Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 3 123 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 27
 1. #1

  Houten vloer in badkamer

  Zit met het idee in men hoofd om een houten vloer te gebruiken in de badkamer. Hier mensen met ervaringen daarmee? Welke houtsoort is aan te raden, waar moet zeker op gelet worden bij het plaatsen enzo? alle tips meer dan welkom!
  Of is een houten vloer plaatsen in een vochtige ruimte vragen om problemen? Heb het al vaker gezien in interieur magazines maar daar wordt natuurlijk nooit over eventuele nadelen of problemen gepraat, vandaar deze oproep.

  Groeten, Christof.

 2. #2

  Re: Houten vloer in badkamer

  Voor laminaatvloeren moet je speciaal aangepast laminaat gebruiken, hdf in plaats van mdf en een bijkomende vochtwerende behandeling. En bij de plaatsing een waterdichte voeg aanbrengen over de hele omtrek, en tussen alle stroken. Er bestaat ook een laminaatvloer met een kern van vinylhars die slechts 1mm uitzet onder invloed van vocht (volgens producent Dumaplast).

  Voor parket gelden ongeveer dezelfde vereisten. Ten alle tijden vermijden dat er water langs de omtrek de vloer doordringt (plaatsing van een voeg langs alle randen van de kamer), onder de delen van het hout (plaatsing van een dikke laag door verlijming over de hele oppervlakte) en bescherming van het oppervlak van het parket met behulp van vernis (olie en boenwas zijn hiervoor niet geschikt). Bovendien moet je houtsoorten kiezen die weinig uitzetten zoals merbau, afzelia, padouk, teak of bamboe.

  Tot slot is het gebruik van hout in de badkamer slechts op lange termijn houdbaar als de badkamer correct wordt geventileerd en de vochtige periodes slechts tijdelijk zijn. Te vermijden dus in slecht geïsoleerde of geventileerde badkamers, waar er voortdurend veel vocht (schimmel) aanwezig is.

  (bron: beter bouwen verbouwen van deze week)

 3. #3

  Re: Houten vloer in badkamer

  Wat heel goed wil als je hout in de badkamer wilt gebruiken om een soort terrastegels te maken.
  je maakt gewoon een tegelvloer eronder.
  Wordt ook veel toegepast in sauna`s
  Hiervoor kun je uitstekend red cedar voor gebruiken.

 4. #4

  Re: Houten vloer in badkamer

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door meubelmaker29
  Wat heel goed wil als je hout in de badkamer wilt gebruiken om een soort terrastegels te maken.
  je maakt gewoon een tegelvloer eronder.
  Wordt ook veel toegepast in sauna`s
  Hiervoor kun je uitstekend red cedar voor gebruiken.
  Als ik het goed begrijp een soort zwevende vloer waar het water tussen de planken door kan en dan op de tegelvloer terecht komt om te drogen?

  Gaat het lattewerk waarop de plankenvloer rust niet rotten dan?

 5. #5

  Re: Houten vloer in badkamer

  Idd maar in de tegelvloer moet je dan wel een afvoer maken zodat het water weg kan.
  je zou de houten(tegels) op stukjes tegel kunnen laten rusten zodat ze iets vrij staan van de ondervloer.

 6. #6

  Re: Houten vloer in badkamer

  Een houten vloer kan heel goed in de badkamer
  Hout mag wel nat worden ,maar moet ook weer droog worden
  Nat en zuurstof is dodelijk voor hout
  Daarom rotten palen ook altijd presies op de grens van nat en zuurstof
  Onder water kan hout lang goed blijven
  Denk maar aan de heipalen onder een huis,die staan altijd onder water

 7. #7

  Re: Houten vloer in badkamer

  Het belangrijkste is dat na natworden een snelle droging mogelijk is.
  Dus geen óf voorkomen dat vocht wordt opgesloten in de costructie, door de constructie in zijn geheel waterdicht af te werken. Op die manier zal het vocht verdampen bij een goede ventilatie (zie Bouwbesluit). Óf de constructie juist open en luchtig houden en zorgen dat vocht binnen de constructie kan verdampen en weggeventileerd kan worden. Let hierbij wel op dat er geen capilaire werking ontstaat waardoor vocht op bepaalde plaatsen vastgehouden wordt met rotting als gevolg.

 8. #8

  Re: Houten vloer in badkamer

  Bedankt voor jullie antwoorden,

  mijn voorkeur gaat meer uit naar het volledig afdichten van de vloer, openingen laten tussen de voegen geeft zo'n beetje een zwembad/sauna gevoel en vind ik persoonlijk niet zo mooi.

  Hoe gaat dat volledig afdichten in zen werk? Ik veronderstel dat de randen tegen muren afgekit worden maar wat met de onderlinge voegen tussen de planken? En gaat die silicone tegen de muren niet scheuren als de vloer gaat werken?

  Heeft hier iemand eigen ervaring met een houten vloer in de badkamer?

  Christof.

 9. #9

  Re: Houten vloer in badkamer

  Kijk eens naar de afwerk van houten scheepsdekken, je kan de voegen tussen de planken en de randen afkitten met Sikaflex 290DC, en je kan de Sikaflex 298DC gebruiken om de planken te verlijmen aan de ondergrond.

  voor de werkwijze kijk je best eens op de site van http://www.sikaflex.nl , hier staat de juiste sponningbreedte vermeld per breedte van de planken of vloerdelen.

  Je kan de kit niet zomaar tussen de naden pleuren, maar aan de zijkanten van de planken dient er eerst een sponning gefreesd te worden, de bodem van deze sponning word afgeplakt met tape en pas dan kan er Sikaflex aangebracht worden.

  De Sikaflex of een gelijkwaardig product mag enkel aan de twee zijden hechten in de voeg, en nooit aan de bodem.

  Na het aanbrengen van de kit deze laten drogen en nadien alles opschuren en een gepaste afwerkingslaag aanbrengen. ( olie of lak)
  Zoek ook eens op Biopin bootolie of Biopin bootlak, beide zijn heel milieuvriendelijk, (zee)waterbestendig en zeer duurzaam.(mengeling ven Tungolie en lijnolie)

  Je vloer blijft gegarandeerd tientallen jaren waterdicht omdat deze producten speciaal ontwikkeld zijn voor gebruik in een zeer vochtig milieu en onderhevig aan extreme temperaturen.

  Gebruik zeker geen siliconenkit, die is hier totaal niet geschikt voor, een MS polymeer lijm geeft dan al een beter resultaat, maar een polyurethaanlijm is gewoon de beste voor deze toepassing.

  Het is ook aan te raden om te kiezen voor een gepaste houtsoort qua duurzaamheid en stabiliteit.

  Een groot voordeel van deze werkwijze, je houten vloer komt niet in aanraking met vocht, dit wil zeggen dat er ook geen kans is op werken van het hout, eventuele kleine problemen met dimensionaliteit worden opgevangen door de kit, die is wanneer hij volgens de regels aangebracht word, hier gemakkelijk tegen bestand.


  André

 10. #10

  Re: Houten vloer in badkamer

  Bedankt voor de tip!

  Heb ook wat info gevonden op de site van Arnhemse fijhouthandel:

  http://www.af.nl/voorraad/geschaafd/dekdelen/

  Vind het een prachtige vloer, het enige waar ik nog niet 100% van overtuigd ben is dat er blijkbaar altijd smallere plankjes gebruikt worden in de voorbeelden. Kan deze methode ook gebruikt worden met bredere planken? Persoonlijk zie ik liever iets bredere plankjes.

  Groeten, Christof.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top