Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 8 van de 8
 1. #1

  domino vs lamello vs dewalt? welk is het beste?

  Hoi,

  Wat is jullie ervaringen met de Festool domino? Ik lees dat deze machine zo veelzijdig zou zijn, dat je de lamellenfrees niet meer zou gebruiken.
  Klopt dit? Deze machine ziet er wel goed uit, maar lijkt me vrij 'zwaar' en 'moeilijker' om mee te werken. Misschien is dit een heel verkeerde indruk.
  Een lamellenfrees is echt licht en compact en daar werk ik echt graag mee.
  Vaak werk ik met melamineplaat om kasten te maken, maar is de domino daar wel even precies is als bijvoorbeeld een echte lamello.
  Ook van de dewalt hoor ik goede bevindingen. Iemand er ervaringen mee? Of is deze toch minder precies als de echte lamello?
  Met een goedkopere lamellenfrees kan je moelijker een werkstuk 'droog' in elkaar zetten, omdat de frees toch een beetje speling heeft.
  Iemand tips of opmerkingen?

  (kan je eigenlijk ook zelf je domino-houtjes maken? Of kopen jullie deze enkel?)

  alvast bedankt voor de reactie!

  Rocky

 2. #2
  Domino en lamello zijn zinvol complementair. Maar toch een beetje zien in functie van wat je in hoofdzaak maakt. Maak je quasi alleen maar zaken in plaatmateriaal dan zal een lamello wel volstaan. Vele niet echte lamellos zijn best ok, denk maar aan de makita of dewalt.
  Als je een domino hebt ga je doorgaans nog steeds de lamello gebruiken voor plaatmateriaal.
  Wat de dominos betreft die kan je zeker zelf maken met restjes en dat werkt perfect.

 3. #3
  Ik heb sinds een paar maanden een Dewalt lamellenfrees, na lang wikken en wegen.

  Toch een flink stuk goedkoper dan een domino wat ook motivatie was, maar ik ben er heel tevreden mee.

  Mijn laatste werkstuk met de nieuwe frees gemaakt
  foto 3.jpg

 4. #4
  Knap pow! Ziet er echt goed uit!

  Ben je ook tevreden van de precisie van de dewalt? Voorlopig heb ik nog een budgetlamellenfrees, maar de dewalt of lamello lijken me top!

  Rocky

 5. #5
  Hij werkt perfect naar behoren. Als je in buurt ben mag je m gerust komen proberen.

 6. #6
  oud hout
  Ingeschreven
  Jan 2012
  Locatie
  Goeree-Overflakkee
  Berichten
  2.505
  Een lamello fixeert alleen in de dikte, niet in de breedterichting. Een deuvelsysteem (zoals de domino) wel. Lamello's vind ik daarom al een te groot nadeel hebben.

  Ik gebruik zelf de duo deuveler van Mafell. De lamellomachine heb ik verkocht.

 7. #7
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Bijtel Bekijk Berichten
  Een lamello fixeert alleen in de dikte, niet in de breedterichting. Een deuvelsysteem (zoals de domino) wel. Lamello's vind ik daarom al een te groot nadeel hebben.

  Ik gebruik zelf de duo deuveler van Mafell. De lamellomachine heb ik verkocht.
  Hallo Bijtel,

  Ik heb veel kasten van plaatmateriaal en massief hou gemaakt en nog nooit last gehad van speling in de breedterichting zoals je dat noemt. Als je zorgt dat de voorkant gelijk is en de verbinding voldoende lang laat drogen is er niets aan de hand. De droogtijd bij lamello's is langer omdat de verbinding helemaal is ingesloten. Wacht dus lang genoeg voordat je de verbinding belast. ik vind de lamello in het gebruik handig als je een paar basis zaken in acht neemt.

  Grt.
  Martie.

 8. #8
  Ik had een lamello frees van de Hornbach, niet eens zo slecht. Alleen waren de groeven iets de breed, te veel speling dus.
  Het bleek dat de freesdikte iets meer dan 4 mm bedroeg. Ik heb toen voorzichtig een heel klein stukje van de zijkant afgeslepen, telkens de frees op de tafel gelegd, zodat ik kon zien aan het wiebelen waar nog wat afgeslepen moest worden.
  Daarna zaten de lamello's er perfect strak in.
  Joep

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top