Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 16

Onderwerp: Veritas Mk2

 1. #1

  Veritas Mk2

  Hallo mensen,

  Ik ben van plan om binnenkort weer eens richting Arnhem te gaan, om daar onder andere wat slijpspullen te kopen. Ik zat daarbij te denken aan de Veritas MK2 slijpgeleider. Erg goede reviews op buitenlandse fora, interesant filmpje op Youtube en ziet er goed uit. Ik ben een beginnend slijper, of hoe je dat ook wilt noemen. Misschien is het wat overkill om direkt dit type slijphulp te nemen, maar eens goed is altijd goed, lijkt mij.

  Zijn er mensen die dit hulpstuk gebruiken? Ik heb er ook nog slijpstenen bij nodig, welk type en korrel is hiervoor het meeste geschikt?

 2. #2

  Re: Veritas Mk2

  Heb zelf de veritas slijphulp, en imho is het net voor de beginnende slijper een zeer makkelijk hulpstuk. Als je dit hulpstuk gebruikt elimineer je al 1 probleem namelijk de slijphoek, die blijft namelijk constant met dit hulpstuk. Dus als het slijpen niet goed lukt in het begin weet je al zeker dat het probleem niet bij de slijphoek ligt, maar misschien aan de techniek of de gebruikte stenen ofzo.  Het is ook een zeer degelijk stuk gereedschap, je krijgt zeker waar voor je geld!

 3. #3
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jun 2008
  Locatie
  munstergeleen (Lb)
  Berichten
  441

  Re: Veritas Mk2

  Ik gebruik hem al een hele tijd naar tevredenheid. Hiervoor gebruikte ik de slijphulp van Stanley.Voor beginnende slijpers is deze laatste niet de beste keuze en kwalitatief niet te vergelijken met de Veritas. Het mooie van de Veritas is dat deze ook brede schaafbeitels aankan. Bovendien ligt hij door zijn grootte en gewicht goed in de hand. Je hebt daardoor wel een brede slijpsteen nodig. Wat betreft het soort slijpsteen is het handiger om eens naar oude topics te zoeken. De discussie over de keuze tussen olie,water of diamant is net zo eindeloos als tussen Domino en Lamello.

  Ed

 4. #4

  Re: Veritas Mk2

  Ik ben er al wel uit dat ik waterstenen zal nemen. Waterstenen vind ik fijner in gebruik en ook een fijner oppervlak geven. Grootste voordeel vind ik dat water altijd voorhanden is en altijd hetzelfde is. De afgelopen 3 jaar heb ik het verschil tussen olie en water duidelijk gemerkt, en aan water geef ik echt de voorkeur.

  Het gaat me vooral om de korrel. Welke korrel is geschikt om gewoon scherp te slijpen?

 5. #5

  Re: Veritas Mk2

  Ik heb in het verleden dit hulpstuk eens uitvoerig uitgetest en ik moet toegeven dat het zeker zijn werk doet en een van de betere slijphulpmidellen is die op de markt zijn. Echter zeker niet de beste! De Sharpskate van Harrelson Stanley vind ik superieur in ieder opzicht. Als je zijn website bekijkt vind je er veel informatie. Het grote voordeel is de constante snijhoek die altijd ongewijzigd blijft, de mogelijkheid van de zijdelingse inclinatie te veranderen en de manier hoe het gereedschap gefixeerd word zodat je ook kleine beitels kan slijpen. Zelf heb ik deze ook uitgeprobeerd en het is zeker mijn favoriet.
  ( http://www.hmsenterprises.com/index.php?c=6 )

  Een sharpeningjig gaat echter regelrecht in tegen mijn persoonlijke ethiek aangaande gereedschap scherpen. Ik beschouw de vaardigheid van het handmatig slijpen als een absolute must voor een houtbewerker die met handgereedschap werkt. Uiteraard is dit veel veelzijdiger, sneller en minstens even nauwkeurig als je bereid bent tijd te investeren om een goede techniek te oefenen.
  Na het gebruiken van H Stanley's jig moet ik eerlijk bekennen dat ik toch erg geneigd was mij er een aan te schaffen. Dit om gemakkelijk en consistent een snijhoek te herstellen. Ik heb echter nog niet toegegeven aan dit idee.

  In het geval van waterstenen kan je om te beginnen het volgende aanraden:
  #1000 King Stone
  #4000 King Stone
  en een #8000 (Naniwa Jyunpaku is mijn favoriet)
  Kan je bestellen bij Hida Tool of via So hier (http://www.japan-tool.com/)
  Als je een degelijk scherp resultaat wil behalen is #8000 zeker niet overdreven.

  Een handig hulpmiddel om je techniek te analyseren, en hierdoor veel te leren, is een kleine handmicroscoop x100. Die zijn erg goedkoop te vinden en zo kan je gemakelijk zien wat er echt aan de gang is met je snijrand.

  Als je beter word wil je mischien een goede natuurlijke steen aanschaffen om je resultaat nog te verbeteren. Met een dergelijke investering kan je mischien beter wachten tot je echt weet wat je wil en hoever je hierin wil gaan.

  Informatie over slijptechniek kan je terugvinden in een oudere post onder: Handmatige slijp en wet technieken. bij handgereedschap. Als je nog vragen hebt aangaande dit onderwerp, laat maar horen.

