houten bankschroef

demooiste

Actieve deelnemer
13 feb 2010
44
0
Op heel oude werkbanken zit vaak een houten bankschroef met houten schroefdraad
Hoe kom je aan houten schroefdraad van pakweg 40mm dik ,van beuken byvoorbeeld
 

tuoh

Oud hout
Zelf maken? als je een beetje handig bent met de houtdraaibank maak je zelf je houten schroefdraad.
Er zijn twee methodes:

1° met draadsnijbeitels zowel inwendig als uitwendige draad mogelijk op elke diameter.
2° met een stalen tap en een houten kussenblok vb: zie bij http://www.de-houtdraaier.nl enkel voor één welbepaalde maat.
Gebruik wel een mooie vaste houtsoort, Beuk, Esdoorn, Padouk, etc.....


Mvg,

André

Attached files
 

graats

Actieve deelnemer
1 nov 2009
58
22
Borne
www.graatsenco.nl
Hoi de mooiste,

Ik ben wel benieuwd naar jou redenen om voor een houten schroefdraad te kiezen. Dat het klemblok van hout is kan ik begrijpen, maar een mooie stalen spindel en schroefdraad blijft ook in een werkplaats waar het niet altijd even droog is, mooi lopen als je de schroefdraad goed onderhoud.

Dus ik ben benieuwd naar je redenen

groeten en maak er iets moois van,

Graats
 

tuoh

Oud hout
Hallo Don,

met die draadsnijbeitels of strelers kan ik elke willekeurige diameter van draad voorzien, wat ik niet kan veranderen is de spoed van de schroefdraad.

Dergelijke strelers zijn nu eenmaal gebonden aan een bepaalde spoed, wens je een grovere draad dan heb je een paar andere strelers nodig, idem voor linkse of rechtse draad.

Grote draadtappen kan je zelf maken van een stalen bout met die al voorzien is van de gewenste schroefdraad.

Maar zoals hier al aangehaald, we mogen de nostalgie ook niet te ver doortrekken, geef mij maar een stalen spindel :D

Mvg,

André
 

jokke

Actieve deelnemer
10 jul 2009
477
20
Ik begrijp niet goed hoe je aan de spoed komt met deze beitels. Ik weet dat ik helemaal fout zit maar zoals ik het zie krijg je toch alleen maar groefjes en geen spoed? Kan iemand me vertellen welk stuk ik mis? :oops:
 

tuoh

Oud hout
Hallo jokke,

hier is het ontbrekende stukje informatie dat alles moet verduidelijken.

De beitelsnede van een streler voor buitendraad heeft de vorm van een stukje schroefdraad van een moer, de tandjes die je ziet zijn onder hoek geslepen. Bij de streler voor binnendraad is de vorm van de tanden dan ook gelijk aan de draadvorm van een bout.

Bij het snijden van buitendraad start je met het draaien van een mooie cilinder waarvan de diameter de maat van de bout bepaald.

Eens de cilinder gedraaid schuin je het uiteinde lichtjes af op 45°, deze schuinte dient als start om met het draadsnijden te starten.

Je begint met de streler op deze schuinte, eens je beitel begint te schrapen bepaald de schuinte van de tanden je vooruitgang, het is dan aan de draaier om deze beweging te volgen.
Je maakt steeds kleine pasjes van rechts inzetten naar links bewegen en terug uit het hout, tot je de hele schroefdraad compleet is.

Enig kritiek punt: je moet steeds starten in de eerste schroefdraadgang, eens je in het goede spoor zit loopt de beitel vanzelf naar het einde.

Het is moeilijker te beschrijven dan te doen, de bout op de foto's was in een halfuurtje klaar.
Je moet maar eens kijken op Youtube daar staan verschillende filmfragmenten van werken met strelers.

Mvg,

André
 

jokke

Actieve deelnemer
10 jul 2009
477
20
Ik neem aan dat dit dan ook aan een laag toerental gebeurd?
Bedankt voor de verhelderende uitleg!
 

