Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 16
 1. #1

  Houtkeuze voor smalle lijstjes

  Zo langzamerhand zijn de esdoorn planken die ik voor mijn keuken wil gaan gebruiken wel mooi droog en ik ben dan ook begonnen om een en ander uit te zoeken. Nou is het plan om paneeldeuren te maken met een vlak paneel, waarbij 12cm brede esdoorn planken van elkaar gescheiden worden door een 5 mm breed, donker, lijstje. Zoals in deze foto:
  http://www.grattarola.it/en/zoom.php?img=ULLA2.jpg
  http://www.grattarola.it/en/accessor...ipo=Finishings


  De firma Grattarola gebruikt daar notenhout voor. Ik heb helaas geen noten, en wat ik wel heb aan donkere houtsoorten is oftewel te grof of het is te kort. Ik dacht een mooie plank van een of ander donkere europese houtsoort te hebben, maar als je daar zulke smalle lijstjes van maakt, dan blijkt het toch vrij grove en vrij open nerven te hebben.

  Ik ken notenhout verder helemaal niet. Heeft dat wel een fijne structuur met gesloten nerf? Welke andere houtsoorten die redelijk makkelijk verwerkbaar zijn zouden in aanmerking komen? Ik heb niet veel nodig dus de prijs is van minder belang.

 2. #2

  Re: Houtkeuze voor smalle lijstjes

  De simpelste manier is voor de smalle latjes die zo te zien dieper liggen ook Esdoorn te gebruiken, maar deze eerst donker te beitsen.

  Je zal bij het verzagen vermoedelijk meer dan voldoende restjes overhouden.

  Ps: Notelaar kan ook een optie zijn, het hout is wel wat grover van structuur dan Esdoorn.

  Mvg,

  André

 3. #3

  Re: Houtkeuze voor smalle lijstjes

  Deze keuken heb ik in het echt gezien, en het is echt een streepje notenhout, die op dezelfde diepte zit als het esdoorn (zij gebruiken trouwens berken). En het is echt mooi vind ik.

  Misschien was het wel een beetje een domme vraag. Als zij met succes noten gebruiken, wie ben ik dan om dat in twijfel te trekken? ik ga maar eens op zoek naar een mooie plank.

  Vandaag heb ik de eerste planken geschaafd. Grote grijns op m'n gezicht. Gelijk heb ik ook gemerkt dat ik met mijn Kitty zaagtafeltje geen 6cm esdoorn kan schulpen, gelijk een rookpluim van het verbrandende hout! Maar ik ken iemand die me misschien kan helpen met een lintzaag, komt wel goed.

 4. #4

  Re: Houtkeuze voor smalle lijstjes

  Hoi Seek,

  Esdoorn is een lastige houtsoort om te schulpen , juist omdat het zo dicht van structuur is. je kan ook de snede in een aantal keren zagen, gewoon de zaag steeds een cm omhoog een weer zagen, weer een cm omhoog enz.

  Noten is een makkelijk te bewerken houtsoort die mooi glad is af te werken. esdoorn en noten (meestal Amerikaans, wat donkerder is dan het europese noten) is een klassieke combinatie. Andere donkere soorten die makkelijk verkrijgbaar zijn zijn meestal grover. verder is amerikaanse noot goed verkrijgbaar en niet duur. ik had laatst een partij 2 duims bekantrecht voor € 1650,- per m3.

  Tot slot zou ik persoonlijk het hout niet gaan kleuren. Ik ben daar geen voorstander van. Hout is en blijft een natuurproduct dat in vele varianten verkrijgbaar is. kies de kleur en structuur die je hebben wilt, maar kleuren is echt zonde!

  Van Dijk in laren en Home Hout in tiel zijn de houthandels waar ik graag kom.

  Succes

  Sander

 5. #5

  Re: Houtkeuze voor smalle lijstjes

  Bedankt voor alle tips. Dat schulpen ga ik toch eerst maar eens met een lintzaag proberen.

  Ik woon in het westen. Ik ga dan ook eerst maar eens kijken hier in Leiden of in Rotterdam of er noten te koop is. Veel heb ik niet nodig dus hoef ik niet voor de goedkoopste te gaan.

 6. #6

  Re: Houtkeuze voor smalle lijstjes

  hallo kan je mischien en indicatie geven hoeveel ntoen je nodig heb
  ik maak zelf tafels van noten van de planken die ik gebruik zaag ik altijd wat afval af
  als je zelf en vlakvan dikte bank heb dan kan je er makkelijk latjes van 5mm dik uit halen
  mischien is het wat voor je
  ik ben nu met de laatste tafel bezig van mijn noten en dan kan ik zien wat er over blijft
  johan
  muiden

 7. #7

  Re: Houtkeuze voor smalle lijstjes

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Seek

  Ik woon in het westen. Ik ga dan ook eerst maar eens kijken hier in Leiden of in Rotterdam of er noten te koop is. Veel heb ik niet nodig dus hoef ik niet voor de goedkoopste te gaan.
  Hoi Seek

  Bij mijn in het dorp zit de http://www.plankencentrale.nl .Ze hebben ook een vestiging in Haarlem.( niet zo ver van Leidendorp )ze verkopen Amerikaans noten per plank :idea: .
  Succes ermee.

  Geurt


  ----niemand is onbekwamer dan een timmerman zonder hamer-------

 8. #8

  Re: Houtkeuze voor smalle lijstjes

  Hartelijk dank voor het aanbod, Johan. en ook bedankt voor de tip Geurt.

  Ondertussen heb ik al anderhalve plank in Leiden gescored bij Noordman hout. Er zit wel redelijk veel spint aan, maar alles bij elkaar genoeg mooi hout voor mijn lijstjes.

 9. #9

  Re: Houtkeuze voor smalle lijstjes

  Hallo Seek,

  Welke zaag gebruik je met het schulpen, Er zit namelijk veel verschil in zaagbladen.
  Het verschil zit hem in het aantal tanden en de vorm van de tanden.
  Bij het schulpen van esdoorn hout bijv. kun je het beste een blad gebruiken met weinig tanden.
  Mooie groffe tanden is hier het beste zodat die het hout ook het beste kan afvoeren.
  Als je een blad gebruikt met een fijne tand kan die de zaagkrullen slecht afvoeren zodat de zaag te heet wordt en alles verbrandt.

  m.v.g

 10. #10

  Re: Houtkeuze voor smalle lijstjes

  Ik gebruik nog steeds het originele 200 mm blad met 18 tanden. Dat is niet teveel lijkt me. Ik heb juist een blad gekocht met 48 tanden omdat de originele veel te grof is voor veel ander werk.

  Het schulpen gaat prima als ik 4cm dik zaag. Dan is het zaagblad ook niet helemaal in het hout "verstopt". Maar om te herzagen moet ik door 14 cm dik esdoorn heen. Ik had bedacht om dat in twee keer 6 cm vanaf beide zijden te doen en de resterende twee cm dan met een handzaag weg te zagen. Maar ik lees eigenlijk overal dat de lintzaag het optimum is voor dit soort werk.

  Als het nou om een paar plankjes ging dan zou ik het langzaam aan, een cm per zaaggang proberen. Maar ik moet 35 keer een meter doorzagen, dan is het misschien slimmer als ik ergens wat tijd op een lintzaag kan lenen.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top