 6. #6

  Re: Veritas Mk2

  Wat je ook absoluut nog nodig hebt is iets om je waterstenen te vlakken. Je slijpt er namelijk zo een holte in. Vooral als je met jigs werkt moet je een vlakke steen hebben. Ik gebruik nu droog schuurpapier, korrel 150 of zo, op de uitvoertafel van mijn vlakblank. Maar ik ben eigenlijk niet zo blij met al dat schuurgrit in de buurt van de lagers en messen, dus ik moet nog eens op zoek naar een goedkoop plaatje graniet oid.

  Mijn beitels slijp ik tegenwoordig ook uit de vrije hand, maar met de schaafbeitels lukt me dat nog niet. Daarvoor gebruik ik zo'n Eclips achtig ding. Die goedkope Stanley heb ik ook een tijdje gebruikt, maar dat was echt weggegooid geld.

 7. #7

  Re: Veritas Mk2

  Een sharpeningjig gaat echter regelrecht in tegen mijn persoonlijke ethiek aangaande gereedschap scherpen. Ik beschouw de vaardigheid van het handmatig slijpen als een absolute must voor een houtbewerker die met handgereedschap werkt. Uiteraard is dit veel veelzijdiger, sneller en minstens even nauwkeurig als je bereid bent tijd te investeren om een goede techniek te oefenen.
  Na het gebruiken van H Stanley's jig moet ik eerlijk bekennen dat ik toch erg geneigd was mij er een aan te schaffen. Dit om gemakkelijk en consistent een snijhoek te herstellen. Ik heb echter nog niet toegegeven aan dit idee.
  Misschien dat het voor een proffesioneel houtbewerker nuttig is om echt uit de hand te leren slijpen. Zoals je zei gaat dit sneller dan met behulp van een mal. Daar heb je gelijk in. Ik vind echter als hobbyhoutbewerker dat ik meer heb aan scherpe beitels dan aan een handmatige slijptechniek. Ik werk liever met beitels dan dat ik leer handslijpen. En met behulp van een slijphulpstuk gaat dat nu eenmaal handiger.

 8. #8

  Re: Veritas Mk2

  Ook voor een hobbyist is het handig. Slijpen is namelijk iets dat je doorlopend bijhoudt. Bijv. je hakt een gat met een beitel en dan haal je de beitel even over een leren riem voordat je met de volgende begint. Dat is een kwestie van een paar seconden en je bent gelijk het beginnende braampje kwijt dat anders groeit en vervolgens een keer brokkelig afbreekt, waardoor je gelijk met een hele put in je snijvlak zit. Met beitels is dat goed te doen, als je ze hol slijpt, dan is het makkelijk om de beitel op die holte te balanceren. Schaafbeitels hebben echter zo'n smal randje, dat ik dar echt zo'n hulpstukje voor nodig heb.

 9. #9
  Senior Member
  Ingeschreven
  Oct 2008
  Locatie
  Lembeke
  Berichten
  291

  Re: Veritas Mk2

  Woodworker,

  Een aanrader:

  Koop het boek Making and Mastering Woodplanes van David Finck, er staat echt enorm veel info in die ook voor stalen schaven en fijne houtbewerking nuttig is.

  Ik gebruik nu enkel nog een : 6000# steen en een traag draaiende slijpmolen van Creusen voor het slijpen en wetten van mijn beitels.
  Alles uit de vrije hand geslepen en gewet en het werkt zeer goed en zeer snel.

  Vroeger ging ik via 1000-4000 naar 6000 , nu rechtstreek van de slijpmolen naar 6000 en het werkt perfect en bovendien zeer snel. Tegen de tijd dat jij de beitel in je jig hebt geplaatst heb ik de mijne al gewet, duurt geen minuut.
  Uit de vrije hand heb jij de controle over wat er gebeurt en niet een of ander hulpmiddel.
  Bovendien maakt het niet zoveel uit als je je beitel een paar graden teveel of te weinig geeft, goed geslepen zal hij zeker werken.

 10. #10

  Re: Veritas Mk2

  Bij het lezen van dit onderwerp ook in andere postings viel het me op dat het slijpen en afwetten stilaan een volledige hobby op zich word.

  Zelf gebruik ik een veel snellere methode en met het zelfde scherpe resultaat, en dit door gebruik te maken van polijstpasta.
  Ik slijp en wet ik al mijn snijdende gereedschappen op deze manier( houtbeitels, draaibeitels, haalmessen houtsnijbeitels, schaafbeitels, bijlen, etc...)

  Benodigdheden zijn een werkbankslijpmachine met een steen van korrel 100 of 120 erop, en een oud motortje dat een 1400 toeren draait, met op de uitgaande as een katoenen flappenschijf.

  Slijp de vouw van de beitel op de werkbankslijpmachine tot je een strakke snede hebt, daarna met de rug van de beitel lichtjes over een fijne diamantsteen, met deze steen ben ik zeker dat de rug mooi vlak blijft.


  Start de motor met flappenschijf en breng al draaiende de stick polijstpasta tegen de roterende schijf tot het loopvlak mooi egaal gekleurd is in de zelfde kleur als de stick.

  Breng nu de beitel met een lichte druk tegen de flappenschijf, wel zorgen dat de flappenschijf van de snede wegdraait, en in enige seconden is de vouw gepolijst.

  Test de beitel op een behaard oppervlak, als alles naar wens verlopen is kan je nu voor barbier spelen, je beitel is vlijmscherp.
  Totale tijd nodig om dit resultaat te bereiken ong. 2 minuten.

  De polijstpasta word in massieve blokken verkocht om metalen te pollijsten, ik gebruik de groene blokken. prijs voor één blok licht rond de 10€ en je kan er jaren mee verder.


  Mvg,

  André

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top