Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 14
  1. #1

    Essen gebruikservaringen

    Beste forumleden,

    Voor mijn studies aan de Hogeschool Gent moet ik een bespreking maken rond de houtsoort Essen, (Fraxinus, Spp).
    Met respect voor alle theoretische kennis die er voor handen is, maar het is nog altijd de praktijk die uitwijst wat goed en slecht is.
    Bij gevolg vraag ik eens aan de mensen met ervaring wat kun beoordeling is van deze houtsoort.
    Zijn er speciale kenmerken waar men op moet letten tijdens het afwerken en het bewerken ervan.

    Jullie inbreng kan van onschatbare waarde zijn, om het theoretische kennis dichter bij de praktische kant van de zaken te brengen.

    MVG,
    Sam

  2. #2
    heerlijk spul!
    essen is op de draaibank echt een van mijn lievelingshoutsoorten.
    het draait erg makkelijk,is makkelijk glad af te werken en het heeft een mooie,rustige structuur(in sommige gevallen het olijfessen)
    het is ook een houtsoort die uit mijn ervaring niet echt heel snel scheurt,bij het nat verwerken ervan is wel redelijk wat vervorming zichtbaar maar echt scheuren heeft het bij mij nog niet gedaan

  3. #3
    Ik had al zoiets opgevangen dat het inderdaad een zeer leuke houtsoort was om te verwerken op een draaibank. Jammer genoeg heb ik dit nog niet aan den lijve ondervonden.

  4. #4
    Senior Member
    Ingeschreven
    Apr 2014
    Locatie
    Atikokan Ontario Canada
    Berichten
    1.098
    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door SamR Bekijk Berichten
    Beste forumleden,

    Voor mijn studies aan de Hogeschool Gent moet ik een bespreking maken rond de houtsoort Essen, (Fraxinus, Spp).
    Met respect voor alle theoretische kennis die er voor handen is, maar het is nog altijd de praktijk die uitwijst wat goed en slecht is.
    Bij gevolg vraag ik eens aan de mensen met ervaring wat kun beoordeling is van deze houtsoort.
    Zijn er speciale kenmerken waar men op moet letten tijdens het afwerken en het bewerken ervan.

    Jullie inbreng kan van onschatbare waarde zijn, om het theoretische kennis dichter bij de praktische kant van de zaken te brengen.

    MVG,
    Sam
    Sam er zyn verschillende Essen soorten, wy hebben hier (Canada) minstens 4 versgillende, White, Blue, Black, Green, de White is erg sterk en breekt niet makkelyk, Baseball bats zyn daar van gemaakt, Black Ash word ook wel basket Ash genoemt, als je dat Googled “basket Ash” vind je mandjes gemaakt van Black Ash, die Es split makkelyk in dunne lagen.

    In Nederland Essen hout was veel gebruikt voor byl en hamer stelen omdat het zo sterk was en niet makkelyk breekt, zo je moet de soort Essen je gebruikt wel in de gaten houden, niet altyd makkelyk te onderschyden als het gezaagt en geschaaft is, good luck

    Oh ja what ik vergat te zeggen, daar is nogal what verschil in hardheid tussen het vroeg en laat hout, met schuren moet je daar well opletten, of je krygt een golfplaat ;-))
    Laatst gewijzigd door Leo Van Der Loo; 18-04-14 om 22:59. Reden: meer info

  5. #5
    Essen hout is bekend om zijn mooie tekeningen, hout kan je op meerdere manieren zagen, kwartiers of bv. dosse,
    meer informatie op deze link: http://nl.wikipedia.org/wiki/Hout_zagen Dan kan Essen hout echt een verschil maken!

    Maar essen is ook een goede houtsoort om te stoombuigen, essen heeft een hoge elasticiteit en leent zich hier goed voor..

  6. #6
    Essen is een veelzijdige houtsoort maar persoonlijk vind ik de geur niet erg prettig. Laatst 1 1/2 uur essen staan zagen en schaven....Geef mij dan maak eiken qua geur. Echter is essen wel een enorm veelzijdige houtsoort en dus neem ik de geur graag voor lief.

  7. #7
    Ik ben ook met Essen bezig.
    Met de hand heb ik ruwe balken glad geschaafd en op maat gezaagd.
    Tijdens het schaven merk ik dat de mond van de schaaf snel dicht slibt.
    Ook komen er snippers tussen de schaafbeitel en dekbeitel. Ondanks dat mijn schaven goed getuned zijn.

    Bij het zagen ruik ik een luchtje wat lijkt op warme popcorn. En dat vind ik wel lekker ruiken. Maar vers eikenhout is toch ook wel mijn favoriet qua reuk.

    Ik ben nog niet zover dat ik mijn tafel ga afwerken, dus daar kan ik nog niet over oordelen.

    Groeten, Raymond

  8. #8
    Is het misschien een idee om een nieuwe rubriek te maken met besprekingen van houtsoorten? Per houtsoort een onderwerp waar iedereen zijn/haar inzichten onder kan zetten.
    Boeien wat iedereen schrijft en zo kun je een veel vollediger beeld schetsen dan dat nu te vinden is.

  9. #9
    Leuk hoe leerlingen info zoeken voor hun studies.

  10. #10
    Recent een aantal veldezels (schildersezels) gemaakt uit essen latten. Door de taaiheid, sterkte en buigzaamheid van essen durf ik de latten tamelijk dun te maken waardoor de ezels minder zwaar worden. Prettige houtsoort om mee te werken, de geur vind ik juist erg prettig.

    In het verleden ook carrosseriedelen voor klassieke auto's uit essen gemaakt, zelfde ervaringen, verwerkt prettig en er is veel mogelijk met het hout zonder dat het je straft met barsten, scheuren of breken.

    Groet, Rob.
    "I may be left handed but I am always right"

 

 

Forum Rechten

  • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
  • Je mag geen reacties plaatsen
  • Je mag geen bijlagen toevoegen
  • Je mag jouw berichten niet wijzigen
  •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top