Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 4 van de 4
 1. #1

  spiegel vervangen en romp inkorten

  Hallo,
  Mij even voorstellen. Stefan woonachtig in Merchtem (B). Ik heb een houten zeilbootje gekocht, type Chassiron CF 28voet, voor restauratie.
  Algeheel genomen verkeerd het schip in goede staat. De grootste bekommernis betreft de vervanging van de spiegel. De verbinding van de huidplanken op de spiegel is destijds gebeurd met een veelvoud aan stalen nagels. Deze zijn nu goed beginnen roesten en hebben het hout aangetast. Met als gevolg verschillende rotte plaatsen op de spiegel en de huidplanken. Ik ben vrij drastisch te werk gegaan en heb de spiegel gesloopt. Dan gezien dat de huidplanken op 10cm verder dan de nagels in perfecte conditie verkeren. Gevolg: Een beetje onbedachtzaam de romp 10cm ingekort.
  Nu stelt zich de uitdaging om een nieuwe mal te maken (de oude kan niet gebruikt worden, want door het schip in te korten is de kont breder geworden)
  Hoe moet ik volgens de regels van de kunst een nieuwe spiegel uitsmetten? ! HET GAAT WEL OM EEN BOLLE SPIEGEL !
  Iemand ervaring? Of aanwijzingen waar ik lectuur kan raadplegen?
  Ik kan pas binnen 2 weken foto's posten
  Alvast bedankt voor elke piste
  Mvg
  Stefan

 2. #2
  Dat mag toch geen probleem zijn, je kan gewoon de bestaande spiegel gebruiken ook al is die nu te klein
  Installeer de huidige spiegel provisorisch op de nieuwe plaats, omdat de romp naar voor verbreed is er dus ruimte tussen spiegel en romp. Die ruimte ga je nu vastleggen door op de spiegel kleine latjes te spijkeren of te nieten die per gang deze ruimte overbruggen. Na deze klus ziet de spiegel eruit als een "egel" maar de "stekels" geven wel de juiste contour van de nieuwe spiegel weer

  Nu moet je enkel de spiegel op een dunne plaat triplex, mdf, of karton leggen, alle vastgelegde punten afschrijven op de plaat, deze punten met een soepele strooklat met elkaar verbinden en daar heb je een passende mal voor de nieuwe spiegel.

  De bolling kan je gewoon overnemen van de bestaande spiegel, daar veranderd niks aan, enkel de curve gaat wat verder doorlopen, maar dat geeft geen wijzigingen in de bolling.

  Mvg,

  André


  Het overnemen van een stuk rompvorm met "stekels" dat maakt één een ander wat duidelijker denk ik.
  IMG_2765.jpg

  Het eindresultaat is altijd een mooi passende mal.
  26 11 2012 007.jpg
  Laatst gewijzigd door tuoh; 13-07-14 om 20:40.

 3. #3
  Hartelijke dank. Ga dit eens uitproberen binnen 2 weken en tegelijk foto's schieten om hier te posten. Ben namelijk gebonden aan mijn werk hier in Brussel, en de boot staat in Zeebrugge bij Jan Van Damme. Superkerel maar heeft een drukke werf en kan zijn tijd niet verdoen met zelfklussers. Iedereen moet namelijk brood op de plank.

 4. #4
  Ben benieuwd naar je project Stefan,succes.

  gr. placebo

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top