Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 8 123 ... LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 75

Onderwerp: keukendeurtjes

 1. #1

  keukendeurtjes

  Beste forumleden,

  Ik heb even gezocht op dit forum en zag ergens staan, dat het goedkoper is om een keuken te kopen, dan zelf te maken.
  Ik overweeg zelf de basiskasten bij de blauw/gele doos te halen en de keukenkastdeurtjes zelf te maken van mdf en of triplex.

  Reden hiervoor is dat ik een aantal zaken/samenstelling wil die ik daar niet kan aanschaffen en ook elders niet gemakkelijk gevonden krijg en ik vind e.a. stiekem toch wel duur. Hoe staat het dan met het kostenplaatje? Loont het dan wel de moeite om zelf aan de slag te gaan of rijzen de kosten uiteindelijk toch nog de pan uit. Over de lades twijfel ik nog. Die zou ik eventueel ook zelf nog kunnen maken. Loont dat nog?
  Ik heb wel enige ervaring met zelf lades maken en het renoveren van oude keukenfrontjes, maar begon na het lezen toch te twijfelen of het geen onbegonnen werk is.
  Laatst gewijzigd door Inezke; 20-10-14 om 21:09.

 2. #2
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jul 2012
  Locatie
  Nieuwegein
  Berichten
  1.041
  Nou, als je de kunde en de kennis hebt dan is het wel te doen. Alleen moet je wel een hoop gereedschap aanschaffen als je het binnen afzienbare tijd wilt doen. Den aan een gatenrij set van bijv. Festool, een bovenfrees, frezen, zaagtafel etc.

  Nu heb je van dat gereedschap natuurlijk veel langer plezier, maar dan moet je het ook gaan gebruiken. Doe je dat niet of gebruik je maar een klein deel van het gereedschap dan is het alsnog een grote investering. Ik zou dan goed een kosten/baten plaatje maken om te zien of het over 10 jaar uit kan.

 3. #3
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jul 2012
  Locatie
  BE / Tienen
  Berichten
  462
  Er hangt heel veel af van wat je juist wil gaan doen (keukenstijl) en welk gereedschap je voorhanden hebt en hoeveel tijd je ter beschikking hebt.

  Ikzelf heb onze eigen keuken als eerste werkstuk gemaakt. Er zitten bijgevolg een paar foutjes in (voornamelijk met de bovenfrees van de kant van deurtjes 'afgekanteld' omdat ik de machine niet voldoende beheerste), maar niets onoverkomelijk, en als ik ze ooit definitief afwerk en opnieuw schilder werk ik deze weg. Grootste fout hier is schuld van verfwinkel: watergedragen vernis over lak die verkleurd is door het zonlicht van de schuiframen. Moet volledig herschilderd worden, maar heb voorlopig geen tijd.

  Ons budget: ongeveer 5000 euro aan toestellen, kraan en spoelbak (miele... inductievuur...), ongeveer 1000 euro aan beslag (schuifgeleiders, scharnieren, poten, greepjes etc., ongeveer 750 euro aan hout (MDF, afgekante meubelpanelen want kan zelf niet afplakken, en een beetje den als timmerhout en eik voor een paar open legplanken), ongeveer 250 euro aan verf en aanverwanten. Werkblad is voorlopig, was het goedkoopste blad uit de DHZ dat er was... Keuken met een wand van 4m tegen muur en twee kolomkasten, een groot schiereiland van 120 cm x 240cm. Keuken in landelijke stijl, MDF paneeldeurtjes. Prijs voor gelijkaardig ontwerp bij chique keukenwinkels liep uiteen van 25000 tot 35000 euro. Heb door die keuken te maken kunnen verantwoorden fatsoenlijk gereedschap & combi te kopen.

  Je hebt wel een zekere kennis nodig en voldoende tijd. Benodigd machinepark kan beperkt zijn: (inval)cirkelzaag, bovenfrees + eventueel bovenfreestafel, schroefboormachine en een lamello of domino of deuvelmachine. Wat lijmklemmen...

  Grootste drijfveer moet volgens mij wel de zin zijn om dit (en meer) te doen, anders kan je beter alles in ikea halen.

 4. #4
  Hmm, ik krijg de indruk dat ik echt veel te simplistisch denk of dat de lat bij jullie aanmerkelijk hoger ligt.
  Ik denk even aan het budget buiten keuken apparatuur. Dat kan ik in theorie allemaal opnieuw gebruiken.

  Het gaat enkel om deuren van de onderkasten.
  3 onderkasten met fronten van 60 breed x 80 hoog => koelkast en diepvries en vaatwasser
  3 ladekasten 80 breed x 80 hoog=> fronthoogtes 40 cm, 27 cm en 13 cm => inductie kookplaat en spoelbak

  Ik dacht Mdf plaat op maat (laten) zagen, (laten) frezen, scharnieren/grepen erop en gronden/aflakken de handel. Lekker simplistisch dus. De fronten voor op de lades bevestigen leek mij het meest ingewikkeld. Wat zie ik over het hoofd?

