Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 4 123 ... LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 39

Onderwerp: Werkbank

 1. #1

  Werkbank

  Al lange tijd was ik van plan een nieuwe werkbank te maken.
  Op de site van Fine woodworking, en op internet mij al uitgebreid zitten verlekkeren aan werkbanken.
  Ik heb nu een oude school werkbank staan, oerdegelijk, maar saai en door jaren gebruik nogal verweerd beuken. Prachtig voor het grove werk, maar ik wil graag een werkbank waar ik de rest van mijn carrière, en ik ben nog maar net bezig, nog van kan genieten en trots op kan zijn.
  Dus, een werkbank, maar ook een beetje een een inspiratie om mooie dingen te maken.

  Dit is een oud plan, twee Jaar geleden had ik dat al eens bedacht, een stapel digitale plaatjes aangelegd om inspiratie uit te halen, bij onze favoriete winkel in Arnhem al eens en boek gehaald over werkbanken maken. (De verkeerde kom ik nu achter, Ik heb die van Sam Allen, maar je moet die van Christopher Schwarz hebben hoor ik op het meest betrouwbare forum van het internet)
  En toen ik ongeveer een jaar geleden bij de houthandel een aantal ernstig gescheurde platen zeven centimeter dik aphzelia voor weinig mee kon krijgen hadden die ook meteen een bestemming. Daar zag ik een aantal prachtige balken in zitten voor een nieuwe werkbank.

  Op mijn eigen manier heb ik het altijd erg druk, en zulke plannen blijven liggen, want voor anderen dingen maken is altijd veel belangrijker. Nu had ik na een paar veel te strakke deadlines besloten een week vrij te nemen. En aangezien ik helemaal niet kan stilzitten was dit de gelegenheid om eindelijk bezig te gaan met mijn oude plan.

  De Grote boomplaten had ik nadat ik ze gekocht had al vrij snel in balken gezaagd omdat dat makkelijker bewaard, maar nu dan ook geschaafd en grof op maat gezaagd.


  Ik heb meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt mijn eerste zwaluwstaarten te proberen. Deze zijn voor de bankschroef die aan het einde van de werkbank komt. Ik heb verteld waar ik mijn inspiratie haal, dus ik weet alleen de Engelse naam Tailvise.

  Ik durf het er bijna niet bij te zeggen, en er zijn mensen hier op het forum die dit ambachtelijk vloeken zullen noemen, maar ik heb mijn zwaluwstaarten gezaagd op de zaagtafel. natuurlijk wel uitgebikt met een goed scherpe beitel, maar ik ben een behoorlijk pragmatisch houtbewerker wat dat betreft.

  Zo ver ben ik nu ongeveer. In grote lijnen zit het frame in elkaar. De tailvise heb ik inmiddels ook in elkaar gelijmd, het blad zelf wordt hoogst waarschijnlijk plaatmateriaal, multiplex met een dikke laag (7mm) "parket" er op Ik denk een visgraat van Teak omdat ik daar nog heel veel kleine stukje van heb liggen, en ik het niet over mijn hart kan verkrijgen het weg te gooien.
  Daarbij ben ik bijna door de aphzelia heen, ik heb alleen de gescheurde stukken nog, ik weet niet of ik daar nog voldoende stukjes uit kan halen voor mijn "parket"

  Verder blijkt de bovengenoemde pragmatiek ook wel uit de maximale lengte tussen de verste "dogholes" van net iets meer dan twee meter veertig.
  IK ben nu een aardig eind onderweg met het blad, maar ben nog niet uit het onderstel. Aan de ene kant zit ik te denken aan kastjes die in een keuken ook niet zouden misstaan, Ik heb shaker werkbanken gezien die dat hadden en me zeer bevielen, maar ook een mooi ouderwets frame van mooie balken lijkt me wel wat, ik sta open voor suggesties en commentaar.

  Jan

  Attached files

 2. #2

  Re: Werkbank

  Mooi begin Jan. Mooi hout ook.

  Wat betreft het tafelblad. Ik denk dat multiplex geen geweldige keus is. Het blijft niet vlak op den duur en je wilt voor het hakken met beitels ed iets heel stevigs hebben. Ik zou voor massief gaan van zeker 5cm dik.

  Ik ben zelf een voorstander van een open onderstel. Kastjes zitten het gebruik van holddowns in de weg. En ik zou altijd het probleem hebben dat ik na het inspannen van een paneel net iets uit het kastje moet hebben dat nu onbereikbaar is.

  Maar ja, het kan wel heel mooi zijn:
  http://benchcrafted.blogspot.com/201...-inspires.html

 3. #3

  Re: Werkbank

  Ban vandaag weer lekker bezig geweest met mijn project, de bankschroef zit er nu op, en ik ben begonnen met het blad.

