Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 14

Onderwerp: Profielmessenkop

 1. #1

  Profielmessenkop

  Ik ben als hobby-houtbewerker nieuw in dit forum.
  Ik heb mij recent een oude beginnerscombiné aangeschaft, en er was een set met kop en profielmessen bij.

  Wat mij nu meteen opviel, is dat er van de meeste profielmessen maar 1 mes bij zit.
  Slechts van 2 messen waren er 2 bij.

  Ik ging er van uit dat je ze altijd per 2 steekt, of zie ik hier iets over het hoofd?

  Alvast bedankt om een beginner advies te geven!

  grtn,
  Roel  IMG_0528.jpg

 2. #2
  Ik heb ook een paar profielkoppen, een met profielmessen en spaanbegrenzers, een met alleen profielmessen zoals jij en twee stuks met profielmessen voor een radiaalzaag. Bij de laatste twee zit een set profielmessen die je aan drie of vier kanten kan gebruiken, van elk profielmes zit er maar een bij. Aan de overliggende kant gebruik je een recht mes voor de balans. Je moet dus wel zorgen dat je profiel mes verder uitsteekt dan je rechte mes. Dit is door dewalt zo als extra geleverd bij een radiaalzaag. Je voert je hout gewoon wat langszamer door. Bij de kop met spaanbegrenzers gebruik ik twee afgeslepen spaanbegrenzers als vulplaat en standaard flumessen in sets van twee. Heb ik een niet standaard profiel nodig, dan verslijp ik een mes en gebruik een kort standaard mes voor de balans. ik heb geen spullen om twee messen hetzelfde te slijpen . Kortom ik heb er nog nooit problemen mee gehad. Je moet alleen je doorvoersnelheid aanpassen.

 3. #3
  Het behoren inderdaad setjes van 2 te zijn normaal gesproken, waarschijnlijk zijn de mesjes beschadigd en weggegooid o.i.d en dan houd je er van elk exemplaar nog maar 1 over.
  vriendelijke groet,
  Albert
  Website
  Meubelwas
  Waterbeitsen

 4. #4
  Ik heb zelf ook 2 van deze sets waarvan ook maar 1 stuk profielmes bevat, in het bijbehorend kistje is ook maar plaats voor 1 profielmes per vakje.
  Ik heb dit eens geprobeerd op mijn freestafel de HM 1 Prima, met als tegembeitel ook een prfielmes welk er een beetje bij in de buurt kwam, maar merkte een onbalans in de freeskop. Was dit vroeger meer gebruikelijk dan tegenwoordig?

 5. #5
  Misschien heeft dit met het toerental te maken.De radiaalzaag draait 2800 tpm en mijn freesmachine draait 4200 tpm. Bij deze toerentallen is de onbalans geen probleem.

 6. #6
  Senior Member
  Ingeschreven
  Mar 2011
  Locatie
  Boirs, België
  Berichten
  1.759
  Als je ziet wat ze vroeger allemaal durfden met frezen dan waren ze helemaal niet vies van dit. Het ziet ernaar uit dat dit vroeger de gewoonte was, de eerste koppen die kwamen met mijn occasie machines hadden ook maar 1 stuk voor sommige profielen. Aan de andere kant zet je dan een ander mes dat niet in de weg zit om niet te sterk uit evenwicht te zitten.
  En dan ook het toerental op het minimum van wat er op de kop staat.

  Nu heb je koppen met 2 profielen en 2 tegenprofielen die als begrenzers dienen, wat veiliger is.

 7. #7
  Ik heb ook zo een set gehad bij mijn eerste machine. Ik heb de messen en kop gratis meegegeven toen ik de machine terug verkocht heb (Robland x 310) want echt pretig werken vond ik het niet. Het was inderdaad gangbaar om maar één profielmes te gebruiken. Ik heb nu nog zo een kop liggen met nog een mes er in. Bovendien kan je bij die kop de messen ook nog regelingen in de diameter. Ook slechts één profielmes, aan de andere kant eentje wat niet uitsteekt. Als ik jou was, liet ik die messen voor wat ze waren en kocht ik tenminste een set andere messen. Een compleet set met kop kost wel wat geld, maar dan kan je ook veilig werken.
  Ik heb zelf een set messen gekocht bij Probois. Niet zo duur en behoorlijke kwaliteit.
  Het is maar dag en avond, en heel even middag...

 8. #8
  Het frezen met een mes is niet onveiliger als met twee messen. De messen zitten op dezelfde manier vergrendeld in de kop. Als je houtbewerking voor hobby doet of je werkt alleen als zzp er, dan leveren de koppen met de spaanbegrenzers geen enkel voordeel op. Voor het geld van de spaanbegrenzers kan je beter andere messen kopen. Je bepaald zelf de aanvoer. Iedere houtbewerker snapt dat je je handen niet in je zaag of frees moet stoppen, je hebt dan niets aan je spaanbegrenzer. De wetgevers bedenken elke keer weer iets nieuws om ondernemers op kosten te jagen. Als je weet wat je aan het doen bent en je hebt gezond respect voor de machine, dan kan je ongeschonden heel oud worden. Werk rustig, houd je handen bij draaiend gereedschap vandaan en scherm je draaiend gereedschap goed af.

 9. #9
  Zeker voor hobbyisten is het belangrijk om met het veiligste systeem te starten en niet te gaan klooien met een freeskop die in het beste geval uitsluitend gebruikt mag worden met een aanvoerder. Anderzijds is er met dergelijke koppen wel vlot te werken als je weet waar je mee bezig bent. Dat betekend bijvoorbeeld dat je als tweede mes in deze kop kiest voor een profiel dat zo dicht mogelijk het eerste mes benaderd qua vorm. Hoe minder onbalans hoe beter, ook al omdat je voor glad freeswerk wel wat toeren moet kunnen draaien. Zelf gebruik ik deze koppen nog occasioneel voor restauratieklussen.

  Het verschil in kwetsuren bij een frees met spaanbegrenzers of een exemplaar zonder die dingen is enorm. Was een paar jaar geleden getuige van een freesongeval met een handmatige doorvoer bij een Mec. frees, enkel de pink en een stuk van de linkerduim bleven behouden, de rest zat in de stofafzuiging en was verloren. Volgens de spoedarts waren de ontbrekende stukken er letterlijk afgerukt en niet afgesneden zoals je eerder zou verwachten.

  Wees er dus van bewust dat als het fout loopt met dergelijke koppen het ook goed fout is.


  Mvg,

  André

 10. #10
  Ik sluit me volledig bij andre aan.
  vergeet ook de kreet effe snel.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top