Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 4 123 ... LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 39
 1. #1
  Senior Member
  Ingeschreven
  Feb 2012
  Locatie
  Drongen, België
  Berichten
  101

  Laat geen illegaal hout toe in Europa

  Deze actie past toch ook wel op dit forum dacht ik. (Greenpeace)

  (teks gekopieerd van site )
  Een schip met een lading afkomstig van een Braziliaanse zagerij die illegaal Amazonehout witwast, is in Rotterdam aangekomen..

  Dit hout is bestemd voor Belgische houthandelaars. Nochtans is de verkoop ervan in strijd met de Europese wetgeving.
  Het Amazonewoud verdwijnt aan een alarmerend hoog tempo, en de illegale houtkap versnelt deze vernietiging. De autoriteiten in de EU-lidstaten kunnen verhinderen dat het illegale hout in Europa op de markt wordt gebracht, maar tot nu toe laten ze betijen. Als we met veel zijn om dit milieuschandaal aan te klagen, kunnen ze ons niet negeren.

  Vraag daarom aan de Belgische en Nederlandse autoriteiten om dit hout in beslag te nemen, zodat het niet verkocht kan worden.

  (Kopie van email)
  Beste Sam,
  Op dit ogenblik voer ik, aan boord van het Greenpeaceschip de Argus, op de Noordzee actie tegen de invoer van illegaal Amazonehout in Europa.

  Een vrachtschip met hout afkomstig van een Braziliaanse zagerij die illegaal hout verwerkt, nadert de haven van Rotterdam. Het hout is bestemd voor Belgische bedrijven. We roepen de Nederlandse en Belgische autoriteiten op om het hout in beslag te nemen.

  Het Amazonewoud verdwijnt aan een alarmerend hoog tempo en illegale houtkap werkt die vernieling in de hand. Dankzij de Europese houtwet kunnen de autoriteiten verhinderen dat illegaal hout in Europa op de markt wordt gebracht, maar tot nu toe laten ze betijen.

  Als we met velen onze stem laten horen, kunnen ze ons niet langer negeren.

  Teken onze petitie om de Europese autoriteiten tot actie aan te sporen.

  We hebben een sterke case opgebouwd. Een team van Greenpeace deed wekenlang onderzoek in het Amazonewoud. Met behulp van GPS-signalen konden ze de vrachtwagens volgen die ’s nachts illegaal gekapt hout vervoeren van plaatsen diep in het regenwoud naar de zagerij Rainbow Trading.

  Louche bedrijven als Rainbow Trading wissen doorgaans hun sporen goed uit, maar ditmaal konden we hen op heterdaad betrappen.

  Vraag de Nederlandse en Belgische autoriteiten om deze lading in beslag te nemen :
  Petitie kan je hier tekenen:
  Laatst gewijzigd door jaap; 07-11-14 om 13:07. Reden: link verwijderd ivm regels forum

 2. #2

 3. #3
  Geheel mee eens om het tegen te gaan, waar ik wel fel tegen ben is vernietiging
  Vaak is het zo dat inbeslag genomen artikelen vernietigd worden, dat is dubbel zonde.
  Als er in beslag genomen artikelen als hout zijn dan ben ik van mening dat ze bijv. door de regering (of een andere instantie gebruikt moeten mogen worden
  de koper heeft zijn les geleerd, is een hoop geld kwijt en het hout krijgt toch een nuttige bestemming
  Met een hamer past alles...

 4. #4
  Senior Member
  Ingeschreven
  Mar 2014
  Locatie
  midden tussen de noorse sparren
  Berichten
  1.111
  Ik wil iedereen waarschuwen niet zondermeer een petitie van de hypcrieten van greenpeace te ondertekenen. Het is nogal makkelijk je te laten meeslepen.
  Iedereen die achter de actie staat, moet vooral tekenen, maar denk even na of de dames en heren van greenpeace wel gelijk hebben en of de wijze waarop ze het 'probleem' denken op te lossen wel de juiste is.

  Zoals Toxiq ook al schrijft, de actie roept 'zodat het niet verkocht kan worden' Dat is niet de oplossing. Het probleem zit in het kappen, en een aantal mensen die het doen om wat geld te kunnen verdienen om eten te kunnen kopen. Daar bedoel ik niet de grote baas achter het geheel, maar degenen die hij in dienst heeft. Pak die grote baas op, zet hem in de gevangenis. Hebben al die mensen die voor hem werkte dan nog te eten? Het probleem is iets ingewikkelder dan greenpeache voorspiegeld.
  De dames en heren van greenpeace gaan na de actie naar huis, zetten de TV aan en stoppen de afwas in de vaatwasser enz. Makkelijk praten.