WR1944

Oud hout
Niet dat ik er aan ga beginnen, maar puur uit nieuwsgierigheid deze vraag.
Hoe krijg je de spoed op een vaste waarde? Bij het varieeren van de diameter verandert de hoek van de schroefdraadgang t.o.v. de hartlijn. Daarom heb je weinig aan enigszins schuin geslepen tanden. Tenzij je je beperkt tot een enkele diameter voor een beitel.
Bij het machinaal schroefdraadsnijden in staal op een draaibank heb je een vaste verbinding tussen het werkstuk (klauwplaat) en het bed waar de beitel op gemonteerd is. Die koppeling blijft bestaan tot de draad op maat is.
Ik ben benieuwd hoe dat op een houtdraaibank gaat, uit de hand.
 

jaap

Moderator
9 mrt 2008
5.045
1.674
Terkaple
www.woodworking.nl
Het is ook te koop, misschien niet zo leuk als zelf maken, maar het is ook wel wat specialistisch.
http://www.lakeerietoolworks.com/[/...achments/9460=2111-Premium+Kit+-+Md.jpg[/img]
 

tuoh

Oud hout
WR1944 zei:
Niet dat ik er aan ga beginnen, maar puur uit nieuwsgierigheid deze vraag.
Hoe krijg je de spoed op een vaste waarde? Bij het varieeren van de diameter verandert de hoek van de schroefdraadgang t.o.v. de hartlijn. Daarom heb je weinig aan enigszins schuin geslepen tanden. Tenzij je je beperkt tot een enkele diameter voor een beitel.
Bij het machinaal schroefdraadsnijden in staal op een draaibank heb je een vaste verbinding tussen het werkstuk (klauwplaat) en het bed waar de beitel op gemonteerd is. Die koppeling blijft bestaan tot de draad op maat is.
Ik ben benieuwd hoe dat op een houtdraaibank gaat, uit de hand.

Draadsnijden in hout of metaal is niet direct met elkaar te vergelijken, de schroefdraad die we in hout snijden heeft (meer) speling, daarom ook dat de diameter niet zo kritisch is.
Waar bij draadsnijden op de metaaldraaibank er inderdaad een koppeling is tussen klauwplaat en dwarsslede om de schroefdraad te snijden, gebeurt bij het houtdaaien deze koppeling door de beitel, klinkt misschien raar maar is wel waar.

Daar we de schroefdraad in hout ook niet in één beweging kunnen draaien maar in meerder passen moeten werken is het heel belangrijk dat we bij elke nieuwe pas steeds zorgen dat het meest linkse "tandje" van de beitel steeds in de aanzet van de schroefdraad inloopt.
eens we in het juiste spoor zitten loopt de beitel uit zichzelf verder, de draaier moet juist zorgen dat er een lichte en constante druk is op de beitel in de richting van de hartlijn.
In tegenspraak met de algemene benaming " draadsnijden" gebeurt het vormen van de schroefdraad wel schrapend met de beitel juist op de hartlijn, dit is ook één van de redenen dat men slechts een mooie schroefdraad kan vormen in houtsoorten met een dichte en vaste nerf.

Dit is typisch zo 'n bewerking die je met het verstand op nul moet uitvoeren, zoek er niet teveel theorie achter, het werkt gewoon, en dit al honderden jaren, met nog steeds de zelfde gereedschappen :D



Traditie is dus toch zo slecht nog niet.

Mvg,

André
 

tuoh

Oud hout
Don Wagstaff zei:
Hallo,

Ik ben een beetje ingehaald, maar laat mij even zien André. Als eimand die en grote inzet doet met het onderhouden, instandhouding, bevorderen, enz. enz. van oude en archaïsch boten je wil die romantiek (mijn word), nostalgie ( jouw word), niet te ver doortrekken?

Een par minder nostalgisch redenen voor een houten schroef die ik kan bedenken zijn,

Minder metalen objecten in de buurt van scherp gereedschappen.
Minder metalen objecten, punt - ik denk aan roest.
Meer instelbaar.
Beter voor het milieu.
Hij heeft een subtieler/gladder draai.
Klinkt ook meer sympathetische.
Ik vind de subjectief motivatie achter die keuze tussen een stalen of houten schroef niet minder belangrijk. Wat meer, ik ben blij om de keuze te hebben.

