Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 7 van de 7
 1. #1

  Afwerking met wasolie - welke korrel schuren

  Beste collega's,
  kleine vraag: met welke korrel schuren jullie de stukken (vb bank of kast) vooraleer ze te behandelen met wasolie? Ik lees hier en daar uiteenlopende zaken, moet er met bepaalde zaken rekening gehouden worden? Ik nam vandaag met een verkoper ervan contact op en die spraken van 80- 100 -120 max. Dat leek me nog zeer grof eerlijk gezegd. Maar het argument was dat anders de olie niet kon opgenomen worden en er zo weer afgeveegd wordt. Hebben jullie goede tips die een feilloze afwerking mogelijk maken?
  Groeten, de Kastanjeboom

 2. #2
  Ik schuur machinaal (Festool ETS 150-5) met korrel 120-150.
  80 lijkt me inderdaad veel te grof.
  De waarschuwing om niet te fijn te schuren ben ik ook wel eens tegengekomen op een verpakking, maar niet bij hardwaxoil.
  Het lekkerste is tenslotte de uitgeharde hardwaxoil naschuren met korrel 320 of met staalwol 0000.
  Superglad!
  Vriendelijke groet, Nerflander
  [I]Alles wat de moeite waard is kost moeite.[/I]

 3. #3
  Ik heb het gevoel dat die aanbeveling van dat grove schuren uit de vloeren branche komt. Dat is toch de grootse afnemer van die wasolie op dit ogenblik. Schuren doe ik ook een flink stuk fijner tot 180 of zo. Of schaven, en dan helemaal niet schuren. Korrel 80 is echt grof.

 4. #4
  Als je machinaal, of op de draaibank, schuurt loop je het risico dat je gaat 'burnishen', oftewel dat de de bovenste houtlaag verdicht, waardoor het hout geen olie meer opneemt. Hou fijner je schuurt hoe sneller dit verschijnsel optreedt en hoe minder het schuren de verdichte laag weer opens/wegneemt. Dat gezegd hebende moet ik bekennen dat ik op de draaibank eigenlijk altijd minimaal tot korrel 320 schuur, en regelmatig verder, zeker tot 600, soms 1200.

 5. #5
  Senior Member
  Ingeschreven
  Mar 2011
  Locatie
  Boirs, België
  Berichten
  1.759
  Zoals gezegd hang het af van het gebruik en gewenste effect. Voor vloeren max P120 want je wil een dikke/diepe en niet te gladde laag. Voor meubels ga ik tot P180 om geen zichtbare krassen te hebben en een satijn effect. Hoe hoger je gaat hoe glanzender, maar dan wordt het oppervlakkig en niet zo duurzaam bestand tegen gebruik.

 6. #6
  Korrel 80 vermijd ik. Een geschaafde plank heeft dit niet nodig en er kunnen krassen ontstaan die veel meer schuurwerk met de volgende korrel vragen. Sommige houtsoorten met open poriën zoals eik en padoek blaas ik na het schuren af met perslucht om het stof uit de poriën te krijgen.
  Het is maar dag en avond, en heel even middag...

 7. #7
  Hartelijk dank voor de info!

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top