Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 15
 1. #1

  sponning frezen met spindel frees

  Hallo,
  Meestal maak ik sponningen met een bovenfrees, alleen nu moeten ze een slagje groter. Is dit te doen met een universele freeskop (één voor wisselmessen) of is het de moeite waard om te investeren in een speciale sponning freeskop (zo één met van die mesjes bovenop). Het zal voor mij niet vaak voorkomen dat ik grotere sponning maak.
  Het betreft sponningen in ronde vormen. De handschaaf is dus helaas geen optie en ook samenstellen van delen is niet ideaal.

  Ik weet dat ik zelf ook testjes kan doen, maar door tijdgebrek wordt dit wat lastig:

 2. #2
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jul 2012
  Locatie
  BE / Tienen
  Berichten
  456
  Een en ander zal afhangen van de grootte / diepte van de sponning en de beschikbaarheid van overeenkomstige 'flu-mesjes'

 3. #3
  Toevalliog afgelopen weekend gespeeld met mijn Festo freeskop om sponningen te maken. Die festo freeskop had ik ongebruikt op de kop getikt en past prima op de zware bovenfrezen die 12mm aan kunnen en uiteraard wel in een freestafel monteren!

  Ik kan de freeskop nu even niet zo snel op internet terugvinden. Ik vermoed dat hij niet meer gemaakt wordt door Festool er staat dan ook nog Festo op.... dat gaat nog beloven om er nieuwe keermesjes voor te vinden als ze versleten zijn.... Volgens heeft de freeskop een diameter van 50mm en is 30 hoog. Rustig de OF2000 op standje 2 gezet en ging echt als boter!

 4. #4
  Ik gebruik een gewone uni freeskop, omdat ik die heb. Zolang de flumessen scherp zijn en de aanvoersnelheid niet te hoog, krijg ik nette sponningen, maar ze hebben voor zichtwerk wel een schuurpapiertje nodig. Het voordeel van een uni freeskop is dat je hem voor meerdere dingen kan gebruiken. Een echte sponningkop zal vermoedelijk een gladder resultaat geven, maar ik heb er zelf geen ervaring mee.

 5. #5
  Kun je de sponning niet gewoon zagen?
  Als de kat van huis is...
  ...wordt de melk zuur
  www.houtentiek.be

 6. #6
  Steven volgens mij ging het over ronde vormen.

 7. #7
  Voor een occasionele klus is de aankoop van een rechte frees met voorsnijders wat te veel van het goede. De klus kan ook geklaard worden met een universele freeskop, wel met dien verstande dat de randen niet zo strak gaan gefreesd zijn, er is kans op enige afbrokkeling. Dit komt omdat die universele koppen geen voorsnijders hebben. Denk er ook aan dat sponningen frezen in ronde vormen geen alledaagse klus is, toch niet op een verticale freesmachine. Weet waar je aan begint zou ik zeggen.
  Mvg,


  André

 8. #8
  Oeps ;-) Sorry!

  Had ik even over het hoofd gezien...
  Als de kat van huis is...
  ...wordt de melk zuur
  www.houtentiek.be

 9. #9
  Dank voor de reacties. Ik ga het proberen met de universeel kop.
  Dat je voorzichtig moet zijn had ik al ondervonden. Bij ronde vormen hapt de frees veel meer dan ik normaal ervaar. Ik ben er ook best wel van geschrokken en heb daarom vandaag maar even een paar van de Bessey spanners gehaald (toggle clamps). Ik wil een slede maken om mijn handen ver van de frees weg te houden en zo veilig gecontroleerd te kunnen werken.
  Deze frees blijft toch wel het meest gevaarlijke apparaat dat ik heb. Ik werk er ook niet zo graag mee, maar soms zijn er geen andere mogelijkheden.

 10. #10
  Een verticale freesmachine is inderdaad veruit de gevaarlijkste machine in de business, de machine vraagt respect, een gedegen kennis en plenty ervaring om er op een vlotte manier mee te kunnen werken. Nu is dat "vlot" het sleutelwoord hier, het is namelijk een machine die zelfvertrouwen vraagt van zijn bediener. Aarzelingen worden al eens afgestraft, wat dan weer het vertrouwen van de gebruiker niet vergroot, etc.... Dat word dan een vicieuze cirkel waar men moeilijk uit raakt.
  Hoe meer men de machine gaat gebruiken hoe vertrouwder het ding gaat aanvoelen, wat dan weer de kennis en het zelfvertrouwen van de gebruiker opkrikt Op termijn ga je dan de meest lastige klussen gedaan krijgen.
  De verleiding is in het begin heel groot om de machine zo min mogelijk te gebruiken, maar dat is de verkeerde reflex, zo krijg je nooit de nodige voeling met het apparaat. Begin bij het begin zou ik zeggen, rechte sponningen, profielen, invalwerk, etc.. dit zijn de basishandelingen die gaan maken dat je vertrouwd word met de machine. De volgend stappen zijn dan al heel wat minder groot. Het is een potentieel gevaarlijke machine maar ook een heel veelzijdige machine waar je snel mee kan werken, meestal veel sneller en beter dan met een bovenfrees bijvoorbeeld.
  Ik zou zeggen, investeer wat tijd in de machine, dat komt er later dubbel en dik terug uit.

  Mvg,

  André

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top