Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 13
 1. #1

  MDF GROEN versus Melamine?

  Dag iedereen,

  In mijn berging heb ik 1 muur die vol staat met de cv installatie, boiler, elektrische kast,... Gezien dit niet zo proper oogt wil ik dit een beetje "omkasten" het idee is eigenlijk om een blok met 3 schuifdeuren te maken (voor de boiler, cv ketel, ventilatiesysteem) en dan een minder diepe blok met 2 schuifdeuren waar de elektrische kast, gasaansluiting en wateraansluiting zich bevinden te maken. De diepe blok = +- 3m lang, aan 1 kant tegen de muur, aan de andere kant moet het dan inspringen van +-40 cm voor de smallere blok, die vervolgens ook tegen een muur zit. Nu ben ik aan het twijfelen om dit uit te voeren in melamine of in groene mdf en te schilderen. Wat mij wat weerhoudt om melamine te nemen is dat ik aan de kant dat de "grote blok" tegen de muur aan komt nog een retour van +- 40 cm moet maken met daar ook nog een deur in, om eventueel nog bij de leidingen te kunnen. Met mdf kan ik die retour perfect uitwerken en schroeven, gaten opstoppen en verven, maar met melamine heb ik geen ervaring en moet ik onzichtbaar kunnen bevestigen...
  Heeft iemand ervaring met dat soort werkjes? Als ik spreek over de blokken, de plafond is nog niet uitgewerkt dus zou ik een houten frame aan de gewelven bevestigen om de geleiding van de schuifdeuren te kunnen bevestigen, het zijn geen echte kasten, enkel 3 schuifdeuren die ik zou maken...
  Zou het misschien ook een optie zijn om dat retourke uit te werken in mdf en mee te verven met de muren, terwijl de schuifdeuren dan toch in melamine zijn?
  Help...
  mvg, seb

 2. #2
  Bedoel je dat je eigenlijk een onzichtbare hoek van 90 graden wilt maken in gemelamineerd spaanplaat?

  Als dat zo is dan aan beide delen 45 graden zagen, tegen elkaar leggen, tape er op, houtlijm op een van de 45 graden vlakken en beide delen omzetten tot de 90 graden hoek verder vastzetten met een aantal stukken tape om de 90 graden te fixeren. Na een uurtje of zo tape verwijderen en voila, een puike 90 graden hoek.

 3. #3
  Is die hoek dan niet vlijmscherp?

  Wat zou je verkiezen, de mdf of de gemelamineerde spaanplaat? Ik weet niet wat te nemen... de mdf is goedkoper maar moet nog geschilderd (gelakt) worden, de melamine is duurder, maar wel "afgewerkt"?
  mvg, seb

 4. #4
  bij de melamine heb je ook nog het bijkomende probleem van vocht bij een lek... en je stoot er zo een hoek vanaf.

 5. #5
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door SamPonette Bekijk Berichten
  bij de melamine heb je ook nog het bijkomende probleem van vocht bij een lek... en je stoot er zo een hoek vanaf.
  Is melamine zo gevoelig (hoek afstoten)? Ik dacht dat dit probleem zich eerder zou voordoen wij de mdf... Het is natuurlijk niet de bedoeling dat er een lek ontstaat maarja... Als ik het zo hoor maak ik het dan beter in mdf... ?

  Bijkomende vraag: is het nodig om van die ijzers in te werken (weet niet hoe dit noemt) waarop je spanning kunt zetten om tegen te gaan dat het zou gaan kromtrekken? De 'deuren' zouden +- 230cm hoog worden...
  mvg, seb

 6. #6
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door seb Bekijk Berichten
  Bijkomende vraag: is het nodig om van die ijzers in te werken (weet niet hoe dit noemt) waarop je spanning kunt zetten om tegen te gaan dat het zou gaan kromtrekken? De 'deuren' zouden +- 230cm hoog worden...
  Ik heb twee jaar geleden in onze badkamer 18mm groen MDF gebruikt voor deuren van ca. 180cm hoog, 50cm breed, twee keer gegrond, twee keer hoogglans afgelakt. Achter deze deuren bevindt zich de CV-ketel. Daar is het dus warm en droog, terwijl de luchtvochtigheid aan de badkamerzijde vaak veel hoger is, vanwege douchegebruik, maar ook omdat we daar regelmatig de was drogen. Nog nooit problemen gehad met kromtrekken.

  - - - Updated - - -

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door seb Bekijk Berichten
  ... Wat mij wat weerhoudt om melamine te nemen is dat ik aan de kant dat de "grote blok" tegen de muur aan komt nog een retour van +- 40 cm moet maken met daar ook nog een deur in, om eventueel nog bij de leidingen te kunnen. Met mdf kan ik die retour perfect uitwerken en schroeven, gaten opstoppen en verven, maar met melamine heb ik geen ervaring en moet ik onzichtbaar kunnen bevestigen....
  Ik begrijp niet helemaal wat je wil gaan maken en welke verbinding je onzichtbaar wil maken, maar er bestaan allerlei meubelverbinders, misschien zit daar wat voor je bij: http://www.lignoshop.de/verbindungsbeschlag/korpus-moebelverbinder/
  Heb je geen schets zodat duidelijker wordt wat je precies wil maken?