  Seek,
  wat betreft het blad, ik ben koppig geweest, ik heb in mijn hoofd gehaald dat het visgraat moet worden, en wel in teak, heb vandaag een vracht plankjes gezaagd van mijn afval. Het is waar dat een blad zo stevig mogelijk moet zijn, maar daar heb ik het voorste deel van mijn werkbank voor, de eerste dertig centimeter is 9 centimeter massief Hardhout. dus de rest van het blad vind ik dat wel weg kan komen met nu 3 centimeter multiplex, en een centimeter teak, daar ga ik ook niet zo doorheen terwijl ik het voorste deel meer zal gebruiken voor het hakwerk.

  Wat betreft de kastjes heb je een goed punt. Onder mijn oude werkbank heb ik een lade gemaakt, waar het electrisch gereedschap in zit, deze zit vreselijk in de weg als ik wat op het blad wil klemmen, en inderdaad heb ik altijd iets uit die lade nodig als er van alles op de werkbank ligt of als ik iets voor de lade geklemd heb.
  Wat dat betreft heeft die werkbank in jou link deze heeft een mooie oversteek aan alle kanten, dat zou al een stuk handiger zijn. Ik denk wel dat er kastjes onder komen, maar inderdaad wat dieper liggend, en aan alle kanten, zodat ik er altijd aan één kant nog bij kan.

  Vandaag geen nieuwe foto's, van het weekend meer.

  Jan

 4. #4

  Re: Werkbank

  Aha, die 30 cm brede massieve strook had ik zo gauw niet gezien. Dat is inderdaa al een hele mooie basis. Maar zelfs dan zou ik nog geen multiplex gebruiken
  Kan je niet een onderlaag van massief vuren met daarboven op je parket? Maar misschien gaat dat niet in verband met het werken van het hout?
  Wat ook een idee is om het doorzakken van multiplex te voorkomen is een doosconstructie maken. Dus een top en bodemlaag van multiplex met daartussen een vuren houten balkjes laag. Dat geeft ook een super stabiele constructie.

 5. #5

  Re: Werkbank

  Wat betreft vuren: daar maak ik niets meer van. In ieder geval niets van belang. Ik heb tafels gemaakt van 80 cm die na een maand nog 78 cm waren met alle gevolgen van dien. daar wil ik geen hout op verlijmen, en daarbij gebruiken parketeurs ook spaanplaat om op te verlijmen, dat is me een beetje te gek.
  Die verstevegingsbalkjes er onder is wel een goed idee, ik hed daar nog wel wat eiken voor, zou ik een soort van tortion box van kunnen maken.

 6. #6

  Re: Werkbank

  Ja vuren dat je zo bij de bouwmarkt koopt is vaak nog kletsnat. Maar als vuren eenmaal droog is, is het prima constructiehout. Mijn hele werkbank is van vuren gemaakt, die balken hebben wel bijna een jaar in mijn garage nagedroogd.

 7. #7

  Re: Werkbank

  dat is inderdaad een ander verhaal. van mooie balken kan je ook een mooie werkbank maken, ik had mijn planken een paar maanden in de werkplaats (redelijk vochtig) en daarna in een ruimte met airconditioning, dat kromp verschrikkelijk.

  Jou werkbank is prachtig geworden. Heb je project toen der tijd ook gevolgd. wat betreft een degelijke ondergrond voor hakken hoef je je geen zorgen te maken. Werkt het aan je werkbank net zo mooi als het er uit ziet?

 8. #8

  Re: Werkbank

  Als je gaat voor visgraatparket op multiplex mag je niet vergeten om de onderkant van de plaat ook te bekleden met massief hout al dan niet in visgraat, dit om kromtrekken van de plaat te vermijden.

  Niettegenstaande de plaat langs de vier zijden opgesloten word in het frame gaat er bij éénzijdig bekleden van de plaat grote kans zijn op schotelen, dwz. de plaat komt in het midden bol te staan.
  Bijkomend voordeel van dubbelzijdig bekleden is dat het blad dikker en steviger word.

  Bij het plaatsen van parket word de onderlaag altijd vastgelijmd op de ondergrond, werken is hier dus niet mogelijk.

  Wanneer je een tafelblad of een kastdeur slechts langs één kant bekleed komt deze ook bol te staan, idem dito voor je werkblad.

  Mvg,

  André

 9. #9

  Re: Werkbank

  Andre nog even ter aanvulling, dit kromtrekken geldt ook als je een tafelblad maar aan een zijde met bijvoorbeeld lijnolie behandeld en de andere zijde niet. Dit heb ik onlangs ondervonden en leek me wel nuttig om even te vermelden.

 10. #10

  Re: Werkbank

  Goeie tips van tuoh en nol.

  Mijn werkbank staat al een tijdje in de blokhut en wordt volop gebruikt. Wat een verschil met de oude werkbank, die niet meer dan een tafel met een bankschroef was! Omdat hij in een hoek staat gebruik ik de pootbankschroef (legvise) niet zo vaak als de bankschroef op de kopse kant. Je staat daar in die hoek vaak niet zo handig. Dus een werkbank beter niet in een hoek zetten, als je de ruimte hebt.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top