Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 4 van de 4
 1. #1

  Massief eiken ladefront trekt krom

  Om ladekasten te maken voor een leverancier van ons gebruik ik gelamineerde (80mm) eiken panelen van 20 dik. Die kopen we vaak in in platen van 1210x2500mm. Deze verwerken wij na binnenkomst, pas 24 uur later op advies leverancier ivm. acclimatiseren van het hout. Daarna zagen wij er ladekasten van die in verstek sluiten; de kopkanten van de corpus zijn in verstek en daarin sluit het front dat rondom verstek heeft aan de binnenkant.

  Deze ladekast sluit dus naadloos af, en dat staat erg mooi. Bij een aantal meubels trekt het front echter iets krom waardoor een kier(tje) onstaat, en da's minder mooi. Bij een aantal (bredere) lade's kunnen we in de lade een tussenschot maken en bevestigen aan de front zodat deze minder geneigd zal zijn krom te trekken. Voor iets kleinere lukt dit niet. Is er een constructie denkbaar, of kent iemand deze, waardoor we dit kunnen minimaliseren? Bv. door een 'bintje' in te frezen aan de achterzijde van de front? Misschien dat iemand dit al eens is tegengekomen en heeft opgelost?

 2. #2
  dat laatste is denk ik een goede optie. of een stalen hoeklijn er op schroeven. die zou je ook deels in kunnen frezen. een smalle groef frezen en daar je hoeklijn in te laten.
  zoiets

 3. #3
  Als ze 20 dik zijn en je hebt een kolomboor, zou je er ook van onderen een 8 mm staaf metaal in kunnen lijmen.

 4. #4
  Om massieve ladefronten het kromtrekken te vermijden moet je zaagsneden in doen aan de achterkant.
  Dit doe je tot de helft van de dikte ladefront. De zaagsneden mogen om de 2 à 3 cm van elkaar gebeuren.
  Waar het zichtbaar komt aan de zijkanten moet je tijdig stoppen met zaagsneden.
  We noemen dat hier in België "het lam leggen" of "het kraken" of "het dood leggen" van een ladefront.
  deze gezaagde fronten schroef je dan tegen uw lade bakje vanaf de binnenkant lade.
  Hopelijk heb ik u wat raad kunnen geven.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top