Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 19

Onderwerp: "Klooster" tafel.

 1. #1

  "Klooster" tafel.

  Deze tafel werd besteld met drie foto's er bij, of ik die zo na kon maken. Dat kon natuurlijk. Moest wel iets aanpassen omdat de constructie van het onderstel vreemd iel was uitgevoerd, de bevestiging aan het blad was erg smal waardoor een wankele constructie zou ontstaan. Dat heb ik aangepast door boven en onder dezelfde liggers te maken. 't Is niet mijn eigen smaak, maar de klant vind het helemaal geweldig en qua stoer heeft het wel wat als je hem in het echt ziet.

  Materiaal blad grenen van 7.5x17.5cm, gevlakt bij een houthandel in Zwolle (Rick heeft nog pijn in zijn rug vrees ik) omdat mijn eigen vlak vandiktebankje stuk was, verlijmd met witte houtlijm, geschuurd tot 240, gekleurd met waterbeits am. noten (een poepkleur, volgens de eerdergenoemde Rick), daarover drie dunne lagen osmo mat.

  Materiaal onderstel vuren, poten 10cm dik en op zijn breedst 16cm, liggers 19x7cm, vlakbalk 10x10cm. Vorm van de poten met de lintzaag gezaagd, vervolgens geschuurd tot 240, geplamuurd waar nodig, twee keer gegrond, drie keer geverfd met acrylverf antiekwit waarover nog een laag matte meubellak.

  De liggers zijn met grove houtdraaibouten, beuken deuvels en witte houtlijm aan de poten bevestigd. De poten zijn met voldoende ruimte om werking op te vangen met houtdraaibouten aan het blad geschroefd.

  Handicap bij het bouwen van dit soort zaken is dat het niet in mijn schuurtje past en bijna alles moet gebeuren bij redelijk weer in de tuin. Kan dus even duren, zo'n project. Dit was het eerste grotere project in lange tijd na een periode met allerhande blessure's en ziekte, het is goed om te merken dat het allemaal weer redelijk gaat qua conditie, concentratie en overzicht.

  Een en ander resulteert in een tafel die indien nodig ook gebruikt kan worden als schuilkelder, ik heb nog nooit zo'n idioot stabiele, zware tafel gezien, laat staan gebouwd. De klant was er uitermate blij mee, en dan ben ik dat ook!

  De foto-impressie:

  blad kaal.jpg

  Het verlijmde, nog ongekleurde blad.

  blad kleur.jpg

  Het blad in kleur maar nog zonder osmo.

  poten mal.jpg

  De balkjes voor de poten met de mal.

  poten gezaagd.jpg

  De gezaagde poten.

  poten compleet.jpg

  De complete poten. Op de achtergrond mijn mobiele gereedschapskast. Over een paar weken zal ik daar een omschrijving van geven, tegen die tijd weet ik of het bevalt en echt handig is.

  onderstel.jpg

  Het onderstel in elkaar, in de verf.

  Tafel af.jpg

  Het uiteindelijke resultaat.

  Groet, Rob.
  Bijgevoegde Afbeeldingen Bijgevoegde Afbeeldingen
  Laatst gewijzigd door Heckemann; 21-04-14 om 20:22. Reden: Correctie.
  "I may be left handed but I am always right"

 2. #2
  Mooie uitvoering en respect voor wat je hebt gerealiseerd.
  De gebruikte houtsoorten ben ik niet zo aan. Ik had hem liever gezien in eikenhout. Maar ja, zoals je al aangaf is de klant koning.
  De vormgeving of stijl is wel goed hoor.
  Doe zo verder.

 3. #3
  Vind ik ook heel mooi gedaan, maar vr mij persoonlijk ook eikenhout.
  Knap werk!!
  Grts,
  Rudy

 4. #4
  Athanor
  Guest
  Zo! Dat is een monstertafel zeg! Mooi project, dat is leuk aan zo'n opdracht, je maakt nog eens iets speciaals dat je zelf niet zo snel op stapel zult zetten

  Fons

 5. #5
  Zo, daar kan je nog eens op dansen bij een feestje Mooi resultaat vind ik. Alleen de voetjes vind ik wat minder. Je hebt overal mooie vloeiende lijnen of visueel interessante profielen. Bij die voetjes lijkt het een beetje alsof je er op het laatst achter kwam dat de tafel twee centimeter te laag was en er gauw een paar stukjes multiplex onder gelijmd hebt. Ik denk dat je daar een mooier profiel had kunnen kiezen. Desalniettemin: mooie tafel!

  Arthur

 6. #6
  @Sirjacobsd & Rudy: Een eiken blad was inderdaad mooier geweest en had beter gepast bij deze tafel, maar ja.... De maker wikt, de klant beschikt. Prijs van dik eikenhout speelde in belangrijke mate mee. Een tafel uit deze minder kostbare houtsoorten is voor meer mensen betaalbaar en men heeft dan toch een massief houten tafel.

  @Fons: monster is het goede woord. Het ding is monsterlijk zwaar

  @Arthur:in het echt valt het mee, de voetjes zijn afgerond en lopen wel mee in het geheel. Zo stond het op de foto, zo moest het worden, maar een wat grotere voet die ruim afgeschuind was, gelijk het schuine deel aan de ligger, was inderdaad mooier geweest.

  Groet, Rob.
  Laatst gewijzigd door Heckemann; 21-04-14 om 21:42.
  "I may be left handed but I am always right"

 7. #7
  Senior Member
  Ingeschreven
  Apr 2014
  Locatie
  Waddinxveen
  Berichten
  1.163
  Ik vind het wel wat. Ik hou wel van groot en zwaar.. Als ik ooit nog een wat grotere huiskamer heb, bouw ik een tafel die je met zeker 4 man moet versjouwen..

  Ook het ontwerp smaakt me wel, het contrast is erg mooi!

 8. #8
  Over smaak valt niet te twisten,

  persoonlijk niet mijn stijl, maar wel knap dat je dit hebt kunnen maken.

  Heb zelf ook eens meubeltjes verkocht, grenen, log, dacht dat ik die nooit kwijt zou raken, bleek er iemand net te verhuizen naar Oostenrijk en was op zoek naar net zoiets.

  Het enige aan het geheel wat ik een beetje raar vind, is dat het onderstel in de verf staat, terwijl het blad gekleur dis, ik zou het onderstel dan ook in een witte beits of zo gezet hebben, maar ja, klant is koning.

  Vakwerk afgeleverd.

 9. #9
  Mooie tafel! Ik hou er wel van.

 10. #10
  Leuke tafel. Ziet er lekker ambachtelijk uit, met ruim genoeg materiaal voor wel 2 tafels

  Jammer als niemand het oppikt, dus bij dezen: dat lattenstoeltje waarvan je zeer strategisch op 7 (!) foto's kleine stukjes laat zien, krijgen we dat ook nog even volledig in beeld?

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top