Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 16
 1. #1

  langsgeleider Festool

  Ik heb de cms tafel met deze geleider :

  prod3_8245.jpg

  Nu wilde ik eigenlijk deze aanschaffen :

  8140h.jpg

  Is iemand hiermee bekend ?
  Ik wil deze aanschaffen vanwege de instellingsmogelijkheid, nu is het bijna niet mogelijk om zeer secuur de geleider in te stellen omdat je dit puur met de hand dient te doen in plaats van een stelwiel. Ook heb ik gemerkt dat de rail niet goed haaks te zetten is.
  Het nadeel van de nieuw aan te schaffen geleider is dat deze over de gehele tafel ligt. Hierbij zal er meer risico op het afklemmen van het hout zijn of zijn die twee zwarte stelschroeven ervoor om de geleider te kunnen verschuiven ?

  De roltafel komt er ook nog
  Met vriendelijke groet,

  Martijn.

  Met de fouten die ik maak, creeër ik

  www.facebook.com/willemsontwerp
  http://www.willemsontwerp.nl/

 2. #2
  De 2 zwarte stelschroeven zijn inderdaad om de geleider naar voor en achter te verschuiven.

 3. #3
  Dank je John !
  Met vriendelijke groet,

  Martijn.

  Met de fouten die ik maak, creeër ik

  www.facebook.com/willemsontwerp
  http://www.willemsontwerp.nl/

 4. #4
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.552
  Ik heb die langsgeleider voor m'n CMS-tafel. Het is een zeer welkome aanvulling. Je kan met tienden van een millimeter de zaak verstellen. Meestal gebruik ik de rail rechts van het zaagblad maar je kan het ook aan de achterkant van de tafel klemmen en het links van het zaagblad gebruiken. Dat komt van pas als ik het zaagblad moet kantelen. De geleider op de roltafel heeft maar een beperkte verstelmogelijkheid en met de langsgeleider vul je mooi dat gat op dat je niet kan bereiken met de roltafelgeleider.
  De twee zwarte knoppen aan de zijkant klemmen de rail vast. Die kan je verschuiven maar ook liggend vastzetten. de losse rail van de langsgeleider kan je uitwisselen met de geleider van de roltafel zodat je met een aanslagruiter ook langere werkstukken in serie op de zelfde lengte kan zagen.

 5. #5
  Senior Member
  Ingeschreven
  Apr 2009
  Locatie
  Arnhem, als ik thuis ben
  Berichten
  118
  Wat WR1944 zegt! Heb ze allebei, maar gebruik eigenlijk alleen de langsgeleider (ook omdat ik vanwege plaatsgebrek elke keer de boel moet opbouwen en afbouwen). Nauwkeurig in te stellen en klemt aan beide kanten van de tafel, dus verkleint de kans dat je de geleider schuin forceert als je je werkstuk langs de zaag duwt. Door de ribbels in het werkblad kan je ook goed op het oog zien of de geleider mooi parallel staat met het zaagblad. Ooit bijna nieuw op de kop getikt via MP. Komt af en toe voorbij. Stelwiel voor precisieafstelling gebruik ik in de praktijk weinig, schaalverdeling op het werkblad volstaat, ook voor de halve milimeters (voor mij dan).

  De twee zwarte stelschroeven halfverwege de geleider zijn er om het stuk alu dat uit de geleider kan schuiven (dus in het verlengde van de rest, vast te zetten. Handig voor lange te schulpen werkstukken. De geleider reikt dan voorbij de tafel. Is in mijn ogen dus niet bedoeld voor het voorkomen van afklemmen van hout. Goed geleiden, spouwmes en duwstok en je koppie erbij moeten dat zien te voorkomen...

  Deze geleider zit, eenmaal aan de tafel geklemd, muurvast. Na controle of ie parallel staat aan het zaagblad zou afklemmen niet meer moeten kunnen (als je je werkstuk vervolgens mooi geleidt tenminste.

  Succes!

  Glen

 6. #6
  Herhaling van beide reacties hierboven. Ook ik gebruik deze als geleider in plaats van de roltafel met aanslag. Super in gebruik en afstellen is ook zeer precies te doen!

 7. #7
  als ik de plaatjes bekijk van die tafel lijkt het me een gammele constructie.

 8. #8
  Dank voor de reacties, ik ga hem bestellen.

  @Joopvommen, Dit valt echt reuze mee. Met de grote knoppen (1 per poot) zet je de poten vast, de poten zijn per 2 onderling verbonden. In één poot zit een stelpoot verwerkt waarmee je oneffenheden in een vloer kunt opvangen.
  Natuurlijk is dit wel onstabiel als je grote balken of platen gaat zagen maar daar is deze tafel niet voor gemaakt.

  @WR1944, Als je de langsgeleider links van de zaag gebruikt en dan de zaag in verstek zet, dan klem je het hout onder de zaag. Lijkt me niet erg veilig.

  @Glen, ik gebruik het spouwmes eigenlijk nooit. Ik weet dat dit gevaarlijk kan zijn dus zet ik de geleider (meestal) nooit verder dan de helft van het zaagblad. De reden waarom is dat het spouwmes niet echt lekker op de zaag staat, scheef zo te zeggen. Dit is misschien een foutje in de productie maar ik kan zonder er goed mee werken.
  Met vriendelijke groet,

  Martijn.

  Met de fouten die ik maak, creeër ik

  www.facebook.com/willemsontwerp
  http://www.willemsontwerp.nl/

 9. #9
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jul 2012
  Locatie
  Nieuwegein
  Berichten
  1.041
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door joopvommen Bekijk Berichten
  als ik de plaatjes bekijk van die tafel lijkt het me een gammele constructie.
  Nou, ik vermoed dat je nog nooit een CMS of basis tafel in handen hebt gehad Joop! Ze zijn behoorlijk stabiel. Wel zijn ze voor het wat lichtere werk, je moet er niet met 20x20 balken van 4 meter mee gaan werken. Maar verder zijn het superfijne tafeltjes.

  Ik ben benieuwd hoe die langsgeleider bevalt Martijn. Gezien de reacties denk ik dat je er geen spijt van gaat krijgen.

 10. #10
  Het spouwmes en de plaats van de geleider hebben allebei een andere functie.
  Beide hebben een functie bij het schulpen (in de lengte richting doorzagen) van massief hout.
  Door spanningen in massief hout komt het vaak voor dat het hout na het doorzagen krom trekt.
  Het spouwmes zit erop om te voorkomen dat de zaagsnede na het doorzagen gaat klemmen en de opgaande tanden ervoor zorgen dat het hout omhoog en terug geslagen wordt.
  De geleider hoort zodanig afgesteld te staan dat hij 2cm voorbij het punt staat als het hout op volledige hoogte is doorgezagen.
  Dit voorkomt dat het hout klem komt te zitten tussen geleider en het zaagblad, met dezelfde terugslag ten gevolgen.

  De gevolgen van dit alles is op een kleine zaagmachine nog te overzien, maar met een machine van meer als 5pk en zaagbladen van 300mm en meer, word dit genadeloos afgestraft.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top