Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 16
 1. #1

  Bevestinging vloerbalk met 'balkhaak' in plaats van drager

  Hi,

  mijn werkplaats is op de 1e verdieping met een houten vloer. Hierin wil ik graag een luik maken van 1x2 meter. Om ervoor te zorgen dat het luik wanneer dichtgeklapt stevig genoeg is om op te staan wil ik de balken die ik uit de vloer moet halen om het gat te maken voor het luik terug kunnen plaatsen. De balk moet dan dus uitneembaar zijn. Om dat te bereiken ben ik op zoek naar een balkdrager zoals deze:

  afb1882.jpg

  Maar dan net iets anders, een soort 'balk haak'. Eigenlijk die drager maar dan met het lipje naar beneden gevouwen. Op de balken die het luik omranden komt dan een vrij plat stuk ijzer waar dat lipje dan precies in haakt.

  Bestaat zoiets? Ik meen van wel, maar om het te vinden is niet zo eenvoudig.

  Bedankt!

  Wouter

 2. #2
  Ik heb een beetje moeite precies te snappen wat je nodig hebt met je vraag over dat lipje.
  Ik kan me alleen maar verzinnen dat je dus die regeldrager van de foto aan de balk monteer? en dat de naar beneden wijzende lip dan ergens in haakt?

  Als de reden is dat je de lip in de huidige vorm niet kunt plaatsen dan bestaan er nog meer varianten zonder die lip. Zoek maar op google naar "REGELDRAGER".

  In die regeldragers kun je het luik met balken en al laten zakken, de regeldrager blijft dan wel gemonteerd en niet aan het luik vastzitten.

  onderstaand voorbeeld, er zijn nog veel zwaardere uitvoeringen.

  [img]http://www.ez-catalog.nl/artimages/8...172.25.038.jpg[/img]

 3. #3
  Precies dat inderdaad. Dat lipje naar beneden gevouwen en dat haakt dan in een houder dat vast is gemonteerd aan de omringende balk. De reden dat ik dat wil is dat als ik dit type regeldrager gebruik (met of zonder lipje), dan steekt deze regeldrager nogal uit aan de binnenkant van het luik. Ik heb vrijwel de volledige ruimte in het gat nodig om dingen door te tillen. Als daar dan dus nog zo'n regeldrager gemonteerd blijft zitten dan zit dat echt in de weg. Ik zou het kunnen losschroeven als het luik open gaat, maar dat is gedoe. Met zo'n lipje die naar beneden is gevouwen, dan is de houder waar dit in valt vrij plat in vergelijking met dit soort regeldragers. Dat zou mij mooi uit komen!

 4. #4
  Nu snap ik precies wat je bedoelt.

  Heb je een staalboer in de buurt zitten?

  Ik zou opteren om een paar van die beugels te laten lassen zoals jij bedoelt.

  Een omgevouwen lip zou ik persoonlijk niet voldoende vertrouwen in hebben, maar dat ligt misschien aan mijn beperkte materiaalkennis.

 5. #5
  Klopt, ga 't ook zeker niet vouwen. Wel weet ik dat dit te krijgen is vooraf zo gefabriceerd. Dat zitten er ook wat profieletjes in geperst zodat het steviger is.

  Misschien toch gewoon even laten lassen. Echt ingewikkeld zijn ze niet!

  Dank,

  Wouter

 6. #6
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.555
  Heb je andere mogelijkheden onderzocht om een luik te plaatsen? Ik weet niet wat de vloerbelasting gaat worden maar ik kan me voorstellen dat je een luik maakt van voldoende dikke planken die je op de rand van de balken rondom het gat laat rusten. Ik neem aan dat de balken in je vloer op zo'n 60 cm zitten dus met iets dikkere planken moet je 1 m kunnen overbruggen. Door rondom een halve balkbreedte in de bestaande vloer weg te halen maak je een soort van flens waar het luik op kan rusten. Als je dikkere planken gebruikt dan in de rest van de vloer kan je de balken iets uit nemen. Met een paar langsdragers onder het luik maak je het tot een stevig geheel.

 7. #7
  +1

  das een goeie WR1944, en een stuk makkelijker te fabriceren, kun je prima zelf.

 8. #8
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.555
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door MaartenS Bekijk Berichten
  +1

  das een goeie WR1944, en een stuk makkelijker te fabriceren, kun je prima zelf.
  Door m'n ervaring heb ik geleerd om altijd te starten met een omschrijving op het laagste niveau van een gewenste situatie. Door je versimpelde probleembeschrijving houdt je alle mogelijke oplossingen open. Door een vraag te stellen en daarmee ook al een (deel)oplossing aan te reiken berooft je van mogelijke andere oplossingen.

 9. #9
  oud hout
  Ingeschreven
  Jan 2012
  Locatie
  Goeree-Overflakkee
  Berichten
  2.505
  Precies. Als het al nodig is de 1m extra te ondersteunen, kan je ook balkjes onder op het luik vastmaken. Losse balken inleggen is niet snel nodig.

 10. #10
  Lijkt me inderdaad beter om het zonder regeldrager te doen. Maak het Luik met een honinggraatstructur. Dus een plaat 18 mm multiplex/ underlayment, dan een sls frame met daaronder weer multiplex. Laat de bovenkant zon 5 cm uitstuiven en probeer die te versevigen. Gebruik dat dan als opleg.. Dan zou er niks mee moeten gebeuren

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top