 5. #5
  Moest ik jaren geleden al stoppen met het gebruiken van sealsfur. Mag je nu ook geen hout meer gebruiken. Nu even serieus het is goed als we opkomen voor bepaalde zaken. De ongecontroleerde houtkap is een probleem. Greenpeace is echter een club die het soms niet zo nauw neemt met de waarheid of ze naar eigen inzicht inkleurt. Ik herinner me nog een boorplatform van shell waar ze eerst de publieke opinie op hun hand kregen en later bleek dat het toch heel anders lag. Ik weet nog wel een oplossing voor dat hout. Groupsbuy voor forum leden.

 6. #6
  Senior Member
  Ingeschreven
  Mar 2011
  Locatie
  Boirs, België
  Berichten
  1.759
  Ik durf wel wedden dat het hout mooi de officiële stempel heeft van de Braziliaanse autoriteiten en waarom niet een mooi FSC label. Ik denk dat dat het geval is van het merendeel van alle tropisch hout nadat ik er een reportage over heb gezien. De lokale autoriteiten doen mee onder andere want ganse regio's overleven daarmee en ze hebben geen plan B voor al die mensen.

 7. #7
  Senior Member
  Ingeschreven
  Apr 2008
  Locatie
  Nederweert
  Berichten
  1.188
  Tja blijft lastig natuurlijk. Hoe weet je nu dat hout echt legaal en volgens alle regels is???
  Ook met een keurmerk als FSC weet je absoluut niet zeker dat alles kosjer is... op papier zal alles kloppen en dat is het probleem met alle certificaten.
  Het kost een bedrijf een hoop geld om FSC gecertificeerd (of iso of welk ander certificaat) te worden, er gaan behoorlijk wat uren in zitten om de papieren op orde te krijgen.
  En het gaat helaas alleen om papieren....als hte op papier maar klopt...
  De auditors die de zaken voor de certificaten controleren kijken dus helaas alleen maar naar de papieren. Stellen een paar semi-kritische vragen en voila het certificaat wordt gegeven/verlengd...
  Zo gaat het dus helaas in de praktijk.

 8. #8
  Ik kan mijn helemaal vinden in de opmerking van lemen en Wim. Als het hout voorzien is van de juiste papieren en stempels dan is het volkomen legaal om het hier te verhandelen. greenpeace moet zich dan richten op de instanties en landen die de certificaten verstrekken ipv een Europese handelaar zwart maken en op kosten jagen die te goeder trouw koopt en verkoopt. Als iets in de winkel ligt met certificaten etc dat het gemaakt is zonder kinderarbeid, illegaal verkregen producten etc dan moet ik daar op kunnen vertrouwen en zou het onheus zijn om mij achteraf van fout handelen te betichten.
  Voor hetzelfde wil de zagerij in Zuid Amerika niet met greenpeace meewerken en wil deze organisatie op deze manier verhaal halen.
  Het is ook te gemakkelijk om altijd maar in de westerse wereld actie te voeren, ga eens wat doen in Rusland en China waar ze zich niks aantrekken van de westerse regelpolitiek. Meer dan de helft van het teak uit Myanmar (Birma) gaat illegaal de grens met China over.
  Ook ben ik het helemaal met Toxiq eens dat het eeuwig zonde is dat in beslag genomen goederen vernietigd worden.

  jaap
  Laatst gewijzigd door jaap; 07-11-14 om 13:23.

 9. #9
  En dit is het effect van onze regeltjes wetgeving.

  jaap

 10. #10
  Moeten we ons niet de vraag stellen wat het FSC label aan waarde toevoegt aan hout gekapt in West-Europa? Ik ga er van uit dat bossen in België, Nederland, Duitsland... allemaal streng worden beheerd. Er zijn genoeg instanties die er op toezien dat alles netjes verloopt.
  Ik gebruik liever niet gelabeld Europees hout, dan tropisch FSC.
  Maar we moeten ook realistisch blijven. De Europese bossen kunnen nooit genoeg leveren om de vraag te voldoen.
  Het is maar dag en avond, en heel even middag...

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top