Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 4 van de 4
 1. #1

  Bizar dat krimpen van hout

  Ik ben nu een maandje of twee aan het draaien en heb van diverse houtsoorten die op mijn weg kwamen wat dingen gemaakt. Als werktuigbouwer blijf ik het bizar vinden wat er met hout gebeurt als het droogt. Op de foto wat werkstukjes ter illustratie. Wat ik niet begrijp is waarom het schaaltje, van zeiknat plataan, niet scheurt evenals het olijvenschaaltje. Die laatste heeft dan weer wel een bolle bodem gekregen terwijl ik hem toch overduidelijk hol gedraaid had. Ik ga me maar eens verdiepen in het drogen van hout ............

  foto scheuren.jpg

 2. #2
  plataan is over het algemeen best goed zonder scheuren te drogen
  verder is het eigenlijk heel normaal dat er zo'n scheuren in zijn gekomen.
  wil je dit voorkomen dan moet je ofwel in de andere richting draaien(zie enkel kopshout) of met gedroogd hout gaan werken maar dit is minder fun wat mij betreft

 3. #3
  Senior Member
  Ingeschreven
  Apr 2014
  Locatie
  Atikokan Ontario Canada
  Berichten
  1.111
  [QUOTE=CarolusB;110066]Ik ben nu een maandje of twee aan het draaien en heb van diverse houtsoorten die op mijn weg kwamen wat dingen gemaakt. Als werktuigbouwer blijf ik het bizar vinden wat er met hout gebeurt als het droogt. Op de foto wat werkstukjes ter illustratie. Wat ik niet begrijp is waarom het schaaltje, van zeiknat plataan, niet scheurt evenals het olijvenschaaltje. Die laatste heeft dan weer wel een bolle bodem gekregen terwijl ik hem toch overduidelijk hol gedraaid had. Ik ga me maar eens verdiepen in het drogen van hout ............
  QUOTE]

  In “Hout drogen in een oven” onder hout onbewerkt, heb ik wat informatie gezet dat wat inzicht geeft in de problemen van het drogen van hout.

  Rond kops hout met het hart er in is vooral moeilijk te drogen zonder dat het splijt, Ik heb nogal wat doosjes gedraaid van kops hout maar zonder de pith (begin hout ,merg , hart ??) en dat gaat wel maar Ik heb die wel heel langzaam gedroogd in een bruin papieren zak.

  Allemaal met evengelijke bodem en wanden, en dan later opnieuw rond draaien, Ik heb nog een hele voederzak met voor gedraaide doosjes, een van deze dagen met genoeg tijd zou Ik die moeten afwerken.

  Als je die thee lichtjes zonder bodem had gedraaid en langzaam laten drogen, en later een losse bodem er in gezet had was er veel betere kans dat die potjes niet gescheurd waren.

  De Gleditsia cup is helemaal moeilijk te droogen in die vorm, met CA in de cup laten trekken en voet, plus de hele buitenkant, kan mogelijk dat splitsen voorkomen, maar Ik geef daar geen garantie op .

 4. #4
  Dank voor de reacties. Ik ga de andere post lezen maar het is me nu al wat duidelijker. Ik kan de waxinelichthouders geheel uithollen en een randje laten staan waar het waxinelichtje op rust, dat ga ik uitproberen. Het klopt inderdaad dat het plataan, wat echt erg vers is (het vocht liep eruit) minder snel scheurt. CA heb ik geprobeerd mee te werken maar we zijn geen vrienden geworden. Ik hou het wel bij was, olie en lak. Maar kandelaars zullen wel een probleem blijven want daar kan ik de kern niet uithalen......

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top