 7. #7
  Een schets... ben niet zo'n sketchup ster... Ik zal wat op papier zetten en inscannen...

  - - - Updated - - -

  Klik op Afbeelding voor grotere versie

Naam:   CCF16062014_00000.jpg
Bekeken:  271
Grootte:  44,3 KB
ID:    17580
  Dit is het schetsje

  - - - Updated - - -

  Mijn eerste gedachte was om met schijfdeuren te werken, maar de prijs van het railsysteem is me zwaar tegengevallen (ik hou de dingen graag een beetje budgetvriendelijk). Moest ik werken met deuren, -ik heb nog wat geremde potscharnieren liggen-, hoe breed zouden de deuren maximaal mogen zijn, rekening houdend dat ze +- 230cm hoog worden? Sorry, veel vragen en wijken wat af...

  - - - Updated - - -

  schuifdeuren, schuifdeuren !!! geen schijfdeuren!!!
  mvg, seb

 8. #8
  Bijgaand een paar foto's van hoe ik iets dergelijks gemaakt heb, met potscharnieren inderdaad. Het zijpaneel is van multiplex, de deuren van groen MDF.
  Het aanzicht:

  Klik op Afbeelding voor grotere versie

Naam:   IMG_0342_mod.jpg
Bekeken:  228
Grootte:  52,8 KB
ID:    17593

  Binnenkant bij de vloer:

  Klik op Afbeelding voor grotere versie

Naam:   IMG_0340_mod.jpg
Bekeken:  225
Grootte:  63,7 KB
ID:    17594

  Binnenkant nabij plafond:

  Klik op Afbeelding voor grotere versie

Naam:   IMG_0341_mod.jpg
Bekeken:  228
Grootte:  35,1 KB
ID:    17595

  Ik heb het zijpaneel van buitenaf geschroefd, dat had ik beter van binnenuit kunnen doen, dan had ik geen gaatjes hoeven opstoppen, maar verder ben ik er tevreden over. Ik heb die balkenconstructie zo gemaakt omdat het zijpaneel niet tot aan de muur doorloopt, ook bij mij lopen er leidingen achter langs, en de omkasting loopt rechts verder door met nog een set deuren.

  Als je MDF voor de deuren gaat gebruiken, heb je ook te maken met de afmetingen van beschikbaar plaatmateriaal, dat is meestal 122x244cm. Een deur van 122cm breed is wel erg groot, dus ik zou zeggen haal er twee van ca. 61cm uit.

 9. #9
  @roald : bedankt voor de info Roald! Een foto zegt veel meer dan woorden. Ik denk dat ik ook voor de mdf zal gaan... Ik ben niet gierig, maar ik heb net de prijs binnengekregen en ook de gemelamineerde platen vallen tegen... 3 x zo duur als groene mdf... Ik denk dat het groene mdf zal worden en potscharnieren... Ik wou eigenlijk gewoon een schuifwand omdat het dan gemakkelijker was moest er ooit ergens aan gewerkt worden, of onderhoud van de cv, maar het prijsverschil vind ik te groot.
  Mag ik nog even vragen... heb je dit resultaat kunnen bekomen met een rolletje, of heb je het geheel gespoten?
  Is er een bepaalde reden dat de zijkanten in multiplex zijn?
  mvg, seb

 10. #10
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door seb Bekijk Berichten
  ...Mag ik nog even vragen... heb je dit resultaat kunnen bekomen met een rolletje, of heb je het geheel gespoten?
  Is er een bepaalde reden dat de zijkanten in multiplex zijn?
  Met een roller. Gedaan door mijn vrouw overigens, die is daar beter in dan ik Maar hoogglans is niet aan te raden, tenzij je een perfect stofvrije omgeving hebt, en dan nog: je ziet elk pluisje dat er in valt tijdens het drogen.
  Ik heb multiplex gebruikt voor de zijkanten omdat ik de kastdelen van de scharnieren liever in multiplex schroefde dan in MDF, maar ik denk dat MDF ook wel had gekund.

  - - - Updated - - -

  Overigens, wat bedoel je met melamine? Niet met spaanplaat, maar met multiplex als basis denk ik? Want ik heb even bij Pontmeyer gekeken, en daar zie ik de volgende prijzen (prijzen hangen af van hoeveel je koopt, maar voor de onderlinge vergelijking kun je het wel gebruiken):
  - spaanplaat 100gr gemelamineerd wit ce 70%pefc; dikte (mm): 18; afmeting (mm): 2500x1250: € 32,75 excl. BTW per plaat
  - mdf v313 ce 70%pefc; dikte (mm): 18; afmeting (mm): 2440x1220: € 35,16 excl. BTW per plaat
  Dat is dus vrijwel hetzelfde.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top