Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 5 van de 5

Onderwerp: Paneeldeuren maken

 1. #1

  Paneeldeuren maken

  Dag iedereen,

  Ik wil voor een kast massieve paneeldeuren of wel kaderdeuren maken zoals op de foto. Ik wil in het middenpaneel wellicht iets infrezen. Ik heb daar dus wel voldoende vlees voor nodig. Stel dat de deurtjes 20 mm dikte hebben. Kan ik het middenpaneel dan 15 mm dik maken of loop ik veel risoco op het kromtrekken van de deur? Het leuk mij mogelijk dat als het middenpaneel te dik is de deur bijvoorbeeld scheluw wordt. Ik ben benieuwd wat jullie verwachten.


 2. #2
  Ik heb ooit ook zoiets gemaakt. Mijn kader is 20mm dik, en ik heb het binnenste paneel 6 mm dik gemaakt. Ik heb hiervoor massief eiken gebruikt welke ik aan elkaar heb gelijmt. De grootste deuren zijn +/- 140 hoog en 50 breed. Alles is nog net zo recht als toen ik het gemaakt had.
  Ik zie dat jij iets in wil frezen. Meestal ik dat maar een paar mm diep, dus als je het 10mm dik maakt, lijkt mij dat meer dan genoeg, en word het gewicht ook niet te hoog.

 3. #3

 4. #4
  Veel paneeldeuren hebben een dik paneel. Bij de zogenaamde raised panel doors is het paneel zelfs even dik als de stijl/regel. Over de dikte zou ik me dus niet zo druk maken, belangrijker is dat je hout goed droog is.

 5. #5
  Senior Member
  Ingeschreven
  Mar 2011
  Locatie
  Boirs, België
  Berichten
  1.759
  Als je een 15mm paneel zet in een 20mm deur dan heb je 2,5mm wand over langs de groeven, dat breekt uit bij de minste beweging van het paneel, als het niet al tijdens het frezen breekt. In theorie mag de groef max 1/3de van de breedte zijn. In dit geval 6-7mm. Daarom heb je bij paneeldeuren vaak een bossing zodat je een stevig paneel kan gebruiken zonder het kader te verzwakken.
  Als je de voorkant vlak wil dan kan je de bossing aan de achterkant zetten, dat heb ik al gedaan.

 

 

Labels voor dit Bericht

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top