Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 3 van de 3
 1. #1

  boenwas volledig weghalen tot op het hout

  Hallo,

  Ik ben namelijk op zoek naar product(en), tips, ... die vele vuile lagen boenwas doen verwijderen.
  Dit moet gebeuren op een antieke eiken gesculpteerde kast. Het gaat dus niet om een
  vlakke kast maar één met veel kantjes en boordjes. Het zou daarna de bedoeling zijn om
  de kast gewoon te vernissen. Kortom alle weetjes zijn welkom! alvast bedankt, d11ien

  Attached files

 2. #2

  Re: boenwas volledig weghalen tot op het hout

  Boenwas kun je wegnemen met terpentine. Met doek/spons opbrengen/uitpoetsen en met fijne staalspons in de richting van de nerf licht schuren in de terpentine (als dat nog nodig is maar pas op voor krassen). Detailwerk met harde borstel en terpentine. Na herhaalde keren proefstukje maken om te zien of lak wel hout.
  MAAR: door de was weg te halen en te lakken ontneem je de kast het antieke karakter (patine) en degradeer je het meubelstuk - zeker in prijs.
  Ik zou eerst eens bij een antiekrestaurateur (vakman) informeren over een juiste behandeling.
  Een prachtige kast overigens!
  vr.gr.: Jan Pranger.
  http://www.arstorno.nl

 3. #3

  Re: boenwas volledig weghalen tot op het hout

  Beste vraagsteller (zag je naam niet staan)

  Als je de kast van de waslaag ontdoet ruïneer je het oppervlak en de patina (de oude look and feel). Als je er daarna vernis, lak oid op strijkt heb je een kast die er nieuw uitziet. Dat zie je daarna direct terug in de waarde van de kast (die is dan vrijwel nihil).
  Beter is het om de kast te reinigen met ofwel terpentijn (let op, dat is iets anders dan terpentine, wat ze in de schilderszaak ook mogen zeggen) die je in de betere kunstschilderzaken kunt vinden. Alternatief is om specifieke reinigingsproducten te gebruiken (zie bv http://www.baptist.nl of http://www.politoeren.com).
  Neem de was slechts zoveel af als nodig is om het vuil weg te nemen. Daarna 1 of hooguit 2 maal een zeer dun laagje was opbrengen en vijf minuten later stevig uitboenen met een harde borstel (in de richting van de houtdraad). Als het oppervlak iets te bleek of te grouw geworden is, kun je een gekleurde was gebruiken die je bij de meeste antiquairs kunt vinden. Was bestaat met name in geel, rood en enkele bruine kleuren. Eventueel kun je witte/blanke was kleuren met aardpigmenten. Gewoon goed mengen is voldoende.

  Veel plezier met de klus

  Peter van Velsen
  Meubelrestauratie

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top