Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 18
 1. #1

  frezen ruimte klokmechanisme hardhout

  Hallo,

  Ik ben bezig met klokken van meranti. De klokken zaag ik uit een meranti plank van 28 mm. In het stuk hout moet en ruimte gefreesd worden voor het mechanisme. Ik heb het geprobeerd met een losse bovenfrees. Maar dan is het haast onmogelijk om het mooi recht te krijgen ook met mal. De klok is 28 x 17 cm en wat klein voor een mal.

  Ik ben benieuwd of iemand op dit forum tips heeft voor mij. Zou dit bijvoorbeeld beter kunnen op een freesmachine met kruistafel?

  Groet,

  Koen

 2. #2
  Een foto zou wel helpen koen, met deze afmetingen moet er toch wel wat mogelijk zijn. Je kunt b.v. ook een malletje maken om een scharniertje in een sigarenkistje te frezen.

  jaap

 3. #3
  Ik snap ook niet helemaal waarom een mal niet zou werken. Zit er veel lastige profilering in oid?

 4. #4
  Waarschijnlijk maak je de mal te klein. Maw je mal moet groot genoeg zijn om met de frees vrij te kunnen bewegen zonder dat hij kantelt.
  bv je werkstuk is 28 x 17 cm, dan maak je de plaat 40 x 40 en dan randen aan de onderkant rondom je werkstuk zodat het goed opgesloten zit. Dan moet het goed gaan.
  En als het een probleem is dat het freesgat in de mal te groot is om overheen te bewegen, maak je er gewoon een paar passtukken bij, die je steeds weghaald naarmate je opschuift.
  Laatst gewijzigd door bobmartin; 19-11-14 om 09:48.

 5. #5
  Kolom boormachine met kruistafel werkt ook (goed)

 6. #6
  Of gewoon eerst met een kolomboomachine een hele hoop gaten boren en vervoglens met een beitel het geheel uitsteken.

 7. #7
  Bij veel klokken is misschien dit een oplossing. Werkt makkelijk, instelbaar tot sleuf en heeft meer mogelijkheden dan alleen als mal te gebruiken.

 8. #8

 9. #9
  Bedankt voor alle tips!

  Een kolomboor met kruistafel lijkt met het meest makkelijk. Ik wil eerst wat modelletjes maken, om daar een aparte machine voor aan te schaffen wordt een beetje kostbaar. Mocht er iemand in de omgeving Groningen zijn met een kruistafel, dan zou ik het graag eens willen proberen (eventueel tegen een kleine vergoeding) :-)

  De tip van bobmartin ga ik maar eens proberen. Dat klinkt niet zo gek. De ruimte die gefreesd moet worden is 55x5mm en 18mm diep. Met de ruimte die het blad van de freesmachine nodig heeft, is de opening van de mal groter dan de klok. Ik moet dan de ruimte rondom de klok opvullen, zodat de freesmachine genoeg ruimte heeft voor het gat van 55x55mm. Ik ben bang dat de machine niet soepel over de randen tussen de klok en opvulling heen loopt. Hopelijk snappen jullie wat ik bedoel.

  Het is in ieder geval het proberen waard.

 10. #10
  Je mag altijd een kruistafel kopen. Lijkt mij niet nodig.
  De mal is een plaat hout met gat erin. In gebruik meestal betonplex. Je kan het op twee manieren doen. Of je laat een kopieerfrees binnen het bepaalde gat bewegen of je laat de freeszool binnen een bepaald kader bewegen.
  Dat kader moet je zelf bepalen eea is afhankelijk van de frees diameter en freeszool.
  Met kopieerfrees idem, alleen dat is iets lastiger uitmeten.

  Dat kader is in dit geval dus een vierkant frame aan de plaat bevestigd, waarin je de frees 55 mm naar boven, onder links en rechts laat bewegen.
  Ik kan straks een foto voorbeeld laten zien, ligt in de werkplaats.

 

 

Labels voor dit Bericht

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top