Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 6 van de 6
 1. #1

  Formaatzaag of invalcirkelzaag

  Beste mensen,

  ik ben nieuw hier. Mijn verbouwing van mijn huis nadert een einde en nu wil ik binnenkort beginnen een de meubels. En fijn zagen is dan wel fijn Voor mijn tafel ontwerp heb ik bijvoorbeeld 88 stroken multiplex nodig. Gelukkig heb ik de ruimte (100m2 + loods) en twijfel nu over een het aanschaffen van een tweedehands vaste zaagtafel met rolwagen (Formaatzaag) of een goede festool invalcirkelzaag met geleider.

  Met een festool invalcirkelzaag heb ik ervaring en kun je vrij nauwkeurig zagen. serie zagen is alleen niet heel snel/ handig.

  Met een gewone lompe oude zaagtafel heb ik wel wat ervaring maar goed recht aanvoeren is ook lastig. Ik begrijp dat de rolwagen van de formaatzaag dat oplost.

  Helaas vind ik op marktplaats wel kleinere formaatzagen maar hiervan is de aanvoerlengte te kort naar mijn zin. Die zou minimaal 1600mm moeten zijn. Dan word het een heel dure en grote machine. Wat dan weer meestal een sta in de weg is.

  Heeft iemand tips en/of advies?

 2. #2
  Ik denk dat een formaatzaag meer een meubelmakersmachine is dan een invalzaag. Ook kun je er sponningen ed op zagen.
  Je kunt ook zoiets maken: https://m.youtube.com/watch?v=mtzoPUMOhZU

  In dit filmpje werken ze met zelfgemaakte parralelaanslagen: https://m.youtube.com/watch?v=MBBozODQQy8

 3. #3
  Dat begrijp ik, ik wil dus ook meubels gaan maken. Een Formaatzaag zou het mooiste zijn maar ja het is ook nogal een investering en groot ding.

  Met een invalcirkelzaag is een beetje een halfbakken alternatief.....heb ik het idee, keuzes keuzes, blijf lastig

 4. #4
  Persoonlijk vind ik die twee appels met peren vergelijken, sorry als ik het cru laat overkomen.
  Zoals je zegt is het seriematig werken met een invalzaag lastig, daarentegen niet onmogelijk. In plaats van een formaatzaag kun je ook een stapje kleiner kiezen en een zaagtafel aanschaffen. Hierin zit dan niet standaard de roltafel en is in mijn optiek ook niet nodig om stroken te zagen, wel makkelijk als je vanuit hele platen gaat werken. Als je de ruimte hebt zou ik toch voor een stationaire machine kiezen.

  Edit: Misschien is het iets voor je ? http://www.woodworking.nl/showthread...tool-zaagtafel Heb je de mogelijkheid om ook de zaag nog los te gebruiken.
  Laatst gewijzigd door Willems Ontwerp; 30-09-14 om 17:02.
  Met vriendelijke groet,

  Martijn.

  Met de fouten die ik maak, creeër ik

  www.facebook.com/willemsontwerp
  http://www.willemsontwerp.nl/

 5. #5
  Persoonlijk vind ik ook dat je deze toestellen niet kunt vergelijken. Ik zou me in eerste instantie de vraag stellen hoeveel ik de machine zal gebruiken... Als je enkel je meubels voor thuis maakt en dan niets van houtbewerking meer doet, ben je dan niet beter een beetje tijd te verliezen met de invalzaag, maar de investering klein houden?
  Je kan het ook over een andere boeg smijten, misschien is een goede combinatiemachine iets, kan je dan eveneens je hout schaven, frezen, pen en gat verbindingen maken... eens de meubels klaar zijn kan je die dan doorverkopen
  Persoonlijk ben ik ook in de hobby gerold door een eerste kastenwand te maken voor thuis, alles gezaagd bij de houthandel, gewoon de zaagmachine voor een 1/2 dag gehuurd. Heeft me iets van een 30 euro gekost en al mijn hout was gezaagd! Vervolgens ben ik een bovenfrees gaan kopen, dan een invalzaag. Met de invalzaag en de mftc met een set benchdogs kan je al héél wat. Onlangs nog een kleine tafelzaag gekocht voor de kleinere stukken en het herhaaldelijk zagen van stroken van eenzelfde breedte (tendotools slider tts 225). Wat nog volgt is het maken van zo'n parallelgeleider voor de festoollatten voor het herhaaldelijk zagen van brede stukken. Het zijn allen compacte machines die gemakkelijk weg te stoppen zijn en die vlot kunnen doorverkocht worden (wat nooit meer gebeurd).
  mvg, seb

 6. #6
  Als die voor thuis is en hij staat thuis zou ik zeer zeker voor een formaat gaan. Veelzijdiger en praktischer als een invalzaag. Probeer wel een roltafel van 2,5m te scoren want dan kan je volledige platen (2440x1220) zagen.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top