Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 7 van de 7

Onderwerp: snakewood verwerken

 1. #1

  snakewood verwerken

  Beste leden
  Ik heb een partij snakewood (letterhout/panterwood)gekocht en weet dat dit hout zeer makkelijk barsten krijgt bij het drogen.
  Nu heb ik al ergens gelezen om dit het beste in kleine stukken te zagen omdat er dan minder kans is op barsten.
  Ik heb jaren geleden nog eens een partij gekocht die was 2.5 cm dik en 18 cm breed op 1.20 m lang.
  Deze was van een veel mindere kwaliteit dan die ik nu kocht maar er bleef niet veel bruikbaar van over.
  De partij die ik nu gekocht heb is 1.10 lang en een doormeter van 18 cm en ziet er zeer goed uit met echt heel veel mooie tekening.
  Graag jullie ervaring hoe ik dit prachtig stuk hout in zijn maximum ga kunnen benutten.
  Groeten
  Daniel
  [IMG][/IMG]
  [IMG][/IMG]
  [IMG][/IMG]

 2. #2
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  6.103
  Blog Berichten
  1
  Yep...t is een lastige houtsoort om scheurvrij te laten drogen, dit hoor ik van erg veel mensen..... Goed advies heb ik helaas niet voor t drogen. Het letterhout wat ik nu heb liggen is ruim 50 jaar oud....da's nu wel droog...Helaas zitten er wel soms defecten maar daar probeer ik omheen te werken.
  met vriendelijke groet,
  rick
  http://thewoodworkersattic.blogspot.com/

 3. #3
  Het gaat niet alleen om drogen. Letterhout is ook heel gevoelig voor hitte. De hitte die vrijkomt bij schuren op de draaibank is al voldoende om (op het oog) foutvrij letterhout dramatisch te doen splijten.

  Voor drogen van kleine stukjes heb ik wel gehoord dat men (het ging hierbij om messenmakers) het een tijdlang in water onderdompelt om het helemaal uit te logen, en daarna in zakken verpakt laat drogen. Of het werkt weet ik niet. Persoonlijk probeer ik om niet te veel met letterhout te werken - het qua mechanische en fysieke eigenschappen vergelijkbare of zelfs betere pokhout verwerkt heel veel fijner, kan net zo glad worden afgewerkt, en is ook mooi - het mist alleen die typische tekening. En het is groen...

 4. #4
  uiteraard zijn er soorten die makkelijker te verwerken of drogen zijn. Maar ik heb dit hout gekocht puur voor de tekening van het hout net zoals ik hier nog een 20 tal soorten heb die gecombineerd worden in de verfraaiing van een snooker keu.
  De stukken hout die ik nodig heb voor verwerking zijn ook niet al te groot. 20 cm lang 3.5 cm breed en schuin in dikte van 2 cm naar 2 mm.
  Grotere stukken zijn 40 lang 3.5 breed en dikte van 2 cm naar 2 mm.
  Ik vraag mij daarom af of ik niet beter af ben om het hout te verzagen naar kleinere brute maten om zo minder risico te lopen op die werking van het hout?

 5. #5
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  6.103
  Blog Berichten
  1
  Mocht het nu nog in stamvorm zijn dan zou ik zeker de zaag erin zetten. Letterhout is echt een mooie houtsoort....jammer dat t zo prijzig is en zo lastig te bewerken....
  met vriendelijke groet,
  rick
  http://thewoodworkersattic.blogspot.com/

 6. #6
  Ik heb er wel pennen van gedraaid, maar het scheurt heel erg gauw als het eenmaal klaar is.
  Groet,
  Pieter

  www.houtdraaien.com

 7. #7
  Het is inderdaad een stammetje

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top