Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 7 van de 7
 1. #1

  identificatie schroefdraad

  Dag,
  Ik ben sinds kort de blije eigenaar van een Atlas 12" houtdraaibank. Bij de aankoop zat onder meer een klauwplaat met onafhankelijk instelbare klauwen. Afgezien van de vorm van de klauwen (waarschijnlijk voor metaal bewerking) blijkt het centreren van het werkstuk tijdrovend en lastig. Nu wil ik wel op zoek naar een chuck maar weet in niet welke draad er op de draaibank zit. In documentatie op internet vind ik twee verschillende opties. 1"x 10 en 1"x 8. Hoe kom ik achter welke er op mijn bank zit?

  Met vriendelijke groet,

  Tjalling Mulder

 2. #2
  Als je zeker weet dat het alleen die twee opties kunnen zijn: tellen. De een is 10 windingen per inch, de ander 8. Dus meetlatje ernaast en kijken hoeveel windingen jij per inch hebt. Het verschil tussen 8 of 10 zie je wel.

 3. #3

 4. #4
  Die jurriaan op geeft doet het. Koop jr hem ergens anders let dan op dat je de ww uitvoering neemt. Bij een combi even opletten of het bereik groot genoeg is.

 5. #5
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.555
  De buitendiameter kan je simpel met een schuifmaat opmeten ter controle. Om makkelijk de gangen te tellen kan je een strookje papier over de volle breedte van de schroefdraad drukken zodat je een afdruk krijgt van de ribbels. Dan kan je op je gemak met diezelfde schuifmaat de afstand tussen de eerste en laatste gang meten en die afstand te delen door het aantal gemeten gangen min 1. Als je dit resultaat deelt op 25,4 moet je op een geheel getal uitkomen en dat is het aantal gangen per inch.
  Maar met een gangenteller gaat het natuurlijk sneller en simpeler. En Whitworth draad heeft een tophoek van 55 graden terwijl metrische draad 60 graden heeft. Dat is moeilijk op het oog te zien maar met een gangenteller mag je geen licht zien doorschijnen als je de goede maat gebruikt.

 6. #6
  Senior Member
  Ingeschreven
  Apr 2014
  Locatie
  Atikokan Ontario Canada
  Berichten
  1.111
  The Atlas hout draaibank werden in Kalamazoo Michigan USA gemaakt, vroegere uitvoering 1" X 8 TPI en latere uitvoering !” X 10 TPI aan de spindle, buitenboard hetzelfde aantal draad per Inch als de binnenboard draad alleen linkse draad.

  Dit is US draad die ook 60 graden is zoals MM en niet WhitWorth dat in Engeland gebruikt werd met 55 graden draad

  Het makkelijkste voor mij, als Ik niet de draad kon meten, is een moer van 1" X 8TPI halen en die er op schroeven, als dat niet past moet je de andere draad hebben, moer terug brengen

  Hoop dat het 1”X 8TPI is, als dat is een heel gangbare maat, hier in ieder geval.

  Ik heb een link hier die de instructions & parts list geeft, je kunt die dan printen als je wilt.

  http://vintagemachinery.org/pubs/51/727.pdf
  Laatst gewijzigd door Leo Van Der Loo; 28-07-14 om 17:11. Reden: Link invoeren

 7. #7
  Allen bedankt voor de reacties. Ik denk dat ik zo wel uit zal komen.
  Ook bedankt voor de onderdelen lijst! Dat zijn altijd leuke dingen om ook te hebben.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top