Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 13
 1. #1

  pen-gat verbinding verstevigen met toogpennen

  Ik ben momenteel bezig met het maken van een werkbank. Nu maak ik gebruik van de pen-gat verbinding die ik wil verstevigen met toogpennen. Nu lees ik in een boek dat je de gaten in de pennen iets dichter bij de borsten moet plaatsen tov de corresponderende gaten in het pengat. Hierdoor wordt bij het plaatsen van de toogpennen de pen stevig in het gat getrokken. Allemaal vrij duidelijk voor me.

  Waar ik echter nog mee zit is de vraag hoeveel dichterbij? Ik dacht zelf om eerst de gaten te boren in het pengat (middels wat klosjes in de gaten om splijten te voorkomen), vervolgens de pen erin steken, boor door het gat steken totdat het puntje van de boor de pen raakt. Nu haal je de pen er weer uit en zet je een nieuw puntje vlak naast de afgetekende.

  Klopt dit?

  Bijvoorbaat dank.

 2. #2

  Re: pen-gat verbinding verstevigen met toogpennen

  Klinkt prima, zo heb ik het ook gedaan. En een milimeter of 3 verzet is mooi, bij 8mm dikke pennen. Gebruik wel eiken dat is lekker veerkrachtig. Met beuken ben ik bang dat de pennen gaan breken. Slijp ook een mooie punt aan je toogpen, zodat hij makkelijk zijn weg volgt.

 3. #3

  Re: pen-gat verbinding verstevigen met toogpennen

  Bedankt voor je reaktie. Ik weet niet precies welk hout de toogpennen zijn. Ik heb gewoon bij de dhz een stuk rond hout gehaald van ongeveer een meter lang en 14mm diameter. Goeie tip over de punten slijpen..had ik zelf nog niet aan gedacht.

 4. #4

  Re: pen-gat verbinding verstevigen met toogpennen

  Nog even een nabrander. De pennen die ik nu heb zijn rond de 3 a 4 cm dik. Kan dat nog verschil uit maken? Of is ook hier een verzet van 3 mm te doen?

 5. #5

  Re: pen-gat verbinding verstevigen met toogpennen

  Dat zijn dikke pennen! Bij de bouwmarkt zijn ze vast van beuken, of misschien zelfs grenen. En vaak zijn ze ook van losse stukjes aan elkaar geplakt. Lijkt me minder ideaal. Doe eens een test in een proefstukje.

  Bij Hornbach hebben ze wel eiken rondhout in verschillende maten.

 6. #6

  Re: pen-gat verbinding verstevigen met toogpennen

  Seek,
  Volgens mij bedoelt hij niet de toogpennen maar de pennen van de pen-gat verbinding.

 7. #7

  Re: pen-gat verbinding verstevigen met toogpennen

  Inderdaad. De toogpennen zijn 14 mm en de pennen van de pen-gat zijn 3 a 4 cm. Dat ronde hout komt in mijn geval ook van de Hornbach, maar of het eiken is ...geen idee.

 8. #8

  Re: pen-gat verbinding verstevigen met toogpennen

  Tja, dat weet ik ook niet :lol:

  Het staat op zo'n bordje bij het schap.

 9. #9

  Re: pen-gat verbinding verstevigen met toogpennen

  Heb net een project achter de rug waarbij ik meerdere pen/gat verbindingen heb gebruikt verstevigd met pennen.

  Heb een 'test' pen/gat verbinding gemaakt waarbij ik geëxperimenteerd heb met verschillende 'offset' van de pennen. Uit mijn 'test' bleek dat 1mm te weinig was, 2mm perfect, 3mm kon nog net, maar het risico van het versplinteren van de pen was groot, 4mm was onmogelijk.

  Gebruikte balken 70mm bij 140mm, gaten 25mm bij 80mm 70mm diep. Gebruikte houtsoort was aphselia doussie.

  Een van de allergrootste voordelen van deze verbinding (behalve de extreem sterke verbinding) is het niet nodig hebben van lijmklemmen want de toogpennen trekken de verbinding mooi samen. Dit is zeker een voordeel bij grotere projecten waar klemmen soms moeilijk en/of duur is.

  Meer info in dit topic:

  http://www.woodworking.nl/viewtopic....&sd=a&start=20

 10. #10

  Re: pen-gat verbinding verstevigen met toogpennen

  Bedankt voor de nuttige reakties.

  @seek: toevallig waren het ronde eiken stokken

  Ik heb gekozen voor een verspringing van 2mm. Tegen het splinteren heb ik een klein klosje geklemd aan de binnenkant van het pengat. Ik heb geprobeerd om zo haaks mogelijk te boren en dat is aardig gelukt. De toogpennen heb ik aan 1 kant afgepunt (gedeeltelijk).

  Het naar binnen slaan van de toogpennen was bijna zaligmakend. Eerst gaan ze een beetje schuin en dan bij het naar binnen trekken gaan ze recht. Ik heb nog wel de pennen ingelijmd met witte houtlijm. Het is fantastisch om te zien hoe alles super vastzit. Lijmklemmen van weke aard dan ook waren totaal overbodig. Het geeft overigens ook nog eens een decoratieve look.

  Ik heb helaas in 2 poten wat scheuren zitten (vurenhout). Om te voorkomen dat het verder sheurt wil ik het opvullen. Iemand een tip wat ik daarvoor kan gerbuiken? Wellicht gewoon houtvuller of iets soortgelijks.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top