Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 12
 1. #1

  FREESMACHINE en BOVENFREZEN

  Op mijn combinatiemachine heb ik een topas van 30mm (zoals de meesten). Ik heb tevens een bovenfrees (festool) die gemonteerd is onder een freestafel. Om de bovenfrees echter te gebruiken als bovenfrees, wil ik mijn frezen op de freesmachine gebruiken, enkelen hebben een schacht van 8mm en de meesten een schacht van 12mm. Hiervoor bestaan er koppelstukken, hoe noemt men deze en waar kan ik deze bestellen (Nederland of Belgie)?

 2. #2

  Re: FREESMACHINE en BOVENFREZEN

  Als ik het goed begrepen heb wil je de frezen van je bovenfreesmachine ook gebruiken op de combinatiemachine?

  Als dit inderdaad de bedoeling is dan heb ik slecht nieuws, bij mijn weten is er maar één merk waar dit mogelijk is, namelijk Felder, en het is vermoedelijk ook op de Hammer reeks toepasselijk.

  Je hebt niet enkel een as nodig waar je de frezen in kan bevestigen, al of niet door middel van een verloopbus, maar de as moet ook min. 15000tr/min kunnen draaien.

  Mvg,

  André

 3. #3
  Athanor
  Guest

  Re: FREESMACHINE en BOVENFREZEN

  Ik heb een Robland, en daar is ook een adapter voor te krijgen om freesjes van de bovenfrees op te monteren. Probleem is wel dat je niet meer dan 7000 toeren kunt draaien, dus daar heb ik niet veel aan.

  Ik heb overigens de indrukt dat hij vraagt om verloopbussen in een bovenfrees, om 8 mm frezen in een houder van 12 mm te plaatsen.? Zijn vraag is echter niet zo helder geformuleerd.

  Wat vraag je eigenlijk dif?

  Fons

 4. #4

  Re: FREESMACHINE en BOVENFREZEN

  Als je bedoeld de 12 mm freesjes in de bovenfrees te gebruiken dan heb je een 12 mm spantang nodig. Deze is voor festool ook bij festool verkrijgbaar. De aanschaf hiervan bedraagt ongeveer € 50,--.

 5. #5

  Re: FREESMACHINE en BOVENFREZEN

  Bedankt. Vooral de bemerking dat de topas een veel te lage snelheid heeft (mijn Robland K26 = 6000 tr/min).
  Als oplossing, om niet steeds mijn bovenfrees te demonteren, ga ik een tweede bovenfrees aanschaffen.
  Groeten, Dirk

 6. #6

  Re: FREESMACHINE en BOVENFREZEN

  Voor zover ik weet kan je op een bovenfrees waar standaard een 12mm spanmoer opzit wel een 8mm spanmoer gebruiken. Maar andersom werkt dat niet.

  50 euro lijkt me trouwens erg duur. Zijn die spanmoeren niet unniverseel te gebruiken of heeft festool een eigen systeem?

 7. #7

  Re: FREESMACHINE en BOVENFREZEN

  In een festool bovenfrees kunnen zowel frezen met een schact 12 mm als 8 mm gebruikt worden. Alleen moet dan de spantang vervangen worden. Festool heeft voor zover ik weet een eigen systeem en ze kosten helaas per stuk zo'n € 50,--

 8. #8

  Re: FREESMACHINE en BOVENFREZEN

  In een Festool OF 1010 of OF 900 krijg je geen 12mm spantang op. 12mm spantangen zijn alleen mogelijk vanaf de Festool OF1400. En nu niet verder meer eigenwijs doen hè

 9. #9

  Re: FREESMACHINE en BOVENFREZEN

  Dat was niet eigenwijs, ik ben uitgegaan vanaf een of 1400 maar vergeten dat erbij te zetten.

 10. #10

  Re: FREESMACHINE en BOVENFREZEN

  De spantang in de Festool OF1400 is uitwisselbaar met die in mijn Trend T11 en omgekeerd. Bij de OF1400 heb ik de 8 en 12 mm, bij de Trend de 1/2 inch. Dat was een toevallig gelukje en ik denk dat er wel meer merken van dezelfde afmetingen spantang gebruik maken. Er zijn allerlei verloopbusjes verkrijgbaar om van een grote naar een kleinere diameter te gaan.

  jaap

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top