Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 20
 1. #1

  Teak tafeltje rondom een vlaggenmast

  In mei 2014 heb ik verslag gedaan van de "Metamorfose van een bijzettafeltje". Omdat ik toen bezig was met het opmaken van reststukken teakhout, heb ik tegelijkertijd nog een ander projectje gedaan van teak:

  Op mijn terras staat in de linker hoek een aluminium vlaggenmast van ca. 12 cm diameter:

  image.jpg

  Rondom deze mast is ca. 60 cm loopruimte, het is een plek waar ik/men graag gaat staan, om van het uitzicht, de zonsondergang etc. te genieten, veelal is dit met een glas in de hand...Om dat glas ergens neer te kunnen zetten had ik een rond tafeltje bedacht, op "bar" hoogte, zo'n 110 cm, wat óm de mast heen moest klemmen:

  image.jpg

  De diameter moest ca. 44 cm worden, de constructie is gebaseerd op een houten ring van 50 mm hoog en 12 mm dik, met daarin een tafelbladje van latjes van 40 x 12 mm.
  Omdat ik alleen maar korte balkjes van ca. 45 cm had liggen, heb ik besloten om de buitenring te lamineren uit plakjes teak, die om een mal heen gelijmd moesten worden. De eerste stap was het zagen van de mal:

  image.jpg

  De mal moest ringvormig worden om lijmklemmen te kunnen gebruiken:

  image.jpg

  Vervolgens was het even zoeken naar de nog juist buigbare dikte van de plakjes teak, dit bleek 1,5 mm te zijn, er moesten dus 8 laagjes gelamineerd worden om op 12 mm uit te komen. De Hammer N3800 lintzaag heeft goed zijn best gedaan:

  image.jpg

  Dit waren de eerst vijf foto's, wordt vervolgd, groet, bri
  Laatst gewijzigd door bri; 03-10-14 om 05:40.
  Hout Moet...

 2. #2
  Senior Member
  Ingeschreven
  Mar 2014
  Locatie
  kapelle op den bos Belgie
  Berichten
  189
  leuk idee , en zo iets waar je echt geniet van hebt

 3. #3
  Voor het verlijmen van de "buitenring" heb ik even getwijfeld tussen epoxy, en D4 bruislijm. Een praktische redden gaf de doorslag, mijn epoxy was bijna op, en D4 constructielijm had ik nog voldoende, dat is het dus geworden. Onderstaand stekelvarken heb ik 8 keer gemaakt, iedere dag een laagje erbij, het was een heel geklooi, vooral omdat ik alleen maar korte lapjes fineer had, waarvan er 3 à 4 stuks in één omtrek gingen:

  image.jpg

  Na het uitharden kwam de ring makkelijk van de mal af, die had ik beplakt met tape, en een beetje vettig gemaakt met vaseline:

  image.jpg

  Vervolgens ben ik begonnen met de "kraag" die om de vlaggenmast moet klemmen, en waarop het tafeltje komt te rusten.
  Deze kraag heb ik gefreesd uit twee op elkaar gelijmde plankjes teak van 26 mm, totaal dus 52 mm, dit leek mij voldoende voor een stevige omvatting (ik wilde onder geen beding boren of schroeven in de vlaggenmast):

  image.jpg

  De drager van het tafeltje klemt met twee draadeinden, èn een slangklem om de mast:

  image.jpg

  Om de kraag goed vast te kunnen klemmen heb ik deze aan de binnenzijde beplakt met 2mm dik rubber. Dit had ik nog liggen van een vorig project, soms heeft het toch zijn voordelen als je niets kunt weggooien dat groter is dan 5 (?) cm...

  image.jpg

  Zo, dat waren weer 5 foto's; wees gewaarschuwd, dit gaat nog wel even door!
  Laatst gewijzigd door bri; 03-10-14 om 19:18.
  Hout Moet...

