Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 3 123 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 25
 1. #1

  Hout Buigen, Mailwisseling TUOH

  Een tijdje geleden ben ik begonnen met hout buigen. Ik wist er niet veel van, dus begon ik een speurtocht hier op woodworking. Ik kwam al snel wat informatie tegen en besloot Andre, een ervaren houtbuiger, te mailen om hem een aantal dingen te vragen. Zo ontstond er een mail conversatie, die ik na overleg met Andre graag wilde posten zodat andere mensen deze kennis kunnen gebruiken. Andre, ontzettend bedankt voor je uitleg en tips !!!

 2. #2
  Beste Andre,

  Een tijd geleden kwam ik op dit forum bij een topic een foto reeks tegen waarin jij beschreef ( en dus liet zien ) hoe je een stoomkist gebouwd had. Nu wil ik erg graag ook zelf een stoomkast bouwen om hout te buigen maar kan de desbetreffende topic nergens meer vinden... Jij enig idee waar hij gebleven is? Of ben ik totaal in de war en weet jij totaal niet waar dit bericht van mij over gaat ? ;-)

  Groet,

  Jonas

 3. #3
  Hallo Jonas,

  zou het dit kunnen zijn?http://www.woodworking.nl/showthread...oomkist+bouwen

  Heb al zoveel berichten gepost dat ik het zelf ook niet meer weet Bij de bootbouwafdeling staan nog een paar berichten die betrekking hebben op het plooien of buigen van hout.


  Mvg,

  André

 4. #4
  Beste Andre,

  Thanx! Dit was m....

  Ga morgen gelijk beginnen met bouwen!

 5. #5
  Beste André,

  Ik ben sinds een tijdje bezig met hout. Ik begon met steigerhout,( ach ja, iedereen maakt fouten in t begin :-), maar kwam er al heel gauw achter dat ik met spannender hout wilde werken. Ik wilde meubels en interieur (lampen ed ) maken van robuuste, spannende stukken hout. Ik werk met grote drijfhout takken en stammen, lianen en oud gebruikt hout. Ik vind het mooi om natuurlijke materialen te combineren met materialen zoals staal, glas en epoxy. Ik wil geen standaard reeks meubels maken maar meer met een kunstzinnige inslag.
  Aangezien ik zelf geen enkele relevante opleiding gevolgd heb, heb ik de afgelopen periode mensen benaderd om mij dingen te leren op de gebieden waar mijn kennis ontbrak. Ik ben dus op zoek naar leermeesters, kenners en bevlogen mensen op verschillende gebieden. De opleiding meubelmaker volgen is voor mij niet handig aangezien ik heel concreet weet wat ik wil met hout en de dingen waar ik tegenaan loop niet behandeld worden tijdens de opleiding.

  Ik ben erg geïnteresseerd in het buigen en stomen van hout. Daardoor ontstaan er zo veel meer mogelijkheden om interessante ontwerpen te maken!

  Ik begrijp ( kwam je overal tegen op woodworking ) dat jij best veel ervaring hebt op het gebied van hout buigen.


  Ik zou erg graag een keer een dag met jou willen praten over het buigen van hout. Dat je mij de ins en outs over het buigen van hout verteld. Waar ik rekening mee moet houden. Het bouwen van de kist. Dat je t mij kan laten zien en dat we t eventueel ook een stuk hout stomen. Uiteraard wil ik je voor zo'n dag betalen.

  Ik hoor graag van je wat je er van vind en wat de eventuele mogelijkheden zijn.

  Vriendelijke groet,

  Jonas

 6. #6
  Hallo Jonas,

  goed dat je nog een mailtje stuurt, was de eerste mail compleet uit het oog verloren

  Ik wil gerust wel eens een paar uurtjes uittrekken om wat te vertellen over het stomen van hout, dat is geen probleem. Ik woon in Sint-Niklaas (B) niet direct naast de deur denk ik.
  De eerstkomende weken zit mijn boekje vol, de boten van onze vereniging voorbereiden op het nieuwe vaarseizoen is een elk jaar weerkerende klus. Begin April heb ik weer meer tijd. Laat maar iets weten.

  Mvg,

  André

 7. #7
  Beste André,

  Zou t inderdaad erg leuk vinden om ergens in april bij je langs te komen.
  Toch wil ik zelf alvast een beetje stoeien met t maken van een stoomkist.

  Ik heb bijna alle berichten gelezen over hout buigen op woodworking.nl maar een aantal dingen zijn mij toch nog niet duidelijk.

  Jij hebt t over simpele multiplex platen die je kunt gebruiken voor de kist. Maakt t uit wat voor multiplex? Welke dikte platen is t beste? Ik zit zelf te denken aan een kist van 140 cm lang, 30 cm hoog en 50 cm breed...
  Als je de kist in elkaar zet doe je dit met met lijm ? Of schroeven ? Of beide? :-).... Welke lijm zou ik dan t beste kunnen gebruiken?

