft een goed gevoel, voor de familie en voor mij.
  IMG_0427.jpg

 5. #5
  Bedankt voor jullie reacties. Ik hoop dat mensen dit lezen en het evt. koudwatervrees voor iets moois weg kan nemen. Het aanbod op internet op dit vlak is wat beperkt.

 6. #6
  Mooi dat je deze stap gemaakt hebt
  Ik geloof zeker dat het heel bevredigend is
  Wat bedoel je met, het aanbod i heel vlak ? bedoel je qua kisten ?
  Met een hamer past alles...

 7. #7
  Dankje Toxiq, ik bedoel het aanbod qua 'hulp' bij zelfbouw. Gaat vooral over wat wel en niet mag qua materialen.

 8. #8
  Ik heb er ook één gemaakt
  Ben er nog steeds blij mee dat ik hem gemaakt heb.

 9. #9
  oud hout
  Ingeschreven
  Jan 2012
  Locatie
  Goeree-Overflakkee
  Berichten
  2.505
  Mooi project. Lijkt me erg bijzonder om zo iets te maken. Mooi dat je het deelt.

  Deze kwam laatst voorbij op facebook. Moet kunnen toch?

  kist.jpg

 10. #10
  Wat een bijzonder project, en knap dat je het in een week voor elkaar hebt gekregen.

  Groeten, Raymond

 

 

Labels voor dit Bericht

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top