Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 10 van de 10
 1. #1
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.555

  Kaarsenstandaard en keukenfoliehouder

  Zoals eerder meegedeeld ben ik met allerlei frutsels bezig. Misschien is dit wel nodig als geestelijke aanloop tot het volgende, voor mij, grote project, de buffetkast.
  Ergens in huis kwam ik een grote verzameling potten tegen waar half en voor een kwart gebruikte kaarsen in zaten. Omdat ik aan het opruimen was moesten die restjes verdwijnen. Maar kaarsvet zomaar weggooien gaat tegen m'n principes in. Dan maar hergebruiken.

  Van een restje 2" afvoerpijp maakte ik een mal met een plaatje triplex als bodem. Ik vond gelukkig nog een restje sisal paktouw want al het overige bindmiddel heeft kunststof als belangrijk bestanddeel. In een grote pot gingen de restjes op het vuur om zachtjes te smelten. Van het sisaltouw maakte ik een lont die met een knoop in de bodem vastgezet werd. Aan de bovenkant werd de lont met een houtje dwars over de opening gecentreerd. Zo heb ik vier kaarsen kunnen maken.
  Maar die kaarsen van ruim 40 cm hoog zijn wel omvallerig dus moest er een voet komen. Dat het een Katholieke gewoonte is om gedurende de vier adventweken voor Kerstmis een kaars te branden kwam dus goed uit. Perfecte timing. Van restjes multiplex maakte ik een houder die elke vorm van sierlijkheid ontbeert en eerder op een staalconstructie lijkt. Maar het gaat om de gedachte en om de stabiliteit van de kaarsen.
  Het plankje met die schuine hap er uit was m'n mal om de schuine kant aan de knieeën op de zaagtafel te maken.
  P1010082q.jpg

  Keukenattributen zoals we die in Nederland kennen van Brabantia en Leifheit zijn hier dun gezaaid. Leifheit producten kan je in beperkte mate online bestellen. Om een beetje orde te scheppen met de keukenfolies heb ik een houten Leifheit rolhouder gemaakt. De drie meest gebruikte producten kunnen er in. Het afscheuren/afsnijden gaat met een strook blik dat aan een beweegbare strip zit. Het werkt maar nog lang niet naar m'n zin. Over enige tijd ga ik over een versie 2 nadenken (of toch maar dat ding bij Leifheit online bestellen?).
  http://www.leifheitus.com/Rolly-Mobi...-plu25795.html

  Het is in ieder geval niet op voorraad.
  P1010083q.jpg

  Ik ben nog met een derde frutsel bezig maar dat hou ik nog even onder de pet.

 2. #2
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jul 2011
  Locatie
  West-Friesland
  Berichten
  1.567
  Hallo WR1944,
  Leuk weer eens iets te lezen vanuit je knutselkelder
  Goed idee, want Ik heb ook nog ergens resten kaars liggen.
  Het sisaltouw dat je gebruikt voor de lont kun je dat gewoon gebruiken of bewerk je dat?
  Mvg.
  Waar gehakt wordt, vallen spaanders, .

 3. #3
  Hoe heb je die kaarsen uit de pvc buizen gekregen ?
  Met een hamer past alles...

 4. #4
  bakpapier aan de binnenkant van de buizen doen voordat je de kaarsen erin giet?
  Take that rage, put it on a page
  Take the page to the stage, Blow the roof off the place!!!

 5. #5
  (Om een beetje orde te scheppen met de keukenfolies heb ik een houten Leifheit rolhouder gemaakt. De drie meest gebruikte producten kunnen er in. Het afscheuren/afsnijden gaat met een strook blik dat aan een beweegbare strip zit. Het werkt maar nog lang niet naar m'n zin.)

  Is een ijzerzaagblad geen idee?

 6. #6
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.555
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Toxiq Bekijk Berichten
  Hoe heb je die kaarsen uit de pvc buizen gekregen ?
  De PVC-pijp is goed glad aan de binnenkant en bij het afkoelen (dat gaat lekker snel bij -5C buiten) krimpt het kaarsvet net genoeg om uit de pijp te glijden.

  @ de Haan, Het blik heb ik geknipt met een metaalschaar waar een hele fijne vertanding op zit om het plaatmateriaal tijdens het knippen als het ware vast te houden. De meeste kracht kan je zetten met de bekken wijd open maar dan is de kans om weg te glijden ook het grootst. Het probleem is de folie tussen de bak en de lat met het blik te friemelen. Het afscheuren gaat perfect al moet je de rol met de andere hand wel vasthouden.

  @ Spaander, dat sisaltouw heb ik niet bewerkt. Het was het enige brandbare en natuurlijke product dat ik zo snel in huis kon vinden. Als je aan katoen breigaren kan komen kan je daar een goed lont van maken. Afhankelijk van de dikte van de kaars zal je een dikker lont moeten gebruiken. Dat kan door het op de touwslagerswijze in elkaar draaien van een flinke lengte garen. De lont moet het gesmolten kaarsvet enigszins in zich kunnen opnemen om het door de hitte van de vlam te laten verdampen zodat het kan branden en weer meer kaarsvet kan laten verdampen.

 7. #7
  Wr 1944 2 duims pijp er was zeker geen 50 mm te krijgen.

 8. #8
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.555
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Wim Kluck Bekijk Berichten
  Wr 1944 2 duims pijp er was zeker geen 50 mm te krijgen.
  Ik probeer het elke dag weer maar tegenover 300 miljoen eigewijze Amerikanen doe je weinig. Maar er is een beetje hoop. Met het nieuwe toelatingsbeleid voor de Latino's waar Obama voor op de bres staat komen er globaal 5 miljoen metristen bij. Maar ook door de ontdekking van de Amerikanen van de slimmigheden van de Europese meubelbouw zoals het 32 mm systeem en de bijbehorende metrische componenten komen er langzaam kleine scheurtjes in het Imperial bolwerk.

  Maar ik ben praktisch ingesteld, waar ik er niet onderuit kan gebruik ik die antieke eenheden. M'n producten zijn en blijven in millimeters.

 9. #9
  Leuke klusjes!

  Het werkt maar nog lang niet naar m'n zin. Over enige tijd ga ik over een versie 2 nadenken
  Die vershoudfoliesnijders van de bekende merken werken ook nooit helemaal perfect, dus die heb je eigenlijk heel goed na gemaakt.

 10. #10
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.555
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door SunRayes Bekijk Berichten
  Leuke klusjes!  Die vershoudfoliesnijders van de bekende merken werken ook nooit helemaal perfect, dus die heb je eigenlijk heel goed na gemaakt.
  Het verschil met die bekende merken is dat mijn research-afdeling over een verbetering nadenkt.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top