Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 8 van de 8

Onderwerp: Kops hout lijmen

 1. #1

  Kops hout lijmen

  Hallo,

  Bij een nieuw project heb ik een verstek verbinding tussen twee balkjes van 11 x 4 cm.
  Om een zo sterk mogelijke verbinding te maken, heb ik een losse pen gat verbinding gefreest van 9 x 5 cm en 8mm dik.
  Is er iemand die een idee heeft om er voor te zorgen dat de lijmverbinding van het kopse hout zo sterk mogelijk wordt?
  (het lijm wordt immers door het kopse hout opgezogen wat de verbinding niet ten goede komt.

  Groet John

 2. #2
  Met uw valse pen zoals dat hier noemt in België is heel goed wat je doet. Er mg zeker lijm aan het kopshout worden gedaan.
  Kospshout lijmen op zich is niet zo stevig als je niets in verwerkt qua pen en gat bijvoorbeeld. Na een tijd kraakt/breekt het weer af.

 3. #3
  Epoxy geeft een redelijk goede verbinding als je 2 delen kops op elkaar verlijmd.

  jaap

 4. #4
  Dat was ook al een beetje mijn idee, ik vraag me alleen nog af of je er misschien voor kan zorgen dat de verbinding nog beter wordt door het hout voor te bewerken/ impregneren?
  Laatst gewijzigd door JOHN LAMERS; 13-05-14 om 13:51.

 5. #5
  Je kunt het kopshout eerst insmeren met lijm, dan de losse pen, dan het kopshout nog een keer. De eerste keer zuigt het kopshout de lijm nog wel op, maar de tweede keer zit er zoveel lijm in de poriën dat het niet meer zo zuigt. Omdat die lijm nog niet is opgedroogd hecht hij nog wel goed aan het tweede smeersel.

 6. #6
  ik denk dat ik dat maar ga proberen met epoxy, bedankt voor jullie reacties.

  Groet John

 7. #7
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door JOHN LAMERS Bekijk Berichten
  Dat was ook al een beetje mijn idee, ik vraag me alleen nog af of je er misschien voor kan zorgen dat de verbinding nog beter wordt door het hout voor te bewerken/ impregneren?
  Aan het hout hoef je niks te doen, tenzij het een vette houtsoort is, dan goed ontvetten met aceton of mp. Je moet, zeker bij erg grove kopse kanten dat je epoxylijm gebruikt en geen hars. Lijm maak je door de epoxyhars te mengen met een vulstof, zoals fijn houtstof, silica, talkpoeder, glass bubbles, katoenvezels etc. Om er voor de zorgen dat het blijft "staan" kun je ook aerosil toevoegen om de dikvloeibaarheid (thixotropie) te verbeteren. Een lijmnaad van epoxylijm tekent bijna altijd donker af in het hout, na het aanbrengen van de afwerking; voor zichtwerk wel iets om rekening met te houden, of zelfs te gebruiken.

  jaap

 8. #8
  Senior Member
  Ingeschreven
  Nov 2011
  Locatie
  Deventer en Rotterdam
  Berichten
  208
  Net van een ervaren meubelmaker te horen gekregen dat je kops hout vóór het lijmen even nat moet maken, dat verhindert te snelle droging door het zuigen van het kopse hout en daardoor krijg je een betere hechting
  Met vriendelijk groet,
  Ernst Kühne

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top