Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 5 123 ... LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 43
 1. #1
  Athanor
  Guest

  Divantafeltje van Rietveld

  Na het raadspelletje maak ik maar even een topic van de produktie van dit tafeltje in het juiste forum met een betere koptekst ( voor de zoekmachines)

  image.jpg

  Het is een klus waar ik tussendoor aan werk, ter afwisseling van de andere werkzaamheden aan de Ovale tafel.

  Ik heb eerst een hulpstuk gemaakt voor de Hammer om sleuven en pennen aan het multiplex te zagen. Daarbij maak ik nu dankbaar gebruik van mijn aangepaste zaagblad met rechte tanden.

  image.jpg

  image.jpg

  image.jpg

  Voor het frezen van de schuine kanten heb ik een mal gemaakt, zodat ik met een kopieerring en een puntfreesje exact langs de randen van de gezaagde groef kan frezen. Ik ben uitgegaan van multiplex van 18 mm. Daarvan wil ik 10 mm laten staan in de verbinding, zodat ik 8 mm over heb om de schuine kanten te maken, dat ik per kant 4 mm. Dus moet het freesje op 4 mm diepte staan en vier mm van de kanten af frezen. De foto's en video's maken e.e.a. Hopelijk wat duidelijker. Eerst maar een filmpje  Hier nog een paar detailfoto's

  image.jpg

  image.jpg

  image.jpg

  Met hierbij de video van het proefje  Ik heb een aantal onderdelen al voorbereid en klaar liggen voor verdere verwerking.

  image.jpg

  Zover ben ik gevorderd, nu maar weer met de tafel aan de slag!

  Fons

 2. #2
  Knap werk en mooie foto's van de tot nu toe stappen die je hebt gerealiseerd.
  Als het voor lak werk of schilder werk is zou ik eerder de keuze maken van groene MDF, maar dit is natuurlijk mijn visie hoor?
  Toch ben ik benieuwd naar het eindresultaat.
  Groetjes Sirjacobs Didier.

 3. #3
  Mooie verbinding die 2 stukken multiplex! Goed om even op te slaan in mijn geheugen voor het geval dat.
  groet
  Bert
  Let's make better mistakes tomorrow

 4. #4
  Athanor
  Guest
  @sirjacobsd
  MDF heb ik ook wel aan gedacht, maar hier kies ik toch om wat dichter bij de originele oplossing van Rietveld te blijven, zodat het eindresultaat zo authentiek mogelijk is.

  @bert2
  Alle credits gaan naar Rietveld en zijn uitvoerende meubelmaker A. van de Groenekan


  Fons

 5. #5
  Ik verwachte al zoiets maar toch slim bedacht. Maar toch… vanwaar de schuine kantjes? Grotere lijmoppervlak - sterkere verbinding?
  Een huisarts weet van veel dingen een beetje. Een specialist weet van een beetje, heel veel. Ik ben een super- genie: ik weet van niks, alles

 6. #6
  Athanor
  Guest
  Dat zeker, maar ik denk dat het een extra bijdrage levert aan het gesloten houden van de verbinding en scheeftrekken tegengaat.

  Fons

 7. #7
  Ik denk dat dit om het schranken op te vangen en het doorkijken te vermijden is. Het lijmoppervlak vergroot ook in ieder geval.

 8. #8
  Fons, heb jij enig idee hoe v/d Groenekan destijds die schuifverbinding heeft gemaakt? Hij zal vast niet over een bovenfrees beschikt hebben
  Leuk projectje, succes verder!
  Hout Moet...

 9. #9
  Athanor
  Guest
  Dar heb ik me ook al afgevraagd. Ik denk gewoon met een beitel nadat hij het goed aftekende. Maar misschien heb de enthousiaste handwerkers hier meer affiniteit mee?

  Fons

 10. #10
  Nou, freesmachines bestaan al sinds eind 18e eeuw, dus het zou zomaar kunnen dat er een freesmachine voorhanden was. En anders kun je 4 45°-sneden met een tafelzaag maken en alleen het laatste stukje even recht afsteken met een beitel.
  Laatst gewijzigd door ArtHarg; 15-04-14 om 13:23.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top