Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 18
 1. #1
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jan 2010
  Locatie
  Maria Hoop (L)
  Berichten
  276

  Hoe oortjes vastmaken aan koffiekopje kinderservies?

  Hallo, ik zou graag een tip krijgen over hoe ik een oortje kan vastmaken aan een koffiekopje. De bedoeling is een kinderserviesje te maken van kersenhout of van esdoorn. De kopjes worden gedraaid, de oortjes met een figuurzaag gezaagd. Dikte van de oortjes ca 5 mm, wanddikte kopjes ca 3 of 4 mm.

  Bij voorbaat dank.
  Hubert

 2. #2
  Zou secondenlijm geen optie zijn Hubert?

 3. #3
  Met secondenlijm krijg je vrij snel vlekken in het hout van het kopje.
  Met enig geduld doe ik dat met sneldrogende witte houtlijm.
  Dat geeft minder kans op vlekken.

 4. #4
  Probeer in het oortje en kopje kleine gaatjes te boren waar een stukje van een cocktail prikker in kan. Houtlijm gebruiken en vastklemmen d.m.v. Elastiek.

 5. #5
  Senior Member
  Ingeschreven
  Apr 2014
  Locatie
  Atikokan Ontario Canada
  Berichten
  1.111
  Als je de eindjes van de oortjes rond kunt maken en dan een beetje inlaten in het kopje (ondiep gaatje in het kopje) en vastzetten met epoxy (twee componenten lijm) zal er nooit afkomen op die manier.

 6. #6
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jan 2010
  Locatie
  Maria Hoop (L)
  Berichten
  276
  Dank voor de antwoorden.
  Secondenlijm lijkt mij minder geschikt vanwege de kans op vlekken en mijn ervaring met die lijm is bovendien wisselend. Ik dacht ook dat secondenlijm erg bros wordt, zodat de oortjes gemakkelijk loslaten als de kopjes zouden vallen.

  Ik denk dat er inderdaad iets van een mini-houtverbinding toegepast moet worden. De optie met coctailprikkers had ik niet zelf kunnen bedenken. Mij lijkt dat de beste oplossing, zodat ik dat als eerste ga proberen. Die andere methode van mechanische verbinding in combinatie met (epoxy)lijm reserveer ik voor als de eerste methode niet lukt.
  Ik zal foto's plaatsen.
  Groeten,
  Hubert

 7. #7
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jan 2010
  Locatie
  Maria Hoop (L)
  Berichten
  276
  Zoals beloofd zou ik foto's plaatsen van mijn kinderserviesje. Het is al een maand of vier klaar en als kraamcadeau geschonken aan een van mijn nichtjes.
  Het idee met de coctailprikkers is mij niet gelukt. Ik zag geen mogelijkheid om op een nette en precieze manier de nodige gaatjes te boren. Daarom heb ik in de zijwand van de kopjes met een mesje en een 4 mm beitel twee uithollingen gemaakt, waar de oortjes precies in passen. Druppeltje houtlijm en het zit inderdaad stevig (paar keer een valproef uitgevoerd).
  De twee handvatjes op de dekseltjes zijn van hulst. Het serviesje is van kersenhout uit eigen tuin, behalve het kommetje dat van acasia is.
  Helaas is stofvrij lakken weer een andere kunst.

  Groeten,
  Hubert.

  Servies 2.jpg

  Melkkan en suikerpot.jpg

  kopjes met suikerpotje.jpg

 8. #8
  Dat is dus prima gelukt, ziet er schitterend uit.

 9. #9
  Zeker goed gelukt, ziet er prachtig uit.

  Groet Jos

 10. #10
  Ziet er mooi uit, netjes gedaan.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top