Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 18

Onderwerp: Zebrano tafelblad

 1. #1
  Senior Member
  Ingeschreven
  May 2009
  Locatie
  Oost-Vlaanderen, België
  Berichten
  281

  Zebrano tafelblad

  Ik wil het tafelblad van mijn keukentafel met afmetingen 90cm x 130cm dat op 4 poten is geschroefd vervangen door een massief zebrano blad dat ik zelf ga maken. De balken die ik zou kopen zijn kwartiers gezaagd en 52mm dik en 15cm breed of breder. Ik zou het laten schaven op zo'n dikke 40mm. Ik heb al heel wat balken in de lengte verlijmd met lamellen en vraag me nu af of er dingen zijn waar ik extra rekening mee moet houden om een kaarsrecht, vlak tafelblad te bekomen.
  Bedankt!
  Bram

 2. #2

  Re: Zebrano tafelblad

  Let er op dat je de hartkant van elke plank afwisselend naar onder en naar boven legt alvorens te lijmen.
  Om rondtrekken te verminderen zaag ik soms de onderkant van het blad in, in de lengterichting van het hout. Wel zorgen dat je enkele cm van de kant begint en stopt zodat je de zaagsnede niet ziet. Nu lijkt mij dat bij zebrano niet nodig omdat dit een redelijk stabiele houtsoort is.

  Wat ik nog al gedaan heb bij tafelbladen die niet op een kaderonderstel werden bevestigd was het inwerken van een klein stalen T-profiel over de breedte van het hout. Deze kan je volledig gelijk wegwerken maar je moet ze wel vastschroeven in langwerpige gaten zodat werken mogelijk blijft.

  En nog een oplossing is het inwerken van twee zwaluwstaartvormige lattten over de breedte van het blad. Maak dan je blad 10 cm te smal. Frees de nesten uit het blad, schuif er de zwaluwstaartlatten in maar zaag ze wel een cm te kort. Lijm er nadien langs elke kant 5 cm bij zodat de zwaluwstaarten uit het zicht vallen. Als houtfreak vind ik dit de leukste oplossing.

 3. #3
  Senior Member
  Ingeschreven
  May 2009
  Locatie
  Oost-Vlaanderen, België
  Berichten
  281

  Re: Zebrano tafelblad

  Bedankt voor je advies! Heb je toevallig een foto of een tekening van beide technieken? Zou dit voor mijn houtsoort en grootte nodig zijn denk je? Kan je het T-profiel achteraf nog toepassen mochten er problemen optreden, of is het dan te laat?

 4. #4

  Re: Zebrano tafelblad

  Een foto of tekening kan ik niet zo direkt tonen maar dat T-profiel kan achteraf ook nog hoor...

 5. #5

  Re: Zebrano tafelblad

  @Bram, hoe ziet de rest van de constructie er uit? Zijn de poten ook verbonden met planken (rails) onder het tafelblad? Zorg dat je blad vrij kan uitzetten en krimpen en bevestig het niet vast aan de rails.
  Ik zou de planken ook een paar weken in de keuken leggen, zo nemen ze alvast de vochtigheid zoals in je keuken. Ik nam iets te vochtig hout, dwz normaal gedroogd, maar het is 's winters erg droog bij ons in de kamer en dan krijg je kleine spleetjes, zie op deze link http://www.woodworking.nl/viewtopic....st=0&sk=t&sd=a daar vind je ook voorbeelden hoe het blad vastgezet wordt etc.

  jaap

 6. #6
  Senior Member
  Ingeschreven
  May 2009
  Locatie
  Oost-Vlaanderen, België
  Berichten
  281

  Re: Zebrano tafelblad

  Het zijn afzonderlijke poten die er op geschroefd worden met een 5 tal vijzen, ze zijn onderling niet verbonden. Ik ga 4 planken van 20cm breed naast elkaar lijmen zonder kader er rond, in tegenstelling tot de eiken tafel waar je naar verwijst. In combinatie met de de losse poten denk ik niet dat ik schrik moet hebben voor scheuren. Verbeter mij als ik mij vergis.
  De planken zijn uiteindelijk op 49mm :shock: geschaafd dus dat zal ook bijdragen aan de stabiliteit wat vlakheid betreft, denk ik.

 7. #7
  Senior Member
  Ingeschreven
  May 2009
  Locatie
  Oost-Vlaanderen, België
  Berichten
  281

  Re: Zebrano tafelblad

  In het hout zitten kleine donkerbruine holtes, een beetje lijkend op houtwormgangen, maar dat is het alleszins niet. Ik vermoed dat het eigen is aan zebrano. Heeft iemand een suggesties om dit op te vullen?
  Bedankt!

 8. #8
  Senior Member
  Ingeschreven
  May 2009
  Locatie
  Oost-Vlaanderen, België
  Berichten
  281

  Re: Zebrano tafelblad (aaaargh!)

  Aargh!
  Na enkele weken het tafelblad te laten liggen waar ik het verlijmd had, heb ik het meegenomen naar huis en boven op het oude tafelblad gelegd. Het was mooi vlak en stevig verlijmd. Nu bekijk ik het 3 dagen later nog eens van dichterbij (omdat ik het nog moet definitief schuren en aan de randen een 45 graden hoek frezen) en blijkt dat het serieus hol is getrokken, wat op zich nog niet zo dramatisch is, maar de lijmnaden op de kopse uiteinden zijn toch een halve millimeter open gekomen! Er was genoeg afgeschaafd en er stond nochtans niet echt veel spanning op de planken... Ik vrees dat het hier thuis wel ietsje droger is en dat de zon er ook voor iets zal tussen zitten.
  Zie onderstaande foto's. Iemand enig idee of aan dit laatste nog iets te doen valt?!
  Bedankt!

  Attached files

 9. #9
  Senior Member
  Ingeschreven
  Apr 2008
  Locatie
  Nederweert
  Berichten
  1.169

  Re: Zebrano tafelblad

  Wat er nu nog aan te doen valt weet ik niet, maar in het vervolg kun je de planken in het midden iets hol schaven. Hierdoor wordt voorkomen dat de naad aan de kopse kanten na het verlijmen open gaat staan.

  Maar wat is dat zebrano toch prachtig mooi hout!!!

 10. #10
  Athanor
  Guest

  Re: Zebrano tafelblad

  Misschien trekt het nog wel weer wat bij. Doordat je het op het andere blad hebt gelegd kon het maar aan een zijde goed het vocht kwijt, wat een eenzijdige werking bevordert. Als je het vrij legt en de lucht rondom cirkuleert kan het vocht aan alle kanten evenredig eruit komen en trekt het mogelijk weer wat bij. Dat zal niet voor de naadjes gelden vrees ik.....

  Fons

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top