Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 15

Onderwerp: Electriciteit

 1. #1

  Electriciteit

  Ik zit met een probleempje, ik ben dus bezig met de bouw van mijn tuinhuis en heb electriciteit klaar gelegd maar ipv een 5G4mm² heb ik een 4G4mm² gelegd (dacht namelijk 3 fasen en een aarding, eventjes de neuter vergeten!)
  Nu hoe kan ik dit het goedkoopst oplossen (en wettelijk)?
  1) eerst dacht ik aan een losse 4mm² bij te leggen maar dit mag waarschijnlijk niet zo los op de muur(garage) en los in de wachtbuis...
  2) een 2G4mm² bijtrekken en maar 1 van de kabels gebruiken als neuter?
  3) de machines die er komen zijn volgens de handleiding aangesloten in ster (op aansluitschema staat alleen wanneer er een neuter is die aan te sluiten dus zonder werkt ook) dus die 4G4 alleen voor de machines gebruiken en een 3G2.5mm² bijtrekken voor de stopcontacten/lichten

  Nu nog en vraagje over de lichten:
  Bij het binnenkomen van mijn tuinhuis zal direct links een eleckast hangen, daaronder de schakelaars voor 2 circuits van lichten, mag ik van deze schakelaar met een 5g1,5mm²(hier is 4g1,5mm² normaal voldoende maar volgens dmlights is een 5g goedkoper dan een 4g... ) vertrekken tot in een aftakdoos en dan 2x vertrekken met een 3g1,5mm² voor de 2 circuits?

  Bij voorbaat dank,
  Kevin

 2. #2
  Optie 2 ben je het meest flexibel en kan je gewoon een kabel gebruiken die voldoet aan de eisen om in de grond te liggen.
  extra vraagje volg ik niet.

 3. #3
  Volgens de regels mag je niet 2 groepen via 1 mantelbuis leggen en dan vervolgens splitsen, dit is gebaseerd op losse vd-draad, ik heb eerlijk gezegd geen idee of dit met een kabel wel mag. Voor de zekerheid zou ik het niet doen, mocht het ergens fout gaan dan kan het zomaar zijn dat je niet verzekerd bent voor gevolgschade.
  Met vriendelijke groet,

  Martijn.

  Met de fouten die ik maak, creeër ik

  www.facebook.com/willemsontwerp
  http://www.willemsontwerp.nl/

 4. #4
  Senior Member
  Ingeschreven
  Oct 2012
  Locatie
  Gem. Winsum (Groningen)
  Berichten
  1.630
  Ik ken de voorschriften niet maar kan me wel voorstellen dat de vijf in 1 kabel behoren te liggen. Op dit forum zitten vast mensen die de voorschriften, uit wat (heel vroeger?) NEN1010 heette, kennen.

  Hoe dan ook, als je toch al overweegt kabel bij te leggen, doe het dan goed en leg een 5 aderige kabel. This alleen psychologisch een hobbeltje om de 4 aderige te "vergeten". Ik heb een hekel aan prutsen met elektr. installaties. Niet uit een angst maar het geeft altijd aanleiding tot latere verwarringen. (En een pnvoldaan gevoel, maar dat verschilt per individu ).

  mvg
  Klaas

  PS
  oeps, Civix was me al voor :-)
  Laatst gewijzigd door klaas0639; 14-04-14 om 15:01. Reden: Een PS toegevoegd

 5. #5
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.555
  Als ik het spraakgebruik zo zie heb ik de indruk dat KevinD uit het Belgische afkomstig is en denk ik zomaar dat daar iets andere regels gelden dan in Nederland.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/NEN_1010
  Voor Belgie geldt de volgende regeling.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Algemee...e_Installaties

 6. #6
  @Zuma: Ik bedoel voor vraag 2: van de eleckast moet ik naar de schakelaar, van de schakelaar naar de 2 lichtcicruits, maar om het aantal kabels te reduceren dachtik om tussen de 2 circuits een aftakdoos te hangen en zo vanuit de schakelaar met een 5g1,5mm² tot in de aftakdoos te gaan, in de aftakdoos dan "aftakken" voor de 2 lichtcircuits, is dit duidelijker? Anders probeer ik een tekeningetje.

  @CivixX: Dit zal ik nog even controleren, ik dacht in Belgie dat dit wel mocht zolang het "hetzelfde" is. (ik bedoel hiermee, elec kabels mogen samen liggen in een buis maar vb geen elec en neterwerkkabel)

  @klaas: Ik weet het maar de portefeuille vraagt om zo goedkoop mogelijk.

  @WR: Ik ben idd belg, valt dit zo op?

  Groetjes,
  Kevin

 7. #7
  Technisch geen probleem : Gewoon een aarding voorzien in het tuinhuis en 3 fazen + neuter naar tuinhuis leiden. Misschien geeft dit een probleem met de kleurcodes in de reeds aangelegde kabel. Anders kan je ook een installatie neuter aan de aarde gebruiken, na te zien met de stroomleverancier.
  Groetjes,
  Pascal
  Waar orde heerst, mankeert kreativiteit

 8. #8
  @Pascal: De kabel die reeds ligt mag ik idd niet gebruiken zoals je zegt, er zit namelijk 1 geel/groene draad in en dit mag je (voor zover ik weet van heb) niet gebruiken behalve voor de aarding.
  Ik begrijp wel niet goed wat je met de laatste zin bedoeld, neuter aan de aarde gebruiken? Kan je hier meer info over verschaffen?

  Groetjes,
  Kevin

 9. #9
  Is er eigenlijk een reden waarom je de huidige kabel er niet uit kan halen en een nieuwe 5g4 erin trekken? Als je je kabel pas gekocht hebt, hij niet beschadigd is, en je een electrozaak hebt die wat meewerkt, kan je hem vast nog wel ruilen.

  Ik heb hier in elk geval wel vaker overschotten kabel teruggebracht en geld teruggekregen...

 10. #10
  @massis: dit word moeilijk, alles is online besteld geweest. Zou eens moeten mailtje zenden of ze dit doen..geen idee.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top