Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 18
 1. #1
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.555

  Zelfbouw lintzaag, filosofische aanloop

  Langzaam, heel langzaam begint het bij mij te kriebelen nu ik al een tijdje geen dikke projecten meer omhanden heb. Ik doe nu allerhande tussendoortjes die weinig indruk achterlaten op je CV.

  Bij Woodcraft had ik al wat rond gekeken om me een indruk te vormen van de mogelijkheden. En ik had voor mezelf al een machine uitgezocht als kanshebber, een Rikon 12".
  http://www.woodcraft.com/Product/208...el-10-315.aspx

  De recensies voor deze machine waren echter niet al te lovend. Dus dan maar zelf aan de slag. Voor $800 kan je zeker genoeg materiaal kopen om er een te maken en dan ook nog wat overhouden.

  M'n eerste stap is meestal kijken hoe de pro's het doen en dan globaal de spec's opstellen.

  Een belangrijk aspect is de wieldiameter en de gangbare maten van de zaaglinten.
  Een grotere wieldiameter geeft een grotere uitlading, er kan dus breder hout tussen het lint en de verticale ruggegraat. Een langer zaaglint geeft een grotere afstand tussen beide wielen.
  M'n keuze was tussen een 12" of een 14" wiel. Met 14" heb ik globaal 300 mm en dat lijkt me een redelijke waarde.

  De gangbare lengten hier, die voor mij van belang zouden kunnen zijn, zijn 80", 93,5", 105" en 111". Dat is resp. 2032, 2374,9, 2667 en 2819,4 mm. De maximale vrije afstand tussen de wielen bij 14" in verticale richting is resp. afgerond 102, 273, 419 en 496 mm. Trekken we er 50 mm vanaf voor de dikte van de tafel en een beetje marge dan is de werkzame hoogte rond de 220 mm als we uitgaan van 93,5" en dat lijkt me wel werkbaar. De volgende stap zou zijn 480 mm en dat lijkt me veel te veel van het goede. Dan moet ook de ruggegraat sterker worden voor het grotere moment. Allerlei ander aspecten hangen er ook mee samen. Een grotere hoogte betekent ook een langere verstelweg en langere houder voor de steunrollen.

  Als zaagtafelhoogte kom ik op 950 mm, dat is iets hoger dan m'n werkbanken maar voor fijner werk is het prettiger er dichter met je neus op te zitten.

  De volgende stap zal de vorm en opbouw van het frame gaan worden.

 2. #2
  Athanor
  Guest
  Aha! Dit lijkt een forumthema te worden!

  Is het niet zo dat je met een 14" zaag een uitlading van rond de 40 cm hebt?

  Fons

 3. #3
  Weer een mooi project op komst! Leuk om mee te mogen lezen met de uitgangspunten.

  Heb zelf een vraagteken bij de bepaling van de vertikale afstand / zaag lengte. Je schrijft dat er 4 mogelijkheden zijn die met een tafeldikte van 50mm resulteren in een max zaaghoogte van: 52 / 220 / 370 / 450. Ik snap niet precies waar de 480mm vandaan komt.
  De volgende stap zou zijn 480 mm en dat lijkt me veel te veel van het goede
  Zelf zou ik kiezen voor 370mm. 220 min een eventuele zaagslee en steunrollen lijkt me wat beperkt.

  - - - Updated - - -

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Athanor Bekijk Berichten
  Is het niet zo dat je met een 14" zaag een uitlading van rond de 40 cm hebt?

  Fons
  14" is een diameter van 355mm. trek daar de zaag bescherming van af en er blijft (een ruime) 300mm over.

 4. #4
  Athanor
  Guest
  Oeps ja... Dan heb ik een lintzaag met 16" wielen gehad, die had nl. een uitlading van 40 cm.

  Fons

 5. #5
  http://www.molendedavid.nl/
  Misschien een voorbeeld ter lering.
  Hoe de krachten worden opgevangen kan ik niet beoordelen van die paar beelden. Maar toch........
  De enige werkende houten lintzaag in openluchtmuseum in Warffum - Groningen.
  Met dank aan dhr.Rosbach op een Duitse site.
  vr.gr. Jan Pranger.
  http://www.arstorno.nl [b:3c68c353]"hout-vormen"[/b:3c68c353]

 6. #6
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.555
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door TH0M Bekijk Berichten
  ........ Heb zelf een vraagteken bij de bepaling van de vertikale afstand / zaag lengte. Je schrijft dat er 4 mogelijkheden zijn die met een tafeldikte van 50mm resulteren in een max zaaghoogte van: 52 / 220 / 370 / 450. Ik snap niet precies waar de 480mm vandaan komt.
  Zelf zou ik kiezen voor 370mm. 220 min een eventuele zaagslee en steunrollen lijkt me wat beperkt. .......
  Sorry voor de verwarring, het was voor mij al wat later en de 480 moet zijn 380.

