Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 17
 1. #1

  Eiken weidepalen - welke behandeling?

  Goede middag woodies,

  Ik zal +/-350 palen zo'n 80cm in de grond gaan steken. Dit om een weide af te zetten. Dat is geen klein werk en ik wil dus dat het zo lang mogelijk mee gaat. Eerst dacht ik gewoon aan verduurzaamde vuren palen (niet de gecreosoteerde, maar de lichtjes groene behandeling, dat is mooier, gaat niet af en stinkt niet in de zon). Deze zijn rond diameter 10cm.

  Maar nu kreeg ik een mooi voorstel voor eiken balken. Die zijn dikker (rechthoek 20cmx10cm) en dat maakt dat de afstand tussen palen verdubbeld kan worden. Dus moet ik er nog maar half zoveel plaatsen. Het prijsverschil is op deze manier best haalbaar en aangezien het oog ook wat wilt...


  Nu is de vraag: hoe/met wat die dingen behandelen?
  - Ondergronds maakt het zicht niet uit (80cm diep + 20cm waar het gras tegen groeit) . Daar wou ik carbolineum gaan gebruiken, maar dat mag nu niet meer denk ik. Welk ander product kan hiervoor gebruikt worden?

  -Bovengronds wil ik iets kleurloos. Ik ben bereid dit om de zoveel jaar terug aan te brengen. Mijn eerste gedachten gaan naar één of andere mix met lijnolie.

  Gezien het volume moeten de producten eenvoudig kunnen aangebracht worden met een dikke kwast of het verfpistool.

 2. #2
  Het eerste dat in mij opkomt; het deel in de grond verkolen?

 3. #3
  Hoe gaat dat in zijn werk eigenlijk?
  Enkel oppervlakkig verkolen waarschijnlijk? Paaltje zou anders te veel van zijn sterkte verliezen mijn inziens.
  K'heb beetje mijn twijfels want de restanten onverbrande koolblokjes van onze BBQ vliegen gewoon mee op de mesthoop en pakweg een jaar later is dat allemaal verdwenen. En tegelijkertijd ken ik er eigenlijk niks van.

 4. #4
  Ik heb een eiken schutting gemaakt.
  Het advies van de houtleverancier (van Vliet in Langebroek) was: niets aan doen. Eiken kan zo onbehandeld de grond in en gaat jaaaaren mee.

 5. #5
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jul 2012
  Locatie
  Nieuwegein
  Berichten
  1.041
  Ik denk aan menie als bescherming.

 6. #6
  Eikenhout is inderdaad één van de betere als het helemaal onder de grond zit of helemaal boven de grond en zal zo een 15 à 20-tal jaar meegaan. Het heeft wel 'maar' duurzaamheidsklasse 2. En er wordt sterk aangeraden het hout te verduurzamen op niveau van de overgang van grond naar lucht. En dan vooral als er planten/gras staan.

  SunRayes, Werd de schutting in volle grond geplaatst met gras er rond, dus geen beton of stenen er rond? Moest het er al een aantal jaren staan, wil je dan eens nakijken of er op de overgang al aantasting is. Liefst een paar centimeter grond losmaken, want daar zit het grootste probleem. Je bent dan de eerste persoon die ik kon vinden met een relevante referentie

 7. #7
  Athanor
  Guest
  Voor eikenhout is dezelfe behandeling mogelijk zoals in dit topic wordt beschreven: licht verkolen van de delen die in de grond zitten.

  Fons

 8. #8

 9. #9
  Senior Member
  Ingeschreven
  Mar 2011
  Locatie
  Boirs, België
  Berichten
  1.759
  Het gaat toch niet om treinbielzen die je krijgt?
  Dat is lang populair geweest voor weide palen en tuin ornament maar nu weten we dat dat de bodem sterk vervuilt.

  De palen rond onze weides zijn "weide palen" ruwe palen die ze maken door kleine stammen in 4 te klieven, zonder enige behandeling of verwerking buiten de punt die erop is. Ik vermoed dat het kastanje is, maar zonder zekerheid. Dat gaat makkelijk 30-50 jaar mee.
  De meeste landbouwers nu zetten gegalvaniseerde palen, een andere ecologische optie is een haag meidoorn planten.

 10. #10
  Nee, geen oude treinbiels. Daar zit inderdaad een hoop 'bruin' op en dat spul is echt niet gezond. en krijgen... die dingen kosten een arm en een been Heel eventueel zullen er een paar gebruikt worden op de hoeken omdat het daar steviger moet zijn.

  In de weide gaan paarden staan. Kastanje kan dus enkel als er zeker geen schors meer op zit want die is zeer giftig voor hen en ze durven er wel eens aan te knabbelen dus ten alle prijs te vermijden. Hoogte 1.6m + 80cm in de grond. Dat maakt 2.4m. Als er een paardje komt tegen staan om zich wat te krabben is het ook beter dat het niet al te gemakkelijk afbreekt, dus liefst iets stevig.

  Meidoorn heb ik heel even overwogen. Die kan ik jammer genoeg niet overal plaatsen en moet ook een paar jaar groeien alvorens die voldoende dik staat. Jaarlijks onderhoud is absoluut nodig. Voor stevige paarden moet je ook rekenen op minsten 2 lagen, dus direct 4m dik. Ik heb een perceelomtrek van om en bij de 950m. Ben ik dan direct 38a oppervlakte kwijt. Beetje veel van het goede en waarschijnlijk ook de reden waarom het minder en minder gebruikt wordt. Wel mooie oplossing anders.

  Straks een grondboor gaan kopen. Een paar paaltjes met de schop in de grond werken dat gaat nog. Een paar honderd paaltjes daartegen is een heel andere opdracht

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top