Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 3 van de 3

Onderwerp: Balkconstructie

 1. #1

  Balkconstructie

  zzzzzzzzzzzzz
  Laatst gewijzigd door Don Wagstaff; 19-07-12 om 21:13.

 2. #2

  Re: Balkconstructie

  Hallo Don,

  de simpelste manier is om een mal te maken uit een stuk triplex of iets dergelijks, zaag een strip op de zelfde breedte als de schoor maar geef voldoende overlengte.

  Bevestig de mal met twee spijkertjes op stijl en balk onder de gewenste hoek, haal langs de achterzijde de rand van de balk en schoor over op de mal.

  Je kan de mal dan terug wegnemen en op de werkbank de gewenste tanddiepte voor de inkeping op de mal aantekenen en uitzagen.

  Met de nu exacte mal kan je de inkeping op stijl en balk afschrijven en uithakken.
  Om de schoor nadien gemakkelijk op zijn plaats te krijgen is het wel noodzakelijk om langs één zijde van stijl en balk de inkeping tot de buitenkant uit te hakken, je kan de schoor er dan zijwaarts inschuiven en vastzetten.

  Vastzetten kan o.a. met houten pennen dwars door de schoor tot in stijl en balk.

  Voordeel van bovenstaande werkwijze, je spaart je rug, je hoeft de schoor maar één keer op zijn plaats te hijsen en te plaatsen, het paswerk gebeurt met de mal.


  Met twee personen kan je ook gelijk de toekomstige schoor op zijn plaats houden en vastzetten met twee spanschroeven, je kan dan direct de schoor aftekenen.

  Mvg,

  André

 3. #3

  Re: Balkconstructie

  Hallo Don,

  het werken met een mal is NIET standaard bij balk constructies.

  Bij nieuw werk ligt de hele constructie of grote onderdelen ervan plat op de (werkhuis) vloer, of op het erf, alles kan dan ook gemakkelijk gemanipuleerd worden, en stuk per stuk worden afgeschreven, bewerkt, en ingepast met gebruikmaking van de echte onderdelen, hier komt geen mal bij te pas.

  Bij het afschrijven worden alle onderdelen voorzien van een paring zodat bij de definitieve opbouw alles op de juiste plaats terecht komt.

  De enige bewerking waar wel al eens een mal gebruikt word is bij het contouren van oversteken of bij schoren die in plaats van recht licht boogvormig uitgezaagd worden. Deze laatste bewerking geeft aan de schoren een elegantere vorm, het geheel oogt dan niet zo massief.

  Maar voor aanpassingen en - of versterkingen die nadien aangebracht worden is de mal heel wat makkelijker om werken, en je word er minder snel moe van

  Oefening baart kunst, en met dat Nederlands komt het wel in orde :lol:

  Mvg,

  André

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top