Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 8 van de 8
 1. #1

  Question Hoe dit best verzagen?

  Heb hier een aantal balken liggen die ik van de buren heb gekregen toen ze hun veranda afbraken vorig jaar. Zelf weet ik niet wat het is, volgens hen is het meranti.
  Het stuk hieronder wil ik verzagen tot 4 stukken om een kader van te maken. Het hout ligt ondertussen al maanden in de garage waar het droog en redelijk warm is. Nu heb ik geen idee in welke richting ik dit best verzaag om ervoor te zorgen dat de uitgezaagde stukken recht blijven. In totaal moeten er 4 stukken uit, (ah ja, voor een kader). Doe ik dit best horizontaal of verticaal, zoals aangegeven?

  Heb even gezocht naar info over het verzagen van hout, maar wat ik kan vinden gaat over het verzagen van stammen in kwartier/dosse..., niet overstukken uit bestaande planken of balken.

  Klik op Afbeelding voor grotere versie

Naam:   Untitled.jpg
Bekeken:  363
Grootte:  80,5 KB
ID:    18126

 2. #2
  Hoi,

  afhankelijk wat je nodig hebt en in hoeverre de machines die je ter beschikking hebt je beperken, denk ik.

  Verder is het niet anders dan een stam kijk naar de ringen en probeer zodanig te zagen dat je een kwartiers of dosse stuk eruit krijgt afh. wat je nodig hebt.
  Wat werken betreft moet het wel droog zijn. Ik weet niet hoe nat het nog is, als je nog veel beweging verwacht moet je extra marge nemen, zodat je later de boel tot je netto afmetingen kan schaven.
  Laatst gewijzigd door Robert Hardwoodie; 12-07-14 om 04:32.

 3. #3
  Ik zou de bovenste zaag methode gebruiken is het makkelijkste zagen en het minste verlies. Verder sluit ik bij robert aan droog en overmaat zagen.

  Gr Marc

 4. #4
  Materiaal ter beschikking is een een Festool TS55 en een Makita tafelzaag die tot 8,5 cm kan gaan. Hier geen probleem dus.

  Dat van de jaarringen is inderdaad goede info, wat je op de foto ziet is hoe het eruit ziet. Afhankelijke van hoe ik het bekijk lijken deze anders te gaan. Op de foto lijken ze van linksonder naar rechtsboven te gaan, maar als ik het hout anders in het licht hou lijken ze wel anders te gaan.

  Mijn Lidl vochtmeterje geeft aan dat het rond de 11-12% zit, gezien de te verwachten naukeurigheid van deze meter lijkt me dat dus ok.

  Zal zagen zoals Marc aangeeft met extra marge, en de ruwe stukken een tijdje in de woonkamer leggen aangezien ze daar komen te hangen.

  Bedankt voor de info!

 5. #5
  Ik heb nog nooit meranti met jaarringen gezien hoor

 6. #6
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jan 2011
  Locatie
  Ouderkerk aan den IJssel
  Berichten
  1.297
  Dan zijn die 'jaarringen' mogelijk het resultaat van het afkorten met een cirkelzaag?

 7. #7
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Hugo Bekijk Berichten
  Ik heb nog nooit meranti met jaarringen gezien hoor
  Leek me een rare opmerking, dacht dat elke hout jaarringen had.
  Even wat opzoeking en gedaan, en inderdaad klopt, niet allemaal hebben ze dit.
  Deze was interessant: http://vorige.nrc.nl/wetenschap/article1726298.ece

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door houtenklaas Bekijk Berichten
  Dan zijn die 'jaarringen' mogelijk het resultaat van het afkorten met een cirkelzaag?
  Is met de hand gezaagd, dus daar zal het niet van komen. De balk waar dit stuk van komt is (was) bijna 6m lang, dat kan ik niet op de tafelzaag leggen

 8. #8
  Ik zou altijd voor de bovenste zaagmethode gaan, omdat dan de 'buitenkant' symmetrisch verdeeld zit over het uitgezaagde hout (op de onderste en bovenste uitgezaagde delen na). Heel vaak zit er spanning in een stuk hout, dat vrij kan komen via vervorming na verzagen. Deze spanning kan veroorzaakt worden door de groeiwijze of door ongelijk vochtpercentage tussen hart en buitenzijde.
  Dus bij de onderste zaagwijze zit de 'buitenkant' geheel links of rechts en zal het na of al tijdens verzagen waarschijnlijk krom trekken.

  Succes, Chris

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top