Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 2 van de 2
 1. #1

  Bosbouwers verontrust over nieuwe natuurwet

  Uit het Houtblad van 15 september,

  Bosbouwers en de houtindustrie maken zich zorgen over de nieuwe natuurwet, waarover de Tweede Kamer binnen enkele weken vergadert.

  De nieuwe wet natuurbescherming zou moeten zorgen voor eenvoudiger regelgeving waarbij de Nederlandse kop op Europese voorschriften vervalt en het Rijk veel zaken delegeert naar de 12 provincies.

  Herplantverplichting
  Bos- en houtondernemers hebben hun bezorgdheid geuit bij de leden van de Tweede Kamer: de instandhouding van de bosoppervlakte door een duidelijke herplantverplichting is minder goed geregeld en groen ondernemerschap bij normaal beheer en onderhoudswerk wordt door de nieuwe regelgeving eerder bemoeilijkt dan verruimd.

  Onlosmakelijke samenhang
  De AVIH beschrijft de pijnpunten van de nieuwe wet in een brief aan de Tweede Kamer. Ook doet de organisatie concrete voorstellen voor aanpassing van wetteksten. In de visie van de AVIH laat de wetstekst onvoldoende zien van de onlosmakelijke samenhang van natuur benutten, beleven en beschermen. ‘Juist het produceren en het oogsten van hout en biomassa is een vorm van natuurbenutting waarvoor groen ondernemerschap noodzakelijk is om dat in goede balans van economie en ecologie te laten plaatsvinden.’

  Beschermingsregime
  De biobased economy zal in toenemende mate vragen naar verantwoord geproduceerd en geoogst hout. Dat kan prima, mits de instandhouding van de bosoppervlakte stevig is gewaarborgd en de uitvoering van beheer haalbaar en betaalbaar is, aldus de AVIH. Op dat laatste aspect is de AVIH van mening dat er met de Flora- en faunawet een overtrokken beschermingsregime is ontstaan dat zijn gelijke in Europa niet kent.

  Realiteitszin
  Het ontbreekt aan een sociaal-economische afweging bij de beperkingen in het broedseizoen. ‘De instandhouding van vogelpopulaties hangt van veel meer factoren af dan het verbieden of deels verbieden van werkzaamheden in het hele bos’, zegt de AVIH, die pleit voor meer realiteitszin in de wet.

 2. #2
  Hmm staan er geen concrete voorbeelden in? Blijft voor mij een beetje vaag zo.
  In de laatste 2 koppen, lees ik dat ze meer en langer willen kappen en enkel tegen ontginnen van bos zijn.

  Als ik zie hoe ze afgelopen na en voorjaar, die paar plukken bos bij ons in de buurt hebben gekortwiekt, mag het wel wat strenger.

 

 

Labels voor dit Bericht

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top