  Ik ga voor strak modern (Scandinavisch). Geen decoratief freeswerk. Enkel 2 horizontale lijnen in de deuren voor de diepvries, koelkast en vaatwasser.
  Deze wil ik gelijk laten lopen met de lijnen van de lades.

  Ik heb wel de zin om aan dit project te beginnen, maar de tijd is beperkt. Ik heb 2 weken. Apparatuur wil ik huren indien mogelijk.
  Laatst gewijzigd door Inezke; 21-10-14 om 06:39.

 5. #5
  Ik schat zo voorzichtig in dat je wel 2 weken nodig hebt om je goed te orienteren wat je graag wilt hebben, hoe je e.e.a. precies gaat construeren en welke houtverbindingen daar bij horen, welke scharnieren en kadegeleiders je wilt gebruiken, de grepen, wel materiaal je wilt gebruiken en hoe je dat af wilt gaan werken. Als je dit regelmatig doet, is dat geen probleem, maar met weinig ervaring en een deadline van 2 weken........ Voor een eigen signatuur zou ik overwegen om de onderkasten, lades, blad en accessoires allemaal bij dezelfde winkel te kopen en dan zelf de deurtjes en lade fronten te maken en daar een mooi geheel van maken.

  jaap

 6. #6
  Dat is precies mijn bedoeling Jaap! Zelf enkel de deurtjes en lade fronten maken.
  Zelf lades maken is ook geen goed idee als ik je goed begrijp. Dat gevoel had ik al een beetje, maar ik twijfelde nog, omdat ik dat juist wel eerder heb gedaan.
  Wat denk je? Is dat binnen 2 weken te realiseren? Wat voor houtsoort raad je aan voor de deurtjes en fronten. Ik wil ze lakken (ik heb al een houten vloer, anders was ik voor eiken gegaan), dus het hoeft geen "mooie" houtsoort te zijn.

 7. #7
  Het lijkt mij niet al te moeilijk uit te voeren, zoals u het voorstelt.
  Gewoon mdf op maat laten zagen, scharnier -en handgreepgaten boren, kantje breken, mdf ontvetten en aflakken(blank). Of gronden en kleur lakken. Met een boormachine en boren en wat schuurpapier en verf moet het lukken.

  Zelf de lades maken is hoeft ook niet al te ingewikkeld. Ik zou wel voor volledig uittrekbare geleiders kiezen.

  http://youtu.be/XgLAnovW9s8
  Laatst gewijzigd door bobmartin; 21-10-14 om 01:31.

 8. #8
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jul 2012
  Locatie
  Nieuwegein
  Berichten
  1.041
  Als als ik het zo lees kon het allemaal wel eens vies tegen vallen om het met 2 weken voor elkaar te krijgen.. Waarom koop je niet de goedkoopste deurtjes e.d erbij, zodat je jezelf ruimte en tijd geeft om het zelf te doen? Eventueel kan je de Ikea deurtjes ook proberen te vermaken tot datgene wat je uiteindelijk wil.

  het voordeel daarvan is dat ze al passen, de scharnieren erin kunnen en dat de keuken al goed bruikbaar is zonder dat je in alle kastjes kijkt. Want zoals ik aangaf, ik denk dat je je vergist in de hoeveelheid werk en in de tijd die nodig is om het zelf te doen. Ook als je laat zagen en frezen (wat geen garantie is dat het exact wordt wat je wil).

 9. #9
  Bedankt voor het meedenken. Ik ben eruit. Ik ga de komende weekenden besteden aan het maken van de lades en in mei vakantie nemen om de keuken eruit te halen en body er in te plaatsen. Kan ik het najaar gebruiken om de deuren en de fronten van de lades te maken.

  Het idee van het zelf maken is natuurlijk ook dat ik het leuk vind om te doen en het voldoening geeft. Klaas je brengt me wel op een idee. Ik ga 1 goedkoop ikea deurtje erbij kopen en die als mal gebruiken. De lades zijn dan wat minder fancy, maar zelf maken is wel een optie. Zoals gezegd, ik heb ze al vaker zelf gemaakt van berken triplex, ook voor een keuken.

  Er zijn mensen die er niet tegen kunnen als ze tegen een keuken aan moeten kijken die half af is. Daar heb ik geen probleem mee.
  Ik zie meer op tegen het eruit slopen van de huidige keuken.

 10. #10
  Voor de lades kan je ook kant en klare lades kopen van ikea. Scheelt je een hoop werk. je hebt dan wel een lade front nodig als mal.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top