Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 12

Onderwerp: Kapzagen upgraden:D

 1. #1

  Kapzagen upgraden:D

  Bij het opruimen van het atelier, moet regelmatig eens gebeuren, nog een mooi stukje Amerikaans Noten tegengekomen. Dit was te mooi om er brandhout van te maken, er moest dus een doel voor gezocht worden. Niet moeilijk te vinden overigens, had al een hele tijd een sjabloon liggen om eens nieuwe handvaten (oude stijl) voor een paar kapzagen te maken. Fantastisch toch dat internet, daar vind je nu eens alles op

  CIMG4118.jpg

  Dat werden dus twee handvaten met "lambs tongue" en "fishtail" Dit vind ik persoonlijk één van de mooiste en functioneelste handvatvormen voor een kapzaag. Ander dan bij bij veel hedendaagse modellen zitten deze handvaten onder een andere hoek op het zaagblad, meer op één lijn ermee, wat vlotter zaagwerk zou moeten toelaten.

  CIMG4105.jpg

  De zaagbladen komen van twee gedemonteerde kapzagen van Sandvik met van die fel gekleurde handvaten erop, die fel oranje (on)dingen liggen nu in de vuilbak
  De messing schroeven zijn gemodificeerde verbindingsschroeven, een restje van een stuk scheepsbeslag, nu passend gemaakt voor hun nieuwe taak.

  CIMG4111.jpg

  CIMG4117.jpg

  Veel kunst komt er niet bij kijken om een stel handvaten te maken, heb er dan ook geen foto's van gemaakt. Afschrijven met het uitgesneden sjabloon, alle rondingen eerst boren met een passende boor, de rest uitzagen op het lijntje, en dan raspen, vijlen en schuren tot er een glad onderdeel overblijft

  CIMG4109.jpg

  Vandaag beide nieuwe aanwinsten een paar maal gesopt in de lijnolie, volgende week nog een paar laagjes en de zagen zijn opnieuw klaar voor dienst.

  Mvg,

  André
  Laatst gewijzigd door tuoh; 11-04-14 om 20:49.

 2. #2
  Bwah, das idd een mooie metamorfose. Ga je het zaagblad nog onder handen nemen ? Roest e.d. eraf of hertanden ?
  Met vriendelijke groet,

  Martijn.

  Met de fouten die ik maak, creeër ik

  www.facebook.com/willemsontwerp
  http://www.willemsontwerp.nl/

 3. #3
  Senior Member
  Ingeschreven
  Apr 2008
  Locatie
  Nederweert
  Berichten
  1.188
  Sow, dat zijn wel heel erg mooie handvaten geworden!

 4. #4
  Wat jammer van dat mooi gekleurde, ergonomische handvat!  Zoiets heb ik ook eens gedaan met een zaagje met hetzelfde handvat: http://seekelot.blogspot.nl/2010_05_01_archive.html
  (Later heb ik de diepte van het blad nog flink ingekort.)

 5. #5
  @ seek : je hebt helemaal gelijk dat was echt plastic !

 6. #6
  Wow wat een mooie handvaten. Petje af André.
  Waar zijn de sjablonen te vinden op het net?

 7. #7

 8. #8
  Sjablonen vind je hier: http://www.blackburntools.com/articl...tes/index.html

  Je zou het op het eerste zicht misschien niet zeggen, maar het zijn wel twee goede zagen, blijven lang scherp en geven een mooie zaagsnede. Beide zagen gebruik ik quasi dagelijks, daarom hoeven ze ook niet mooi opgepoetst te worden. Hertanden is niet aan de orde, de zagen doen wat ze moeten doen zonder problemen, iets wat goed is moet je zo laten.

  Eén van de zagen had ik een hele tijd geleden wel al eens voorzien van een houten handvat en in een gewijzigde positie op het zaagblad geplaatst. Tijdens het werken ermee betrapte ik mijzelf erop dat ik de handgreep altijd zoveel mogelijk onderaan vastnam, de positie klopte dus nog niet.
  Daarom nu maar geopteerd voor een klassieke greep, tijdens de eerste zaagsneden bleek al snel dat het ergonomisch nu wel klopt Daarom ook ineens mijn tweede zaag onderhanden genomen. De handgreep van het nieuwe handvat komt bijna 20mm lager te zitten dan bij het originele, dat scheelt een slok op een borrel.

  Twee zagen omdat het ene zaagblad 60mm korter is dan het andere, voor de ene klus is de korte versie in gebruik, voor een andere klus dan weer de lange versie. Bij al mijn kapzagen moet de rug snel wegneembaar zijn, dat is bij deze twee niet anders, zo kan je meer met je zaag.


  Mvg,

  André

 9. #9
  André, zijn deze zagen nog ergens verkrijgbaar? Lijkt me een leuk projectje en ben nog op zoek naar een goede kapzaag.
  Sucking at something is the first step towards being sorta good at something.

 10. #10
  Oei Reinhoud, lastige vraag. Normaal gezien moet de "vijl"bare versie nog in het gamma zitten van Sandvik, maar wie die nog verkoopt? Dan zul je meest kans hebben bij een reguliere gereedschapswinkel denk ik.

  Misschien ken je deze:

  De Lentdecker Luc NV
  Vlassenhout 2, 9200 Dendermonde
  BTW BE 0448.547.497

  Die hebben in elk geval een grote diversiteit aan (hand)gereedschap. Anders Marktplaats of zo, daar zie je ze soms ook wel de revue passeren. Het word stilaan een heel probleem om nog deftig gereedschap te vinden zonder direct naar die "golden tools" (LN, Veritas, etc.) te moeten grijpen.


  Aanvulling op bovenstaande, in de cataloog van Bahco staat maar één kapzaag meer en dat is een ding met geharde tanden


  Mvg,

  André
  Laatst gewijzigd door tuoh; 13-04-14 om 09:59.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top