Groetten,

Don Wagstaff


Hallo Don,

mea culpa voor bovenstaand slippertje, ik heb me even laten gaan :oops:

Wat ik echt bedoelde is, dat ik zelf de voorkeur geef aan een metalen (modelmakers) bankschroef, bij het werk dat ik doe vind ik die veelzijdiger dan de klassieke bankschroef.

Heb tientallen jaren met de klassieke uitvoering gewerkt, en neen, niet met een houten spindel, maar met een stalen exemplaar, gewoon omdat de houten spindels toen niet meer gebruikt werden.( was ouderwets)

Ik heb ondertussen al genoeg houten spindels gezien om te weten dat het gebruik niet wezenlijk verschilt van een stalen exemplaar.

In één van onze musea in Antwerpen, namelijk in het Plantin-Moretus Museum staat nog steeds de oude drukkerij in originele staat (anno 1555) met inderdaad persen voorzien van houten schroefspindels, deze hebben een diameter van ong.120mm, en de persen werken tot op deze dag nog steeds als weleer.

Mvg,


André
 

WR1944

Oud hout
André, bedankt voor het antwoord. Ik ben erg geinteresseerd in oude technieken en grijp elke kans aan om dit in de praktijk te zien uitvoeren. Of het klompenmaken, wagenwielen maken of vaten maken is, maar draadsnijden mist nog in het rijtje.
Ik kan volgen dat, als éénmaal een beginnetje is gemaakt, je bij elke volgende gang het aanwezige spoor volgt. Maar voor mijn gevoel moet je bij de eerste aanzet de juiste spoed kunnen aanbrengen. Beweeg je te snel langs het hout dan wordt de spoed te groot, te langzaam maakt de spoed te klein. Dus mijn vraag komt neer op: Hoe maak je de eerste aanzet.
 

tuoh

Oud hout
De start is inderdaad een beetje tricky, het is een beetje zoeken, daarom is de afschuining op 45° zo belangrijk.
Je vertrekt met de streler haaks op dit 45° vlak met het eerste tandje, daarna breng je de streler al schrapend met een lichte boog evenwiijdig aan de hartlijn, op de 45° afschuining maak je dus je inloopspoor, zo gauw het tweede tandje begint te snijden ben je vertrokken. Eens de schroefdraad op diepte is gedraaid is dit inloopspoor verdwenen.
Bij die eerste start moet je de spoed dus een beetje inschatten, je eerste snede maak je dan ook heel ondiep, niet meer dan een lijntje, dat is gemakkelijk te corrigeren, zo gauw het tweede tandje begint te snijden zie je of je goed zit. ( het tweede tandje loopt dan in het spoor van het eerste tandje)
Corrigeren doe je door de vooruitgang van de streler wat af te remmen, of de vooruitgang juist iets sneller te laten verlopen.

Je kan dit proces totaal niet vergelijken met het werken op een metaaldraaibank, waar je spoed, toerental en beitel eerst volledig insteld en dan pas begint met draaien. Op de houtdraaibank gebeurt dit tijdens het werk, en veel meer op het gevoel.

Maar dit is ook weer zo een bewerking die lastiger is om uit te leggen dan om te doen, als je het moest zien doen zou je zeggen" ja natuurlijk"



Mvg,

André
 

demooiste

Actieve deelnemer
13 feb 2010
44
0
Ik vind dat jullie mij uitstekend geholpen hebben
Waarom ik een houten bankschroef wil hebben .gewoon omdat een keer schroefdraat wil maken
Ik ben als timmerman een eeuw te laat geboren ,al deze dingen zijn aan het uitsterven
Eeuwig zonde ,er zijn hele generaties timmerlui geweest die dit gewoon gemaakt hebben en in een generatie wordt al deze technieken overboord gegooid , dat noem ik een verarming in deze eeuw van techniek en vooruitgang
Nu moeten de amateur houtbewerkers dit in eren houden en ook herstellen
 

demooiste

Actieve deelnemer
13 feb 2010
44
0
nog een vraagje ,zo.n schroefdraaibeitel moet ik zeker zelf maken ,of is ie ergens te leen of te koop
en als ik hem maken moet ,of laten maken ,hoe gaat ie er presies uitzien
en verder is het een kwestie van proberen denk ik
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.