Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 20
 1. #1

  Keus aanbouw Veranda / Balkon Douglas of Eiken + zwaarte balken

  Na onze veranda aan de tuinzijde blijft er een hoek aan ons huis over waar nog een balkon / veranda is voorzien. We overwegen om die uit te voeren in hout, eerst was voorzien staal maar bij nader inzien is een dikke balk ook best een fraai gezicht.

  Beoogd is de balk op te leggen op het buitenblad (baksteen van de houtskeletbouwwoning) maar deze voor het draagvermogen vast te zetten aan de randbalk van de vloer in de woning. Dit is al door constructeur voor de stalen constructie berekend en zou moeten kunnen.

  Sketchup schets als bijgaand, de lange overspanning is circa 6 meter, voor de staander is al een funderingspaal aanwezig. De kort overspanning is circa 2m80. Er staan bakstenen muren getekend maar daadwerkelijk zitten aan de korte kant 2 tuindeuren en aan de lange kant een deur en op de hoek rechts een klein raam van cira 80 bij 120.

  Screen Shot 2014-09-11 at 14.51.36.jpg

  Mijn vragen:

  Wat zou jullie
  • voorkeur hebben, dit uitvoeren in Douglas of Eiken en waarom?
  • Wat zou de zwaarte moeten zijn van de balk, 200x200 / 250 x 250 of nog zwaarder of lichter uitgaande van Douglas / Eiken
  • Welke sterkte moeten de liggers worden als ik ervan uitga dat ik er zo min mogelijk wil hebben en ik voorzie op deze constructie een dek te leggen van planken wat toegankelijk moet zijn maar verder geen grote belasting zal dragen?  Wie kan me helpen bij deze vragen?
  . . . Als er 1 gereedschap over de dam is staat zo je werkplaats vol . . .

 2. #2
  Een constructeur ben ik niet, maar gevoelsmatig zeg ik dat een ligger van 6 m lang, die een balklaag moet dragen, al zal die balklaag niet al te zwaar hoeven zijn, hoger moet zijn dan 20 cm.
  Maar ik ben benieuwd wat de kenners gaan zeggen.

  De staander kan niet op 5 m komen?

 3. #3
  De paal moet op 5,75m uit de muur komen om optimaal ruimte te geven en daar zit de funderingspaal ook. De korte afstand van de muur is 2,25.
  . . . Als er 1 gereedschap over de dam is staat zo je werkplaats vol . . .

 4. #4
  Als houtsoort kunnen sowieso beide gebruikt worden voor deze toepassing, beide zijn sterk zat. Eik word mooier oud vind ik Als afmeting sowieso 250 x 250mm aanhouden voor de gegeven overspanning.

  Mvg,

  André

 5. #5
  250 x 250 is overigens niet grappig zwaar.
  Heb zelf de boel opgetrokken uit 150x150 balken en balken langer dan 3 meter waren niet heel eenvoudig te hanteren.
  Dat is wellicht iets om mee te nemen in de overweging.

  Edit: Was eiken hout trouwens, wel veel mooier dan Douglas in mijn ogen.
  Laatst gewijzigd door Okke; 11-09-14 om 20:45.

 6. #6
  225 cm uit de muur staat de paal, dak van 280 en overstek van 55 cm? Je lange ligger moet dan het gewicht dragen van een dak van 575 x 167,5 (112,5 + 55)?, balklaag, dakbeschot en een halve meter sneeuw.

  Ik snap eigenlijk niet zo goed dat er bij die traditionele daken altijd met vierkante balken gewerkt wordt, ik zou denken dat een 30x 15 cm dikke balk meer doet dan een 25 x25 cm.

  De balklaag zal niet zo zwaar hoeven zijn, door de korte overspanning. Het is natuurlijk wel het mooist als de balklaag zwaarte niet gigantisch veel kleiner is dan de ligger.

 7. #7
  Als je even het materiaal buiten beschouwing laat is een sectie van 300 x 150 of 300 x 200mm bijvoorbeeld logischer dan een vierkant exemplaar. Het is immers de hoogte die de draagkracht bepaald. Maar omdat die massieve balken uit een stam gezaagd worden soms met ingesloten hart, is ook de "vormvastheid" van belang. Bij die vierkante balken dient de hoogte voor de draagkracht en de breedte voor de vormvastheid. Met vormvastheid bedoel ik weerstaan aan kromtrekken, scheluw trekken, etc. Een hoge smalle balk gaat sneller vervormen dan een overbemeten vierkante, daarom die rare afmetingen bij de tradionele bouw

  Er word overigens ook wel gewerkt met rechthoekige secties, maar het verschil tussen hoogte en breedte bedraagt dan meestal max 50mm, dus, 300 x 250, 250x 200, 200 x 150, etc, zal je ook regelmatig aantreffen.

  Anders dan bij gewoon timmerwerk mag er bij de traditionele houtbouw geen doorbuiging optreden bij belasting, nu niet en binnen 200 jaar ook nog niet, daarom de forse secties.

 8. #8
  @Bjorn, een Overstek komt er niet op, wil de boel hier strak houden. Van een sneeuwdek is ook geen sprake (in principe) omdat deze vloer grotendeels onder de projectie van de kap valt (meer dan 50%). Natuurlijk met insneeuwen en opwaaien kan dat nog wel deels gebeuren.

  Ik ga de balklaag wel behoorlijk minimaal aanhouden want ik wil vanonder niet tegen teveel zware liggers aankijken.

  @Tuoh, ik neig ook naar Eik hiervoor, duurzamer en mooier, een vierkante balk lijkt mij mooier in het aanzicht dan een smallere en hogere, bovendien wordt de balk iets verzwakt door inbrengen van de liggers dus klein beetje extra breedte kan vast geen kwaad.

  @Okke, zo'n balk (250x250) zou maar zo eens 45 kilo per meter kunnen wegen wat toch een slordige 270 kilo is voor die 6 meter balk. Dat wordt dus nog wel een toer om die netjes op hoogte te brengen en in de verbinding te krijgen.
  . . . Als er 1 gereedschap over de dam is staat zo je werkplaats vol . . .

 9. #9
  Ik heb voor mijn veranda 2 balken laten verlijmen/samenvoegen met 2 hardhouten stroken erin, zie:
  IMG_2176.jpg
  Deze heb ik voor de staanders en bovenligger gebruikt zodat die dezelfde afmetingen hebben, bovenligger ligt op staanders. Op de foto ligt de balk 90 graden gedraaid ten opzichte van hoe de balk nu op de staanders ligt. In werkelijkheid heb ik dus de sterkte van 2 balken.... Afmetingen zijn 145 x 145 mm. Kopse kanten zijn nu niet meer zichtbaar en ben tevreden met het resultaat.
  Tja, en ik ben elektromonteur van machines dus jullie zullen wel kritiek hebben haha.

 10. #10
  Het project moet maar eens uitgevoerd gaan worden, iemand een tip voor goed adres eiken balken, heb er al wat gegoogeld maar ben benieuwd of er mensen zijn met goede (of juist slechte) ervaringen.
  . . . Als er 1 gereedschap over de dam is staat zo je werkplaats vol . . .

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top