Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 4 123 ... LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 39

Onderwerp: Basis Wiskunde

 1. #1
  Senior Member
  Ingeschreven
  Apr 2014
  Locatie
  Waddinxveen
  Berichten
  1.163

  Basis Wiskunde

  Beste mede-forummers

  Niet heel lang geleden ben ik met een nieuwe baan begonnen: onderzoeker op een betonlaboratorium, een fantastische kans! We onderzoeken in opdracht van de klant bepaalde eigenschappen van beton. Ik heb reeds wat vakspecifieke opleidingen gedaan een aantal jaar geleden in mijn vorige baan, maar nooit echt wat nuttigs gedaan met de cursussen, omdat dit meestal over constructief beton ging en ik toentertijd in de betonwaren werkte.

  Nu blijkt echter dat ik ernstig tekort schiet in mijn basiskennis wiskunde, dit vooral omdat ik altijd ruzie had met de wiskunde leraar op de HAVO. En dit ga ik echt nodig hebben ivm mijn vervolgopleidingen als ik eenmaal in dienst ben. (ben nu nog gedetacheerd)

  Ik twijfel nu een beetje en ik weet niet goed wat ik moet doen. Ik red me nu met de spreadsheets die al gemaakt zijn en met wat omgekeerde redenering begrijp ik meestal wel wat ik aan het doen ben. Ik blijf net zo lang zoeken tot ik het weet iig. Maar het zelf beredeneren vanaf het begin lukt niet zo goed.

  Er worden overal wiskunde cursussen aangeboden, op HAVO/VWO niveau, van onderbouw tot bovenbouw cursussen, die laatste op eindexamen niveau. Maar na een gesprek met een mevrouw van de NTi wordt me vooral aangeraden om lager te beginnen.. Maar waar?

  Hebben jullie tips voor me? Waar moet ik het zoeken? Wat belangrijk is: ik wil het iig thuis doen, niet klassikaal. Ik heb genoeg mensen om me heen die bedreven zijn met wiskunde die me aangeboden hebben om te helpen als dat nodig is..

  Dank alvast!

  Dank alvast!

 2. #2
  Welke onderdelen van de wiskunde moet je beheersen? Kun je voorbeeldjes geven?

 3. #3
  Koop in ieder geval hetvolgende boek:
  Basisboek Wiskunde van Jan van de Craats en Rob Bosch
  Dit is een zeer goed naslagwerk om je basisvaardigheden wiskunde onder de knie te krijgen.

  Vanuit mijn ervaring met veel collega studenten (duaal en voltijd) tussen de 19 en 32 jaar bleek heel sterk dat het gebrek aan kennis van breuken een groot probleem is. Zorg dat je dus veel tijd besteedt aan breuken. Schroom ook niet om je collega's om hulp te vragen trouwens, dat vinden ze ongetwijfeld leuk om te doen ook.

  Verder kan ik uiteraard niet inschatten hoe je wiskunde kennis is, maar het basisboek is naar mijn mening erg behulpzaam.

 4. #4
  Is inderdaad een prima boek, maar daar staat ook veel stof in waarvan ik me afvraag of hij dat ooit gaat gebruiken. Vandaar mijn vraag: waar loopt de topicstarter tegenaan?

 5. #5
  Senior Member
  Ingeschreven
  Apr 2014
  Locatie
  Waddinxveen
  Berichten
  1.163
  Wat ik vooral moet kunnen is het beheersen van formules, statistiek en analyse van behaalde resultaten in de proeven die ik doe.

  Ik weet eerlijk gezegd niet zo goed hoe mijn wiskunde kennis is, maar ik ben erg goed met cijfertjes. Voorbeeld: in de Cursus Basiskennis Betontechnologie worden er mengselberekeningen gedaan in een bepaalde volgorde volgens vaste formules. In eerste instantie kon ik die formules niet zelf omdraaien, bij het missen van bepaalde variabelen, maar leg het me 1x uit en ik kan ermee toveren. Deze cursus heb ik dan ook met het hoogste cijfer landelijk in dat jaar gehaald. Waar ik vastliep, was met de vervolgcursus Betontechnoloog (samen vormen ze het diploma Betontechnoloog), waarin er verwacht wordt dat je met zo min mogelijk variabelen tot een oplossing komt. Daarin ook weer: leg het me uit en ik kan alles doen met die gegevens, maar dan verschijnt het volgende probleem. Die beredenering mis ik.

  Wat ik tot nu toe heb begrepen van het boek van van Craats en Bosch, is dat de uitleg zeer summier is en je echt wel een bepaalde basis nodig hebt om de opgaven te maken en ik weet echt niet, ik twijfel er iig erg aan of ik die basis wel heb..
  Laatst gewijzigd door Rizz; 14-10-14 om 20:56.

 6. #6
  Zo'n basisboek lijkt me inderdaad reuze handig; het is al lang geleden tenslotte. Een andere bron waar ik zelf nog wel eens kijk is het wetenschapforum en dan speciaal de afdeling wiskunde. Er staan verschillende links op naar minicursussen etc.
  Succes met de studie!

  jaap

 7. #7
  Senior Member
  Ingeschreven
  Apr 2014
  Locatie
  Waddinxveen
  Berichten
  1.163
  Dank je voor de link, Jaap, ik zal 'm 's goed bekijken.. Als ik maar eenmaal weet waar ik kan beginnen komt het met de studie wel goed. Ik wil deze baan erg graag houden, het is leuk, interessant, het team is leuk en de verdiensten zijn ook niet onaardig.. . Ik zal hier dan ook alles voor doen. Ik doe het goed, boven verwachting zelfs (volgens mijn chef) dus ik wil die verwachting ook waarmaken..
  Laatst gewijzigd door Rizz; 15-10-14 om 03:53.

 8. #8
  Als je in de buurt van een stad woont waar ze een wiskunde faculteit hebben. Daar zijn ze vaak erg behulpzaam. Misschien kunnen ze je aan een student koppelen, die jou in een paar sessies op niveau brengt.

 9. #9
  Senior Member
  Ingeschreven
  Oct 2012
  Locatie
  Gem. Winsum (Groningen)
  Berichten
  1.630
  Ja ik krijg ook de indruk dat het koppelen aan een ""hulpje"" - ja, dat zou een student kunnen zijn - je hier heel goed kan helpen. Als het ""hulpje"" goed is zal binnen korte tijd helder zijn waar de theoretische hiaten echt zitten en kun je zelf verder met een passende cursus of boek. Mooi om van je motivatie te lezen :-)

  klaas0639

 10. #10
  Senior Member
  Ingeschreven
  Apr 2014
  Locatie
  Waddinxveen
  Berichten
  1.163
  Goeie suggesties, dank daarvoor..

  Na overleg met m'n chef vanochtend besloten om helemaal onderaan te beginnen, op HAVO-niveau. Dit zal ongetwijfeld in het begin makkelijk zijn, maar m'n hersens moeten ook weer op gang komen en zo kan ik wel een goede basis leggen voor het vervolg. Zoals ik schreef in mijn openingspost heb ik voldoende mensen om mij heen die wiskunde goed beheersen, dus ik kom er zo wel.

  Mijn baas heeft overigens het liefst dat ik klassikaal iets ga doen, want die interactie is unbeatable, maar dan komt de eigenwijs in mij naar boven.. Wil het zelf doen..

  Nogmaals dank voor de reacties, ik heb er toch iets aan gehad, al was het alleen maar om het denkproces aan de gang te zetten en wellicht is de student toch een goed idee, maar dat beslis ik als ik mocht vastlopen..

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top