Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 17
 1. #1

  Inbouwkast maken - hoe eraan beginnen

  Dit is mijn eerste post op het forum.

  Ik zou graag een wandkast maken volledig op maat. Enerzijds lijkt het mij eigenlijk niet zo bijster moeilijk: alles goed opmeten, planken op maat zagen en dan met beslag monteren. Anderzijds zal ik dit waarschijnlijk enorm overschatten, en ik heb geen idee waaraan te beginnen.

  Wat is de meest efficiënte manier om dit te leren? Ik zou wel bereid zijn 3 jaar avondles te volgen, maar gaat dat niet nogal traag? De eerste 2 jaar lijkt het vooral gericht op allerlei (handmatige/manuele) technieken aan te leren. Ik wil eigenlijk gewoon een zeer kwalitatief resultaat boeken, en geen volleerde houtbewerker worden (is dat vloeken in dit forum?)

  Kan ik gewoon in een dure meubelwinkel gaan, alles opmeten en dat dan laten zagen door een houtbedrijf? Is er ergens een uitgebreid stappenplan dat ik kan volgen om me wat te informeren?

 2. #2
  Welkom hier,

  misschien is het handig om even te omschrijven of een tekening te maken wat precies de bedoeling is.
  Of misschien een foto van een andere kast van wat de bedoeling is.
  Op deze manier kan er specifieker informatie worden gegeven

 3. #3
  Als je concreet naar een voorbeeld zou ik bv dit zeggen


  Waarschijnlijk fronsen velen onder jullie nu de ogen, omdat dit veel te ambitieus is. Vandaar dit topic om te vragen hoe ik het snelste en beste kan leren om zelf zoiets te maken.

 4. #4
  Hallo brugzezot,

  Een kast als op de foto is goed te maken met mdf. Zelf heb ik een soortgelijke kast gemaakt maar dan ook met ingebouwde wasbak.
  voor ideeen zijn wij bij ikea geweest. wij hebben ongeveer 500 euro aan de kast uitgegeven inclusief kraan wasbak en verlichting.
  Het meeste werk zat in het verven van de kast.
  foto is niet heel duidelijk maar wil morgen best meer foto's maken
  1453277_562188240536265_1255418030_n.jpg

 5. #5
  Ziet er inderdaad heel netjes uit druifje, maar dan komt de vraag: hoe begin ik eraan

 6. #6
  Hallo,

  ik zou beginnen met rondkijken naar wat je wil.
  Hoeveel deuren? indeling? planken of lades? vervolgens kijken naar opbouw van diverse kasten en dan een schets maken in bij voorbeeld nanocad (gratis te downloaden).
  Bij het maken van de schets kun je de meeste fouten er al uithalen.

 7. #7
  Wat voor gereedschap heb je?

  Dit is hoe ik er een aantal in elkaar heb gezet (nou ben ik hobbyist, dus ik geef mijn aanpak graag voor een betere), gebruikmakend van invalzaag, bovenfrees en boormachine:
  - eerst een waterpas bodemframe met bodemplaat maken, hierdoor heb je een stevige en rechte basis en draaien je deuren vrij van de grond
  - dan regels tegen de muur met hiertegen 5mm multiplex (zorg dat je weet waar de regels zitten)
  - Verticale panelen voor zij- en tussenwanden op maat zagen, met horizontale sleuven voor latere planken (let op: wanden en vloeren zijn zelden haaks bij inbouwkasten)
  - in onderzijde verticale panelen 8mm sleuvel frezen tbv bodemplaatdeuvels (van volgende stap) en in achterkant 8mm gaten t.pv. regels (idem)
  - in bodemplaat en in achterplaat (tpv regels) deuvels plaatsen waar panelen moeten komen (in de regels: gebruik waterpas)
  - panelen plaatsen (lijmen)
  - planken zagen en plaatsen (lijmen)
  - aftimmerlat tegen plafond aan voorzijde verticale panelen
  - afwerking kast bovenin: je kan hier een 5mm sleuf in de panelen maken t.b.v. een dunne topplaat, anders zie je de panelen net iets onder het plafond los staan.
  - deuren maken, hanteer 2mm voegen (als je veel correctiewerk verwacht: maak ze op maat zonder voegen en zaag alles 'pas' tijdens plaatsing)
  - keukenkastscharnieren gebruiken
  Illusratie van bodemframe en achterwand: link (niet mijn foto's)
  Als je alleen hang en legruimte wil, is het niet heel erg moeilijk. Wil je ook laden, dan wordt het al uitdagender.

 8. #8
  Ik heb een bruto ruimte van 250 cm hoogte en 180 cm breedte die ik optimaal wil vullen. Dit zal dus 2 keer een dubbele deur worden. Het eerste wat ik me al afvraag is of ik dan best 2 aparte corpussen aan elkaar bevestig, of ik tussen de 2 dubbele deuren 1 middenwand maak waar dus aan beide kanten een deur wordt bevestigd. Ik wil uiteraard dat de ruimte tussen elke deur evengroot is.

 9. #9
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.555
  De bouwwijze van roald is een goed uitgangspunt. Controleren of de vloer en de wanden vlak, waterpas en loodrecht zijn is een belangrijk punt om te beginnen. Als je een bodemframe maakt kan je die met shims waterpas stellen. Met latten op de muur kan je hetzelfde doen. Met shims kan je de latten loodrecht en in één vlak krijgen. Met een dergelijke kast moet je heel goed plannen om alle bewerkingen in de juiste volgorde te doen. Probeer zoveel mogelijk voor te bewerken zodat je ter plaatse alleen maar zoals bij een Ikea-pakket de delen samen schroeft/lijmt. Als je gaat lijmen kan je het beste alles eerst "droog" passen en zo laat mogelijk in de volgorde lijmen. Eenmaal gelijmd zit het vast en kan je alleen maar met een flinke schade een verbinding openbreken.

 10. #10
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door BrugseZot Bekijk Berichten
  ... Het eerste wat ik me al afvraag is of ik dan best 2 aparte corpussen aan elkaar bevestig, of ik tussen de 2 dubbele deuren 1 middenwand maak waar dus aan beide kanten een deur wordt bevestigd...
  Het kan allebei. In mijn eerste kast was ik zuinig en heb ik een enkel korpus gebruikt, in de latere heb ik dubbele gebruikt. Ik gebruikte multiplex en dat kan krom zijn/gaan staan, en dat corrigeer/voorkom je met twee panelen.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top