Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 9 van de 9
 1. #1

  Talking 50 jaar oud Billinga verwerken tot kozijnen?

  Ik heb 2m3 (vermoedelijk) Billinga liggen dat al ongeveer 30 jaar buiten lag en volgens de vorige eigenaar minstens 50 jaar oud is.

  Het is balkhout en ziet er nog netjes uit. Inmiddels heb ik een deel van het hout met de lintzaag en tafelcirkelzaag weten te verwerken tot 8x12cm balken. Graag zou ik er kozijnhout van willen maken. De vorige eigenaar beweerde dat iemand anders dit 20 jaar geleden ook al eens gedaan had.

  Ik ben opzoek gegaan naar mensen die veel van hout weten... "lees zelf benoemde specialisten". Volgens de een kan het, de ander zegt dat het absoluut niet kan. Ik heb zelf geen idee, dus ik ben benieuwd naar jullie mening.

  Het zou natuurlijk zonde zijn om er veel tijd in te stoppen om vervolgens tot de conclusie te komen dat het hout te veel werkt. Wat me absoluut opvalt is dat het hout snel scheurt. Na een tijdje drogen zitten er behoorlijk wat haarscheurtjes in het hout. Ik heb geen idee hoe kwalijk dit is voor een kozijn... Het hout moet toch altijd geschuurd worden en geschilderd.... maar gaat na verloop van tijd ook het schilderwerk scheuren?

  Ps. ik weet ook niet met zekerheid of het gaat om Billinga. Dit is het volgens de vorige eigenaar, het lijkt er iig sterk op.

  Ik heb wat foto's van de opstelling voor het zagen erbij gedaan voor de leuk en het vermaak :-) De foto's van het hout voor de specialisten.IMG_20141028_150712.jpgIMG_20141028_150554.jpgIMG_20141028_150704.jpgIMG-20141022-WA0008.jpg

 2. #2
  Het is moeilijk te zien, maar ik denk op sommige foto's gewoon maranti te zien.

 3. #3
  Hoi Nico, bedankt voor je reactie. Maar het is absoluut geen maranti. Ik maak regelmatig een kozijn van maranti. Ik ben er eigenlijk wel 95% zeker van dat het Billinga is... Ik heb er ook wat naslagwerk bijgepakt. De kleur op de foto's komt absoluut niet overeen met de realiteit. (ik denk door de flits) Het is echt goud/geel van kleur. Het gaat er meer om wat de ervaringen zijn met Billinga. Maar als iemand met zekerheid weet te zeggen dat het geen Billinga is hoor ik het ook graag. Ik zal kijken of ik nog wat foto's kan toevoegen die beter zijn qua kleur.

 4. #4
  Nog een foto
  Bijgevoegde Afbeeldingen Bijgevoegde Afbeeldingen

 5. #5
  Ik kan hier niet verder over oordelen, maar kijk eens op de website van de Arhemse Houthandel.

  Redelijk harde en zeer duurzame geelachtige houtsoort. In België wodt het ook wel Opepe genoemd.
  Bilinga wordt gebruikt voor zware construktie's die weer en wind moeten doorstaan zoals sluisdeuren en palen waar schepen tegenaan kunnen varen. Een enkel keertje wordt het ook wel gebruikt voor meubelen maar omdat er soms wat spanning in het hout kan zitten en het vaak wat haarscheurtjes vertoond vind ik het daar minder geschikt voor.

 6. #6
  Billinga kan je perfect gebruiken voor ramen en deuren, het is een redelijk stabiele houtsoort eens ze droog is. Hebben er vroeger veel buitenschrijnwerk uit gemaakt. Het enige minpuntje is dat er soms kleine windbarstjes verschijnen aan de buitenzijde. Red Balau en Azobé lijden soms ook aan dit euvel. De barstjes doen niks af aan de duurzaamheid, maar sommige mensen vinden het storend.
  De barstjes worden gevormd doordat het oppervlak sneller droogt dan binnenin, dat geeft spanningen met barstjes tot gevolg. Bij hout dat al zoveel jaren ligt zal het vermoedelijk wel meevallen, maar uit te sluiten is het nooit.

  Kwalitatief scoort het hout sowieso zeer hoog, klasse I, zelfs onbehandeld blijven die ramen een eeuwigheid goed

 7. #7
  Dit zijn de ervaringen waar ik naar opzoek ben ) Als het voor deuren en ramen zeer geschikt is, dan zal het voor kozijnen ook bruikbaar zijn neem ik aan...

  Wat kan ik het het beste gebruiken voor de wind/droog scheurtjes? Kan ik deze gewoon behandelen met epoxy? Daarna het hout schilderen?

 8. #8
  Om scheurtjes te vermijden best het hout zo snel mogelijk afwerken, eens afgewerkt word het te snel drogen van het hout afgeremd. De buitenzijde mag nooit dampdicht worden afgewerkt, ik zou dus geen epoxy gebruiken. Als er er geschilderd word gewoon de barstjes eerst met wat geschikt plamuur wegwerken en klaar.

 9. #9
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door tuoh Bekijk Berichten
  Om scheurtjes te vermijden best het hout zo snel mogelijk afwerken, eens afgewerkt word het te snel drogen van het hout afgeremd. De buitenzijde mag nooit dampdicht worden afgewerkt, ik zou dus geen epoxy gebruiken. Als er er geschilderd word gewoon de barstjes eerst met wat geschikt plamuur wegwerken en klaar.
  Als het hout teveel vocht bevat is dampdichte afwerking af te raden maar goed droog mag gewoon dampdicht afgeschildert worden,
  de meeste kwaliteits hoogglanslakken zijn dampdicht.
  Wij schilderen door ons geproduceerde voordeuren al vele jaren altijd dampdicht met hoogglanslak en is voor garantie ook een vereiste.
  Laatst gewijzigd door woodworkpro; 31-10-14 om 22:01.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top