  Ik heb zelf twee behangafstoomers, wordt t proces versneld als ik beide aansluit op verschillende plekken op de kist?
  Ik las dat je t op een gegeven moment had over dat t belangrijk is om hout te kiezen met recht houtdraad. Wat je daar mee bedoelde begreep ik niet helemaal. Of doelde je daarmee op doss gezaagd hout?
  Ik las ook dat t belangrijk is om in je stoomkist een soort dwars liggers te plaatsen zodat de stoom ook onder het hout kan komen. Om de hoeveel cm is dat nodig? En is elk soort houten lat goed of zit daar nog verschil in?


  Ik hoop dat je me n beetje op weg kan helpen alvast.

  Vriendelijke groet,

  Jonas

 8. #8
  Hallo Jonas,

  goed om weten, tegen stoom is niks lang bestand, het heeft dus geen zin om dure platen te gaan gebruiken voor een stoomkist. Ik gebruik meestal wat resten multiplex, soms 18mm dik soms ook maar 12mm, wat ik vind gebruik ik. Afmetingen van de kist worden bepaald door de klussen die je wil doen, voor smalle latten heeft het geen zin om een grote kist te bouwen, al die lege ruimte moet met stoom gevuld worden, dat is tijd en energieverlies.

  Het stoomproces kan je niet veel versnellen door meerdere bronnen te gebruiken. Het is wel aan te bevelen om een bron met een hoge stoomproductie te gebruiken, maar er moet tezelfdertijd ook een grote waterreserve zijn. Als je halfweg het stomen moet stoppen om water bij te vullen gaat het proces wel héél lang duren. Met twee behangafstomers heb je dus een "reservewiel" terwijl de ene produceert word de andere bijgevuld en vice versa.

  Bij het stomen is het cruciaal om hout te gebruiken met rechte draad, maw. de houtdraad loopt mooi evenwijdig met de randen van de plank. Planken met kwasten, met warrige draad, met scheuren of andere defecten, plooien nooit zoals je wil, meestal breken ze gewoon doormidden.

  Niet elke houtsoort kan geplooid worden met stoom, dat word dus experimenteren, Eik, Beuk, Es, Esdoorn, Iep, etc.. plooien heel vlot, tropische houtsoorten plooien meestal voor geen meter ( aanwezigheid van kruisdraad)

  Voor de ronde dwarshoutjes in de kist neem je best een neutrale houtsoort, eentje die geen vlekken achter laat. Naaldhout is hier perfect voor.


  Mvg,

  André

 9. #9
  Beste André,


  Heb mijn kist inmiddels gebouwd en de eerste balkjes gebogen. Wat leuk en ontzettend gaaf zeg! Dankzij jouw informatie en advies buig ik iedere dag wel iets!
  Je had me trouwens best kunnen waarschuwen dat t bijna verslavend is ;-)
  Ik heb hout gebogen en wat stukken hout later torderen.
  Heb toch nog n paar kleine vraagjes.

  Als ik n balkje van bv 5 bij 5 wil buigen maar ook wil laten torderen moet ik dit in 1 x doen ( geprobeert, niet gelukt) of in fases? Ik kan me voorstellen dat als ik t eers tordeer en daarna weer in de stoomkist gooi de het gedraaide stuk weer terug buigt...Of is t überhaupt niet mogelijk? Als ik meerdere stukken in dezelfde vorm wil laten torderen en buigen wordt t waarschijnlijk een lastig verhaal omdat de kans dat ze identiek zijn kleiner is dan dat je t winnende lot van de loterij op straat vindt ...

  Ik wil ook graag rond hout buigen. Is dat mogelijk ? Gelden hier andere regels voor?

  Hoop van je te horen....

  Vriendelijke groet,

  Jonas

 10. #10
  Hallo Jonas,

  goe bezig zo te lezen Dat is namelijk DE manier om te leren stomen, oefenen en nog eens oefenen.

  Stomen moet bijna altijd in één tijd gebeuren, meestal omdat anders een deels gebogen stuk niet meer in de stoomkist past. Stomen en torsen moet dus ook tezelfdertijd gebeuren.
  Omdat stoom (= warmte) een geleider nodig heeft om die warmte snel naar de kern van het hout te transporteren mag het te stomen hout niet te droog zijn. Het vocht in het hout is de transporter van de warmte. Te droog hout dus best een paar dagen in bad alvorens te gaan stomen. Best een rv waarde van 14 à18%, minder is te droog.

  Rond hout kan je ook stomen, met dien verstande dat gegroeid rondhout (takken) meestal veel makkelijker plooien dan rond geschaafd of gefreesd hout. Bij dit laatste gaan de vezels snel uitbreken als de vezels niet mooi evenwijdig lopen met de buitenkant.

  Gefreesd rondhout vraagt ook al snel naar een gevormde mal en contramal, idem als de buisplooitang van de loodgieter.


  Mvg,

  André

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top