Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 13

Onderwerp: Plafonniere

 1. #1

  Plafonniere

  En wederom ben ik een lamp aan het maken Ditmaal een plafonniere voor in de woonkamer bestaande uit mahonie, abachi-inleg en als diffuser weer shoji papier.
  Leuk is dat ik aan mezelf kan merken dat ik hier op dit forum ontzettend veel geleerd heb en dit ook kan toepassen, ook niet onbelangrijk Allereerst natuurlijk wat foto's van de eerste werkzaamheden :

  Omdat Rick het hout al op maat had gezaagd en gevlakt bij een eerdere bestelling was het begin snel gemaakt.

  P1000982.jpg

  Sponningen frezen voor een kader en de inleg met abachi.

  P1000983.jpg

  Het abachi gezaagd en gepast. Dit was best gevaarlijk zagen, de latjes zijn 8, 6 en 4 mm breed bij 4 diep. De zero-clearance van mijn zaagtafel is breder dan 6 en dus oppassen dat het latje niet door de zaag meegetrokken werd, alhoewel dit één keer is voorgekomen ging het vrij vlot en met redelijk goed succes.

  P1000989.jpg

  Hierna de delen verlijmd en geschuurd maar daar heb ik geen foto van. Vervolgens ben ik de lijsten gaan maken voor de bevestiging aan het plafond, om mezelf een beetje meer uit te dagen heb ik dit handmatig gedaan. Dit viel niet tegen maar ik mis nog wel een beetje finesse maar dat komt wel met de tijd. En natuurlijk meer soorten beitels

  P1000990.jpg

  P1000994.jpg

  Die heb ik vervolgens op de wanden van het frame verlijmd en weer geen foto van gemaakt. Hierna de bovenzijde geschaafd en geschuurd waarna ik de delen in verstek heb gezaagd.

  P1000996.jpg

  En dan komen de vragen:

  -Ik wil de dunnere delen in een sponning gaan verlijmen, de verstekken hiervan zullen denk ik koud op elkaar verlijmd worden. Is dit verstandig of dien ik ze niet in de sponning te verlijmen zodat ze te alle tijden vrij kunnen werken ? Ik weet dat dit aangeraden wordt bij kastdeurtjes maar dan gaat het om een vol paneel, hier gaat het om een kader.
  -De verstekken koud tegen elkaar lijmen heeft me eigenlijk nooit problemen gebracht maar lees toch elke keer hier om toch een veer of domino of iets dergelijks te gebruiken. Of geldt dat meer bij verbindingen die onder druk komen te staan ? Dit hangt alleen maar mooi te zijn

  Oh en let maar niet op de muur. Een aantal jaren geleden had ik verf over en een baldadige bui
  Met vriendelijke groet,

  Martijn.

  Met de fouten die ik maak, creeër ik

  www.facebook.com/willemsontwerp
  http://www.willemsontwerp.nl/

 2. #2
  oud hout
  Ingeschreven
  Jan 2012
  Locatie
  Goeree-Overflakkee
  Berichten
  2.505
  Interessant! Ben benieuwd wat het gaat worden. Heb je een tekening?

  Goed idee om zo iets zelf te maken. Lampen uit de winkel vind ik niet mooi, en die wel mooi zijn te duur

 3. #3
  een zero clearnace advies op de basis:

  Oké het is wel, een verspillende methode maar je moet wat hè. Dun mdf plaat inkopen. Je langs geleider op gewenste breedte instellen. Zaag in de tafel laten zakken. Stuk mdf op de tafel leggen over het zaagblad heen en tegen de aanslag aan. Plaatje mdf vastklemmen. Zaag aanzetten en dan zodanig omhoog zetten dat je de gewenste zaaghoogte hebt. De zaag komt dan door het mdf heen en heb je zero clearance. Je dunne stukjes kan je dan veiliger zagen. enig nadeel is dat je voor iedere breedte weer een nieuw plaatje moet maken.