  Ik heb een spread sheet gemaakt met een matrix waarbij aan één kant de wieldiameters stonden en langs de andere kant de lintlengtes. Zo berekende ik voor alle combinaties welke ruimte er overbleef tussen de wielen als je een lint om die wielen legde.
  Van die hoogte trok ik 50 mm af als geschatte ruimte die in nodig zou hebben om een tafel aan te brengen. De kop met geleiderollen kan zo hoog worden geplaatst dat de onderkant ervan gelijk ligt met de onderkant van het bovenwiel. Er is ruimte door de radius van het wiel.
  Ik was niet van plan dikke balken tot fineer te gaan verzagen of boomstammen tot planken maar die zaken te doen waar een decoupeerzaag duidelijk tekort schiet.

  Een nadeel van een grotere zaaghoogte is ook dat je een langere ongesteunde houder hebt voor de geleiderollen. Naast het uitlijnen van de wielen lijkt me een goed werkende set geleiderollen ook één van de knelpunten in de constructie.
  Laatst gewijzigd door WR1944; 31-07-14 om 16:28.

 7. #7
  Ik heb een spread sheet gemaakt met een matrix waarbij aan één kant de wieldiameters stonden en langs de andere kant de lintlengtes
  .

  Dit is alleen van toepassing als je standaard bladen wilt gebruiken die je zo in de winkel uit het schap kunt kopen. Lintzagen koop je normaal gesproken op maat per mm dus elke lengte is mogelijk.
  . . . Als er 1 gereedschap over de dam is staat zo je werkplaats vol . . .

 8. #8
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.555
  Nu heb ik het mogelijk verkeerde idee dat producten die in serie worden gemaakt goedkoper zijn dan producten die eenmalig op klantenspecificatie worden gemaakt. Ik heb al wat rondgekeken bij diverse bouwmarkten en m'n hofleverancier Woodcraft en daar hangen allerlei soorten linten in de schappen, keurig gesorteerd op vaste lengten. Dus als ik een lint nodig heb en ik kan kiezen uit de winkelvoorraad dan ben ik snel geholpen en hoef ik geen bestelling te plegen.
  Daarnaast heb ik het donkerbruine vermoeden dat leveranciers van de lintzagen hun machines ontwerpen met de verkrijgbare linten als uitgangspunt. Mocht iemand een exotische lintzaag bezitten dan is het natuurlijk wel prettig als er afwijkende maten zijn te bestellen.

  Ik kan hier ook op maat bestellen en de prijs is zo tussen de 40 en 50 (dollar)cent per strekkende inch oftewel grofweg rond de 2 (Euro)cent per mm. Een 80" lint uit het schap kost tussen de $15 en $25 en een op specificatie gemaakt lint zou rond de $40 zitten. Dan ben ik als gierige Hollander gauw klaar met m'n rekensommetje.

  Maar ik zit nog steeds in de filosifische aanloop en alles is nog mogelijk.

 9. #9
  Senior Member
  Ingeschreven
  Oct 2012
  Locatie
  Gem. Winsum (Groningen)
  Berichten
  1.630
  Wilde je je zagen niet van Tuffsaws betrekken Wim ? In dat geval maakt het qua prijs niet uit geloof ik of je al of niet een standaard lengte bestelt. Maar 'k heb het niet uitgezocht. (Qua levertijd maakt het zeker niet uit of je een standaard lengte of een "special" bestelt. Alles lijkt er per kerende post te gaan :-)).

  mvg
  klaas0639

 10. #10
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.555
  Ik kan standaard lengtes linten bij zeker vijf verschillende bedrijven kopen die nog binnen fietsafstand liggen ook. En importeren vanuit Engeland lijkt me ook nog relatief duur door invoerrechten want daar zijn ze hier niet kinderachtig mee.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top