Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 4 123 ... LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 35
 1. #1

  Roubo of Nicholson werlbank?

  De Roubo lijkt dankzij de goddelijk Schwartz de onbetwiste nummer 1 van de werkbanken geworden.

  Niet dat het me een prima werkbank lijkt maar als ik zo naar de Nicholson kijk heb ik het gevoel dat die bank meer voordelen biedt.

  Ik heb geen ervaring met de een of de ander.
  Wie heeft hier wat inzichten en ervaringen over?

  https://www.youtube.com/watch?v=7MFf...25qM4905u5P1Sm


  Dit plankje maakt een "tail vice" volgens mij ook overbodig. voor welke werk bank dan ook
  https://www.youtube.com/watch?v=WNrof3cd1cA#t=144

 2. #2
  Ik ben zelf nogal voorstander van de bank die Paul Sellers maakt. Vergelijkbaar met de Nicholson. Niet veel bijzonder, maar wel heel handig en eenvoudig te maken. De bankschroef die hij gebruikt zou ik voor geen geld willen ruilen met een leg-vise zoals op de Roubo.
  Ik vind veel van deze werkbanken, waaronder de Roubo nodeloos gecompliceerd. Als je enorm veel tijd gestoken hebt in het maken van allerlei systemen om een werkstuk vast te houden ga je ze vast ook wel eens gebruiken, ook al heb je ze niet meteen nodig.
  Als je een eenvoudige werkbank maakt ga je andere oplossingen zoeken, als ze al nodig zijn.

  Wat natuurlijk niet wegneemt dat zo'n Roubo er heel knap uitziet en vast ook heel leuk is om te maken.

  Je moet zelf een beetje aanvoelen wat je precies nodig hebt en welk ontwerp het best bij je past, dit is voor iedereen anders.
  Sucking at something is the first step towards being sorta good at something.

 3. #3
  Senior Member
  Ingeschreven
  Apr 2008
  Locatie
  Nederweert
  Berichten
  1.188
  Zoals met alles bestaat er niet iets als "de beste" werkbank. Veel hangt af van het soort werk dat je doet. Persoonlijk vind ik de werkbank van Sellers juist niet veel soep, hij functioneert, maar dat doet een plank op schragen ook voor veel doeleinden...
  Zelf heb ik een "klassieke" Europese werkbank met een grote voortang en een grote zij-tang. Voldoet prima, maar is ook niet op elk gebied het best doordachte ontwerp. Poten lopen niet gelijk met het blad bv.
  Een Leg-vise zoals op een Roubo heeft veel voordelen ten opzichte van een klassieke bankschroef, en ik geef hier persoonlijk de voorkeur aan.
  Kijk eens goed naar wat voor werk je doet en zoek daarbij d werkbank die het beste bij je gebruik past.

 4. #4
  Ik heb zelf een werkbank gebouwd met voortang zoals coko hierboven heeft., Die zou ik niet willen missen. Ik heb de poten wel gelijk met het voorblad gehouden, ideaal. Ik heb (nog) geen zijtang en die mis ik soms wel om hout te klemmen. Maar zonder lukt ook. Gootste minpunt is dat ik vuren heb gebruikt, prima voor het onderstel, maar te flexibel voor de klem. Het bovenblad is twee platen 18mm multiplex.

 5. #5
  mijn huidige werkbank heeft ook het nadeel dat de poten naar achter staan

  het paul sellers ontwerp is mij wat te diep en ik heb geen behoefte aan het verlaagde midden deel
  wat me juist heel handig lijkt is de spleet in het midden maar die vindt je ook bij sommige roubo's.

  de voorplaat van de nicholson lijkt me dan ook weer erg handig voor het schaven van langere planken

  ik zie zelf niet helemaal wat het voordeel van de roubo legvice is ten opzichten van bijvoorbeeld een dubbele (sorry voor de Engelse termen)

  aan de andere kant neemt het wel minder ruimte in beslag.

  wat ik ook doe ik maak in ieder geval wel een losse moxton vice (klem, bankschroef of wat dan ook)
  al was het maar vanwegen mijn minder wordende ogen

 6. #6
  Ik denk dat je best gewoon een schets maakt, of een sketchup tekening waarin je alle elementen stopt die voor jou belangrijk zijn. Zo kan je bijvoorbeeld een bank in de stijl van Sellers maken met een spleet in het midden ipv een verlaging en een "apron" in de stijl van Nicholson.
  Waarom is het een probleem als de poten niet gelijk staan met het blad?
  Sucking at something is the first step towards being sorta good at something.

 7. #7
  wat betreft die poten die helpen om een plank op zijn zijkant te houden waar die zijkant van de nicholson ook goed bij helpen
  nu gebruik ik een blokje hout om het verschil te overbruggen en een lijmklem maar handig is het niet.

  Uiteindelijk zal ik zelf mijn werkbank ontwerpen maar voor ik dat doe wil ik graag de voordelen van bijvoorbeeld een "legvice" weten
  en vooral wat zouden de voordelen van de roubo ten opzichten van de nicholson kunnen zijn. dat soort dingen.

 8. #8
  De "aprons" bij de bank van Sellers of bij de Nicholson lossen dit probleem inderdaad mooi op. Bovendien zorgen deze voor heel veel zijdelingse stijfheid van de bank wat goed van pas komt als je veel met handgereedschap werkt.
  Sucking at something is the first step towards being sorta good at something.

 9. #9
  ja precies voor mijn gevoel een beter ontwerp.
  en toch is die roubo de hype daar moet een goede reden voor zijn

 10. #10
  Dat de Roubo een hype is komt doordat Chris Schwarz hem populair gemaakt heeft. Dat is niet noodzakelijk een goede reden Het is een mooi model om te zien en bomvast. Voor handwerk is het, zeker in combinatie met een Moxonklem een goeie werkbank. Maar dat geldt ook voor de Nicholson.

  Het grote voordeel van een pootklem is de klemdiepte. De schroef zit lager dan bij de standaard meubelmakersklemmen, dus je kunt bredere planken klemmen. Een nadeel daarbij is dan weer dat hij aan de bovenkant klemt, dus een laatje inklemmen wordt lastiger. Maar daar gebruik je dan de Moxonbankschroef voor.

  Schwarz heeft wel eens een overzicht gemaakt van de ontwerpeisen voor een werkbank. Als je daaraan voldoet denk ik niet dat het uitmaakt of een Nicholson, Sellers, Roubo of wat dan ook maakt. Simpel gezegd: kijk wat je maakt en hoe je het maakt en zorg dat je dat in alle benodigde posities op (en aan) je werkbank kunt vastklemmen.

  Zowel op de klassieke Engelse als de klassieke Franse, als de klassieke Noord-Europese als de Oost-Europese werkbanken zijn zowel robuuste als zeer verfijnde werkstukken gemaakt. De werkbank sluit dus niets uit...

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top