 4. #4
  @Bijtel, Nee geen tekening. Ik maak een ruwe schets en van daaruit werk ik uit mijn hoofd naar het eindresultaat. Vaak verander ik toch dingen in het ontwerp en daarbij komende vind ik het heel moeilijk om op papier te krijgen wat er in mijn hoofd rondspookt En ja, de meeste verlichting in winkels is veel te duur voor het gebruikte materiaal. Men betaald meer voor de naam en het design maar dat is niet alleen met verlichting zo. Een bijkomend voordeel van het zelf maken, anders dan de kosten, is dat je de verlichting en het te gebruiken materiaal helemaal kunt afstemmen op je interieur.

  @Zuma, Thx. Het is inderdaad een beetje verspilling maar liever dat dan een paar vingers kwijt. Ach zo'n plaatje kost naar verhouding bijna niets en je kunt hem aan weerszijden gebruiken. Als het vaker voor gaat komen om dit soort dunne strips te zagen zal ik je advies opvolgen en een aantal van dit soort plaatjes maken, zodoende kan ik ze hergebruiken en is er ook geen verspilling meer
  Met vriendelijke groet,

  Martijn.

  Met de fouten die ik maak, creeër ik

  www.facebook.com/willemsontwerp
  http://www.willemsontwerp.nl/

 5. #5
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door CivixX Bekijk Berichten
  @Bijtel, Nee geen tekening. Ik maak een ruwe schets en van daaruit werk ik uit mijn hoofd naar het eindresultaat. Vaak verander ik toch dingen in het ontwerp en daarbij komende vind ik het heel moeilijk om op papier te krijgen wat er in mijn hoofd rondspookt
  Oei een geestverwant zie ik. Toch heb ik wel eens de behoefte om sketch up te leren omdat het wel eens mis gaat of het ontwerp uiteindelijk toch niet het je van het wordt of kostbare herstel acties kost.

 6. #6
  Haha, ja dat programma wil ook wel eens van pas komen, heb daar mooie dingen uit zien voortkomen. Maar ja herstelacties, uhmmm zie onderschrift
  Met vriendelijke groet,

  Martijn.

  Met de fouten die ik maak, creeër ik

  www.facebook.com/willemsontwerp
  http://www.willemsontwerp.nl/

 7. #7
  Mijn laatste creatie was een noodgedwongen toepassing van een Hettich alu handgreep van 1,20m lang op een ladefront. Kwam wel mooi uit.

 8. #8
  oud hout
  Ingeschreven
  Jan 2012
  Locatie
  Goeree-Overflakkee
  Berichten
  2.505
  Toch ben ik benieuwd naar die ruwe schets

 9. #9
  Zo, nét voor de kerst dit project afgewerkt en ben zeer tevreden over het resultaat.

  Eerst nog wat foto's van het werk, echter ben ik vergeten een aantal foto's te maken.

  De ring verlijmen..
  P1010003.jpg

  Vervolgens begonnen met het frame voor montage aan het plafond en de plaats waar de ledstrips bevestigd worden.
  Hierbij heb ik op het verstek na, alles met de hand gedaan.

  P1010168.jpg

  Alle onderdelen gereed.

  P1010170.jpg

  P1010171.jpg

  In de lijmklemmen..

  P1010174.jpg

  Het kader in de olie gezet waarna de strips gemonteerd konden worden. Hierbij heb ik de strips met epoxylijm vastgezet, dubbelzijdige tape liet namelijk los. De binnenste ring staat onder een hoek van 30graden, dit is er later nog in gekomen omdat de lichtopbrengst toch iets te zwak was.

  P1010200.jpg

  Het eindresultaat.

  WP_20141225_12_23_55_Pro.jpg

  WP_20141225_12_24_16_Pro.jpg

  WP_20141225_12_25_49_Pro.jpg

  P1010195.jpg

  De afwerking is gedaan met Osmo hardwax olie. Geweldig spulleke
  Met vriendelijke groet,

  Martijn.

  Met de fouten die ik maak, creeër ik

  www.facebook.com/willemsontwerp
  http://www.willemsontwerp.nl/

 10. #10

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top