Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 8 van de 8

Onderwerp: Eiken

 1. #1
  Senior Member
  Ingeschreven
  Nov 2010
  Locatie
  Heist o/d Berg
  Berichten
  278

  Eiken

  Hey allemaal, lang geleden dat ik hier nog wat postte.
  Een vraagje : bij het uitsorteren, zagen en schaven van een partij eiken planken ( inlands en Amerikaans ,een allegaartje uit verschillende bossen en 20 jaar geleden gezaagd) viel het me op dat de zogenaamde 'spiegels' -waarvan ik dacht dat ze alleen in inlands eiken voorkomen- ook in amerikaans eiken zitten, of sla ik de soorten eik door elkaar ?
  gr,
  Danny

 2. #2
  In Amerika noemen ze eik oak.
  Meer kan ik je er niet over vertellen.

  Groeten, Raymond

 3. #3
  Senior Member
  Ingeschreven
  Mar 2011
  Locatie
  Boirs, België
  Berichten
  1.759
  Die reflecties op kwartiers hout bedoel je?
  Dat hebben alle eiken, alle houtsoorten die ik ken hebben dat maar het is niet altijd zo opvallend als bij eik.

 4. #4
  Alle loofhoutsoorten, geloof ik - naaldhoutsoorten hebben dat toch niet?

 5. #5
  Jawel hoor, alle houtsoorten, naaldhout incluis, bevatten mergstralen. Spiegels zijn het uiterlijke kenmerk van een langs doorgezaagde mergstraal. Heel kenmerkend bij Eik, bij de meeste andere soorten nauwelijks zichtbaar.

 6. #6
  Senior Member
  Ingeschreven
  Nov 2010
  Locatie
  Heist o/d Berg
  Berichten
  278
  Ok, dank allemaal, het sorteren zal er niet makkelijker op worden!
  gr,
  Danny

 7. #7
  Vermoedelijk is dat Amerikaans eiken de Amerikaanse rode Eik, de rodere kleur is dan determinerend om deze soort te onderscheiden van de inlandse Eik. Dat kleurverschil is toch redelijk uitgesproken, sorteren zou daardoor een stuk makkelijker moeten verlopen.

 8. #8
  Senior Member
  Ingeschreven
  Nov 2010
  Locatie
  Heist o/d Berg
  Berichten
  278
  André, de typische 'rode' Amerikaans eik heb ik er al tussenuit gehaald, maar er zijn een flink aantal twijfelgevallen, moesten het honden zijn ipv hout dan zouden het stratjees ( ook wel deurpeliers genoemd , naar hun vindplaats) zijn. Ik heb hier al vernomen dat er tal van soorten eiken zijn, en als de kleur een beetje overeenkomt met de grootste gemene deler zullen ze er bij tussen gaan. Ik ga in de living een plankenvloer leggen, waarschijnlijk in de loop van volgend jaar. Dus schaaf ik de planken nu bijna van dikte , en stapel ze daarna opgelat in de garage. Ik zit nu aan ongeveer 13% vochtigheid en hoop dit naar 11 à 12% te krijgen. Ik weet nog niet juist hoe ik de vloer ga plaatsen, waarschijnlijk een ondervloer in OSB en dan nagelen of/en lijmen.
  gr,
  Danny

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top