Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 7 van de 7
 1. #1

  Purperhart tafelblad

  Hallo,
  Als metaal-man duik ik eindelijk in het prachtige hout. Mijn eerste houtklus is om een tafelblad te maken van purperhart planken. Kan iemand mij vertellen welke afwerking ik het beste kan toepassen om het hout te laten "leven" en de prachtige paarse kleur te behouden? Lakken lijkt mij te 'plastic'.

 2. #2
  Hoe mooie de paarse kleur van het verse purperhart ook is, het verkleurt toch naar bruin. Op ons forum vind je daar meerdere berichten over. Het meest optimistisch zijn de houtdraaiers die het purperhart met Shellawax afwerken, waarna het redelijk lang haar kleur behoudt. Maar de purpurhart stroken in mijn tafelblad in de keuken worden bruin. Eerst heb ik het afgewerkt met Osmo hardwax olie en na een aantal jaren gebruik heb ik het vorig haar helemaal opgeschuurd en in Skylt parketlak gezet. Ondanks de UV bescherming in de lak wordt het al weer donkerder. De enige mij bekende methode om de kleur op de frissen (maar dan moet er dus geen lak of olie oid opzitten) is het te behandelen met citroenzuur, niet dat wat uit een uitgeknepen citroen komt maar het echte citroenzuur wat door een aantal forumleden ook altijd met succes gebruikt wordt om ijzer te ontroesten.

  jaap

 3. #3
  Zoals ik al eerder heb aangegeven is de verkleuring van purperhart in mijn ervaring vooral het gevolg van blootstelling aan zuurstof en hitte (die hitte zal waarschijnlijk de reactie met zuurstof versnellen), en veel minder een reactie op UV-bestraling. Als je het helemaal afsluit dan blijft het lang paars. Je hebt dan inderdaad wel een onaangenaam plastic oppervlak. Persoonlijk zou ik gaan voor een natuurlijker afwerking en het langzaam bruin worden. Mocht je af en toe behoefte hebben aan paars dan kun je altijd het blad weer even opschuren

 4. #4
  Je zou ook kunnen beginnen met een lekker dik blad en er dan 1 maal per jaar ofzo met de handschaaf (of desnoods alleen een schraapstaal) overheen gaan...

 5. #5
  Dank allen voor jullie reacties.
  Het blad is nu, reeds geschaafd, 25 mm dik, dus daar kan op den duur nog wel wat van afgeschaafd worden. Ik ga het behandelen met Shellawax. Mocht het na verloop bruin worden, dan kunnen we dat natuurlijk gewoon mooi vinden. Gelukkig zit er een mooie tekening in het hout.

 6. #6
  Shellawax op een tafel? Volgens mij is dee Shellawax vloeibaar voor kleine werkstukken. Op een grote schaal gebruik ik shellacream.

 7. #7
  Bij nader inzien toch maar gekozen voor de Osmo Hardwax. En ik vind het ronduit super. Het middel is makkelijk aan te brengen met een schone doek, het trekt prachtig in en laat het hout schitterend "leven".

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top