 4. #4
  Leuk projectje,ben benieuwd naar het verloop ervan! Maar uhh dat uitzicht is ook niet verkeerd!

 5. #5
  De volgende stap was het frezen van een groef voor de latjes van het tafelblad. Het groeffreesje heeft verschillende aanloopringen, hier met de grootste ring:

  image.jpg

  Ná het frezen nog even handmatig uitkrabben:

  image.jpg

  Daarna de latjes voor het tafelblad op maat gemaakt:

  image.jpg

  Het verlijmen van het blad heb ik nu wèl met epoxy gedaan, dat werkt makkelijker als je -zoals hier- flink moet schuiven en positioneren. Met het restant epoxy (je maakt altijd te veel) heb ik de bovenkant van de buitenring ingesopt, tegen het inwateren:

  image.jpg

  Ná het drogen heb ik het gat in het midden (waar de vlaggenmast doorsteekt) uitgefreesd, daar heb ik geen foto van. Nu nog het tafeltje om de mast zien te krijgen...
  Hout Moet...

 6. #6
  Om het tafeltje te kunnen monteren heb ik het in twee gelijke helften moeten zagen. Dit wist ik van te voren, maar toch was ik een beetje beducht voor "spring-back" van de gelamineerde buitenring. Maar er gebeurde helemaal niets, alles behield netjes zijn vorm:

  image.jpg

  Om de twee helften ná het monteren t.o.v elkaar te fixeren heb ik twee aluminium stripjes aangebracht:

  image.jpg

  Uiteindelijk had ik alles klaar om te monteren. De zaagsnede in de "kraag" staat haaks op de zaagsnede in het tafelblad:

  image.jpg

  De eerste helft zit er op:

  image.jpg

  Dezelfde helft van onderen gezien:

  image.jpg

  Na het monteren van de tweede helft zag het er van onderen zó uit:

  image.jpg

  Met alleen maar klemmen zit het zo vast als een huis, er is deze zomer al heel wat aan gehangen door oudere jongeren, en jongere ouderen. Je kunt er 's ochtends een kopje thee aan drinken:

  image.jpg

  ....of 's avonds iets sterkers:

  image.jpg

  Proost! Tot zover een lang verhaal over een klein tafeltje, groet, Jaap bri
  Hout Moet...

 7. #7
  Senior Member
  Ingeschreven
  Apr 2014
  Locatie
  Waddinxveen
  Berichten
  1.163
  Mooi hoor! Zeer netjes! En wat een uitzicht... Zucht..

 8. #8
  Tja met zo'n uitzicht moet je wel een drankje erbij hebben Mooi tafeltje en nette uitvoering.
  Hoe bevalt dat schuurblokje ? Festool ?
  Tevens viel me op dat je op de latten waarmee je het geheel klemt hebt geschreven "bolle kant", ik meende dat je die juist onder moest leggen om meer klemkracht te kunnen genereren of was dat hier niet nodig ?
  Met vriendelijke groet,

  Martijn.

  Met de fouten die ik maak, creeër ik

  www.facebook.com/willemsontwerp
  http://www.willemsontwerp.nl/

 9. #9
  Hoi Civixx,
  Ja, scherp gezien, die bolle kant verhoogt de klemkracht bij fineren, verlijmen van panelen etc. In dit geval had ik deze balkjes alleen maar nodig on het tafeltje op zijn plek te houden. Het handschuurblok met stofafzuiging gebruik ik vooral met Abranet schuurvellen, het merk weet ik nu even niet, zal het morgen voor je nakijken, nu bedtijd voor bri...;
  Hout Moet...

 10. #10
  Erg leuke fotoreportage bri! Dat het tafeltje erg mooi is geworden spreekt natuurlijk voorzich. Ik vind die foto met die ronde mal en al die verschillende lijmklemmen eromheen erg komisch. Ik kan me bij de laatste twee foto's overigens voorstellen dat de thee en de borrel naar tevredenheid smaakten.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top